Saltar apartados

La il·lustradora i caricaturista colombiana Elena Ospina rep el premi Notari de l'Humor de la UA

 

Notaria_Humor1
Notaria_Humor2
Notària_Humor3

 

Alacant. Dijous, 16 de maig de 2019

La Sala Aifos de la UA ha acollit aquest matí el lliurament del tradicional premi Notari de l’Humor de la UA, que enguany ha sigut concedit a la il·lustradora i caricaturista colombiana Elena Ospina. Enrique Pérez, organitzador de les Jornades d’Humor Social, que aquest any arriben a la denovena edició i que inclouen una exposició, una taula redona i el lliurament del guardó, detalla que és la segona vegada que el rep una dona en els 19 anys d’existència d’Humor Social UA. El vicerector de Cultura, Esport i Llengües, Carles Cortés, i el director del Servei de Cultura, Faust Ripoll, han entregat el premi a la protagonista, al costat d’Enrique Pérez.

Elena Ospina ha volgut agrair aquest premi puntualitzant que ella és «Notària de l’Humor» i ha posat l’èmfasi en el fet que «és la primera vegada que aquest guardó recau en algú de fora d’Espanya, de manera que és un orgull per a tots els companys del gremi a Llatinoamèrica». També ha detallat que és la segona dona que el rep i que «no hi ha humor masculí o femení, és personal i no té sexe». En la seua intervenció, Ospina ha destacat la importància de l’humor en la «llibertat d’expressió», tema central de l’exposició d’aquest any, i ha afegit que «són les incoherències humanes les que donen sentit a l’humor: per què l’humor de l’altre ens espanta? Quins són els límits de l’humor?».

L’exposició «Llibertat d’expressió» estarà oberta al públic fins al 7 de juny, a la sala Aifos del Campus (Facultat de Filosofia i Lletres III), gràcies al suport de Federació de Caricaturistes d’Espanya (FECO-Espanya) i s’hi poden veure les obres de 51 autors internacionals.

Elena Ospina

Il·lustradora i caricaturista colombiana. Va iniciar el seu treball en el diari El Espectador, a Colòmbia. En la dècada de 1990 va treballar per a diverses editorials de llibres i va formar part de col·lectius d’il·lustradors i caricaturistes. Posteriorment, va treballar en la creació i il·lustració de projectes editorials i publicitaris per a Amèrica i Europa. El 1997 va treballar amb Unicef i la Presidència de la República de Colòmbia pels drets dels infants en campanyes en favor de la infància. El 1999 va treballar amb Nacions Unides en campanyes antidrogues. El 2007 es va mudar a Madrid i va col·laborar en diverses exposicions i campanyes en què, per mitjà de la caricatura, es convida a pensar sobre la igualtat de drets, igualtat de gènere, la llibertat d’expressió i l’ecologia. El 2009 va ser convidada a formar part de Cartooning for Peace a França, organització creada pel Nobel de la Pau Kofi Annan i el caricaturista Plantu. Així mateix, forma part del Col·lectiu Cartoon Movement de Noruega i FECO Espanya. El 2010 va ser convidada a Montpeller, França, al Festival de l’aigua, una trobada sobre ecologia i caricatura. El 2011 se’n va anar a viure a Texas, Estats Units, i va ingressar a la Societat d’Il·lustradors SCBWI. El 2013 va obtenir el premi Cannes de plata en el Saló d’Il·lustració Imatge Paraula, a Bogotà, un reconeixement al seu treball. Ha sigut convidada especial a la trobada Ciutat de les Idees Mèxic, de 2011 a 2016, on ha participat amb els seus dibuixos.

Finalment, ha sigut jurat en prestigiosos concursos internacionals tals com el World Press Cartoon a Portugal, Aydin Dogan a Turquia, Saló d’Humor Piracicaba al Brasil i d’altres. Ha participat en exposicions individuals i col·lectives, i part de la seua obra es publica il·lustrant articles, llibres i revistes. En concursos d’humor gràfic i il·lustració ha sigut guanyadora de més de seixanta reconeixements entre mencions i premis, a Itàlia, França, Alemanya, la Xina, Mèxic, els Estats Units, Israel, Bèlgica, etc.

Notícia relacionada:

La UA dedica la XIX edición de Humor Social a la Libertad de Expresión 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464