Saltar apartados

L'investigador de la UA Javier García presidirà l'Acadèmia Jove d'Espanya

Aquest nou organisme representarà els científics joves, preferentment de l’àmbit de les ciències experimentals

 

Javier_Garcia_presidente

 

Alacant. Dimecres, 29 de maig de 2019

L’investigador del Departament de Química Inorgànica de la Universitat d’Alacant, Javier García, presidirà l’Acadèmia Jove d’Espanya (AJE) constituïda avui en el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Aquesta nova institució científica representarà i visibilitzarà els científics joves, preferentment de l’àmbit de les ciències experimentals.

L’acadèmic Javier García ha declarat, referint-se a la situació viscuda per la comunitat científica els últims anys, que «Espanya no pot continuar en l’hivern mentre el sol ix en altres països». L’investigador de la UA ha afirmat que «els temes prioritaris per als responsables de l’acadèmia seran l’educació i el coneixement, la carrera investigadora, la divulgació i la incidència social i econòmica de la ciència. Es busca fomentar un enfocament transversal, la connexió intergeneracional i vincular els investigadors que treballen a l’estranger», ha destacat.

En la intervenció durant l’acte de constitució de l’AJE, després d’«agrair el suport de l’administració actual per crear aquesta Acadèmia Jove» i «constatar l’afecte, mitjans i urgència que el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats ha posat en aquesta tasca», Javier García ha recordat la figura de Ramón y Cajal i els anys de plata de la ciència espanyola, i ha conclòs les seues paraules amb el compromís de fer la seua tasca científica «amb la mateixa il·lusió i entrega amb la qual treballaven els que ens han precedit».


Membres

Els fundadors de l’AJE són els investigadors Javier García Martínez, Maite Martínez Aldaia, Juan Antonio Gabaldón Estevan, Jesús Martínez de la Fuente, Ignacio Palomo Ruiz, Pedro Martínez Santos i Javier Martínez Moguerza. Cinc d’ells, que ja pertanyien a l’Acadèmia Jove Global, van constituir l’octubre de 2014 una Comissió Gestora per a promoure la creació de l’Acadèmia Jove d’Espanya, que avui ha quedat constituïda.

Amb la creació d’aquesta acadèmia, ha destacat García, «Espanya s’incorpora a la xarxa de més de quaranta acadèmies joves nacionals que hi ha a tot el món. Ens comprometem a treballar amb la resta d’acadèmies espanyoles i amb el conjunt d’acadèmies joves per a dinamitzar l’activitat científica i intel·lectual del nostre país i per a donar veu, reconeixement i oportunitats als joves científics espanyols», ha afegit en la seua intervenció.

Els membres de l’Acadèmia Jove d’Espanya ho seran durant cinc anys per a, d’aquesta manera, donar entrada a científics de generacions successives i assegurar la joventut dels seus acadèmics. El perfil dels membres d’aquesta Acadèmia serà coincident amb la mitjana de quaranta anys d’edat i de dotze anys a partir de la consecució del títol de doctor, perquè s’entén per científic jove aquell que ha arribat a la maduresa i que és a l’inici de la seua carrera investigadora independent.

L’acadèmia actuarà com a nexe amb els joves científics que treballen a l’estranger, ja que part dels membres podran ser joves nacionals que investiguen fora del nostre país.


Objectius de l’AJE

Les finalitats de l’Acadèmia Jove d’Espanya, per a les quals comptarà amb l’ajuda de l’estat, són els següents:

– Visibilitzar i representar els científics joves, participar en el desenvolupament de polítiques científiques i posicionar-se emetent dictàmens i informes, en temes d’importància nacional i internacional, relacionats amb la ciència.

– Promoure la ciència com a opció professional entre la joventut mitjançant la promoció de joves excepcionals de qualsevol país, i en particular d’Espanya, com a models a seguir; proposar polítiques dirigides a eliminar obstacles en la participació de dones, persones amb discapacitat i minories ètniques en les diferents branques del saber, i impulsar la cooperació intergeneracional amb les acadèmies de l’Institut d’Espanya.

– Promoure la capacitació científica a través del foment del saber, la investigació i la innovació com a motors del desenvolupament econòmic, i donar suport a l’intercanvi entre joves investigadors de diferents institucions, tant nacionals com internacionals.

– Fomentar el desenvolupament de nous enfocaments amb la finalitat de resoldre problemes d’importància nacional i internacional.

 

L’Acadèmia Jove d’Espanya disposarà d’un emblema, que figurarà en totes les comunicacions i escrits oficials, i que inclourà elements distintius amb el rètol «Acadèmia Jove d’Espanya», i una insígnia o medalla que usaran els acadèmics de número.

Finalment, l’AJE estarà constituïda per cinquanta acadèmics de número, amb el grau de doctor o títol equivalent, per acadèmics corresponents –exmembres– i acadèmics d’honor.


Antecedents

Les actuals acadèmies compten amb la saviesa i profunditat cultural que els dóna el seu bagatge i la seua història. Com a complement a aquestes acadèmies, es necessita un acostament generacional i una interconnexió recíproca entre els científics experimentats i els investigadors joves que modularan el futur cultural dels països.

Aquest ha sigut el motiu pel qual científics d’experiència contrastada van tenir la iniciativa de crear a Berlín, el 2010, l’Acadèmia Jove Global, que pretén ser la veu dels joves científics del món per a fomentar-ne la col·laboració a l’hora de tractar temes d’importància mundial centrats en la ciència, l’educació i la investigació. Aplega dos-cents científics joves rellevants, amb una mitjana de trenta-cinc anys d’edat, procedents de cinquanta-vuit països. A aquesta iniciativa la va seguir la creació de l’Acadèmia Jove d’Europa, el 2012. A hores d’ara ja hi ha quaranta acadèmies joves nacionals constituïdes al món.Notícia relacionada:

L’investigador de la UA, Javier García, membre de l’Acadèmia Jove d’Espanya

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464