Saltar apartados

Teresa Ortiz: 'Representar simbòlicament l'autoritat femenina en la ciència és imprescindible per a acabar amb la persistent interinitat de les dones en la vida acadèmica'

La nova doctora honoris causa de la Universitat d’Alacant està considerada un referent feminista en Història de la Medicina

La investidura ha ocupat l’acte central de l’Acte de Clausura del Curs Acadèmic on també han sigut investits 62 nous doctors

 

Clausura_1
Clausura_2
Clausura_3

En les imatges, diferents moments de l'acte acadèmic

 

Alacant. Dimarts, 21 de maig de 2019

«Ensenyar a reconèixer l’autoritat de metgesses, matrones, infermeres i científiques del passat prepara l’alumnat d’aquestes carreres per a un futur professional i personal més igualitari», així de rotunda s’ha mostrat la catedràtica d’Història de la Ciència, Teresa Ortiz, durant l’acte d’investidura com a doctora honoris causa per la Universitat d’Alacant. La cerimònia ha tingut lloc aquest matí durant el Solemne Acte de Clausura del Curs Acadèmic 2018-19.

La Universitat d’Alacant incorporava així al seu claustre més il·lustre una llicenciada en Medicina i Cirurgia, que exerceix la seua tasca docent i investigadora en el Departament d’Història de la Ciència i en l’Institut d’Investigació d’Estudis de les Dones i de Gènere a la Universitat de Granada. Es tracta de la tretzena dona del centenar de doctors honoris causa que ha investit la Universitat d’Alacant al llarg dels quaranta anys d’història d’aquesta, fet que la doctora ha destacat «per estar molt per damunt de la mitjana de les universitats espanyoles, en la qual la mitjana no arriba al 6%». En el discurs d’agraïment, Ortiz ha reivindicat «la presència de les dones en llocs honorífics». «Representar simbòlicament l’autoritat femenina en la ciència és imprescindible per a acabar amb la interinitat persistent de les dones en la vida acadèmica», ha assegurat. La nova doctora honoris causa ha confessat que es tracta de «una distinció inesperada que m’ompli de satisfacció per tant com suposa».

Considerada com «un referent per a la història de les professions sanitàries», amb el seu treball «ha contribuït a cimentar a Espanya la investigació en els camps interdisciplinaris de gènere i salut, i gènere i ciència, des d’una perspectiva feminista», ha explicat la professora Mónica Moreno, encarregada de pronunciar la laudatio de la candidata. La padrina ha enaltit que les investigacions de la nova doctora honoris causa «van demostrar que les dones també eren subjectes històrics i van recordar que les societats del passat també estaven formades per dones amb una empremta política, econòmica, social o cultural».

En aquest sentit, Teresa Ortiz considera «imprescindible» construir genealogies científiques en femení «per a conèixer millor el funcionament dels sistemes científics i sanitaris» i recorda que igual que fa 35 anys, l’alumnat universitari «continua reclamant eines teòriques feministes bàsiques que estimulen la capacitat crítica d’aquest i l’ajude a identificar els sabers androcèntrics, les formes en què s’articulen les relacions de gènere i l’agència de les dones». El rector, Manuel Palomar, per part seua, ha afirmat que les dificultats que tenen les dones per a l’accés i la permanència en els centres d’investigació i la universitat, «restringeixen la igualtat efectiva entre les científiques i els científics». Palomar sosté que «el corol·lari a aquestes desigualtats és la pèrdua de molt de talent i de possibilitats de millorar la nostra ciència, d’innovar i de crear societats amb valors més sostenibles i eficients».

La catedràtica d’Història de la Medicina ha dedicat el que ha considerat «un premi» a totes «les companyes» amb les quals ha tingut l’oportunitat «d’aprendre de forma transversal i transdisciplinar, sense jerarquies, i evitar la soledat disciplinar en un camp radicalment nou on les relacions d’autoritat han sigut al mateix temps sòlides i fluïdes i on la possibilitat de crear i transformar sempre ha constituït un al·licient».

El solemne Acte de Clausura del Curs ha sigut l’escenari per a la investidura de 62 nous doctors als quals el rector, en el seu discurs ha recordat que es tracta «del màxim títol que atorguen les universitats» i als qui ha atribuït la feina essencial de «generació de coneixement».

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464