Saltar apartados

El científic del CSIC Lluís Montoliu ofereix una conferència sobre ètica en la investigació a la Universitat d'Alacant

 

Comite_Etica_Investigacion1Alicante. Miércoles, 8 de mayo de 2019

El doctor en Biologia i investigador científic en el Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC, Lluís Montoliu,, oferirà a la Universitat d’Alacant la conferencia «Ética e integridad en investigación científica», el pròxim divendres 10 de maig de 2019 a les 10 hores a la sala de graus Alfredo Orts (edifici d’Òptica). Organitzada pel Vicerectorat d’Investigació i Transferència de Coneixement de la UA, després de la ponència de Montoliu es durà a terme taula redona en la qual membres del Comitè d’Ètica de la Investigació de la Universitat d’Alacant tractaran els nous models en experimentació animal, investigació en biomedicina i protecció de dades actualitzades recentment.

Concretament, a més de la vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement, Amparo Navarro, participaran en el debat la catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública, Elena M. Ronda; el professor del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia, Juan E. Martínez-Pinna; i la delegada de Protecció de Dades de la UA i professora de Dret Administratiu, María Teresa Cantó. Moderarà el director del Secretariat d’Investigació de la UA, Juan Mora. Els interessats a assistir poden fer-hi la inscripció a través d’aquest enllaç.

 

Seminaris en Biociències

D’altra banda, l'investigador Lluís Montoliu impartirà el mateix divendres, a les 12 hores en la sala de juntes de la Facultat de Ciències de la Universitat d'Alacant, la sessió «La edición genética con CRISPR en la investigación de enfermedades raras», emmarcada en els Seminaris en Biociències organitzats pel Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la UA.

 

CV Lluís MontoliuLluis_Montoliu

Lluís Montoliu, doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona, és investigador científic del CSIC en el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB) i investigador i membre del Comitè de Direcció del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa en Malalties Estranyes (CIBER-ER) de l’ISCIII. Ha sigut professor honorari de la Universitat Autònoma de Madrid durant 20 anys (1998-2018) i és director del node espanyol de l’Arxiu Europeu de Ratolins Mutants (EMMA-Infrafrontier) des de l’any 2007.

En el seu laboratori investiga en temes bàsics (com s’organitzen els gens en el genoma) i aplicats (models animals per a l’estudi de malalties estranyes humanes, com l’albinisme). Ha treballat durant tota la vida professional amb organismes modificats genèticament, i ha fet la tesi doctoral en genètica molecular de plantes, en dacsa, i posteriorment els seus estudis s’han centrat en el ratolí, com a model animal experimental.

Ha fet aportacions tecnològiques rellevants a la transgènesi animal, com l’ús de cromosomes artificials, i ha sigut pioner en la introducció, l’ús i la disseminació de la tecnologia CRISPR dissenyada pel catedràtic de la Universitat d’Alacant, Francis Mojica. Recentment ha publicat el llibre Editando genes: recorta, pega y colorea. Las maravillosas herramientas CRISPR.

L’any 2006 va fundar la Societat Internacional de Tecnologies Transgèniques (ISTT) i actualment és president de la Societat Europea d’Investigació en Cèl·lules Pigmentàries (ESPCR) i membre de les juntes directives de diverses societats científiques addicionals (IFCPS, IMGS, ACB). També és membre del Comitè d’Ètica del CSIC i del panell d’Ètica del Consell Europeu d’Investigació (ERC) a Brussel·les.

A més de la investigació li interessa i li apassiona la bioètica, la formació i la divulgació científica. L’any 2018 ha rebut el premi ISTT per la contribució excepcional que ha fet a les tecnologies transgèniques, la Placa d’Honor de l’Associació Espanyola de Científics per les seues contribucions a la ciència espanyola, i el Premi Sincronitzats de l’Agència SINC pel seu compromís en la divulgació científica i la seua col·laboració amb els mitjans de comunicació.

 

Notícia relacionada:

La Universitat d’Alacant aposta per la transparència en l’experimentació científica amb animals

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464