Saltar apartados

El rector de la Universitat d'Alacant participa en la I Conferència Internacional de la Cooperació Universitària amb el Sàhara Occidental

La trobada acadèmica commemorava el X aniversari de la creació de la primera universitat sahrauí amb la qual la UA col·labora des del 1997 a través de l’Escola d’Infermeria

Les 17 universitats participants van subscriure un manifest de suport a la viabilitat de la Universitat de Tifariti i es van comprometre a contribuir a la formació, a impulsar projectes i sensibilitzar sobre les violacions dels Drets Humans en els territoris ocupats

 

Cooperacion_Sahara1
Cooperacion_Sahara2
Cooperacion_Sahara3
Cooperacion_Sahara4
Cooperacion_Sahara5
Cooperacion_Sahara6

 

Alacant. Divendres, 1 de març de 2019

El rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, ha participat aquesta setmana en la primera Conferència Internacional de la Cooperació Universitària amb el Sàhara Occidental que commemorava la creació de la primera universitat sahrauí, la Universitat de Tifariti.

La trobada, en la qual han pres part fins a disset universitats europees i africanes, tenia com a objectiu contribuir al desenvolupament de la Universitat de Tifariti, reflexionar conjuntament sobre els desafiaments de les universitats en el futur pròxim, ampliar les relacions de cooperació i el diàleg acadèmic Sud-Sud i Nord-Sud, i definir una estratègia de cooperació universitària que conduïsca a la consolidació definitiva d’aqeusta.

Els treballs de la conferència s’han dividit en quatre grups: el primer sobre la viabilitat de la Universitat de Tifariti; el segon sobre qüestions de mobilitat de professorat, alumnat, investigadors, personal administratiu; el tercer sobre l’èmfasi de drets humans i l’autodeterminació i la implicació de les universitats a denunciar-lo, trencar els bloquejos de silenci i finalment el quart sobre qüestions de docència en línia, presencial i altres qüestions relacionades amb aquesta matèria.

Palomar va tenir l’oportunitat d’exposar l’estratègia en cooperació universitària de la Universitat d’Alacant sobre la base del Pla de Responsabilitat Social Universitària de la UA. Una cooperació que es remunta a l’any 1997, data en què es va iniciar la col·laboració de la institució alacantina amb l’Escola d’Infermeria de Tiduf «Ahmed Addelfatah», la qual ara forma part de la Universitat de Tifariti, que té en total quatre centres: l’Institut Pedagògic de Formació de Professors i Mestres, l’Escola d’Infermeria, l’Escola d’Administració i Informàtica, i l’Institut de Periodisme.

La UA també té un conveni de col·laboració amb la Universitat de Tifariti des de l’any 2015 juntament amb la resta d’universitats públiques valencianes. Un acord que per a aquest curs preveu comptar amb un programa de beques perquè estudiants sahrauís facen màsters oficials a la Universitat d’Alacant.

La trobada, que a més coincidia amb el 43è aniversari de la constitució de la República Sahrauí, va donar com a resultat un manifest rubricat per les 17 universitats participants i en el qual s’explicita el compromís de les institucions a donar suport a un pla de viabilitat de la Universitat de Tifariti sobre la base de la incorporació de talent; la tradició, la identitat, la internacionalització i la inclusió social; la sostenibilitat econòmica; i la innovació tecnològica.

A més, el manifest recull la contribució a la formació de quadres de la mateixa universitat a través de la mobilitat i la contribució a la creació d’espais digitals. D’altra banda es pretén impulsar projectes de pràctiques d’estudiants d’universitats i promoure investigacions col·laboratives

El text arreplega la importància de sensibilitzar la comunitat acadèmica sobre les violacions dels Drets Humans en els territoris ocupats i la situació de precarietat en la qual viuen els sahrauís i també trencar el silenci sobre el conflicte i combatre la desinformació. També proposen indicadors en els projectes d’investigacions que permeten identificar els avanços en Drets Humans i l’autodeterminació i propiciar investigacions sobre els factors que dificulten la resolució del conflicte.

Les disset universitats signants s’han compromès a reforçar la formació en línia, a fomentar la integració en xarxa dels coneixements de la societat sahrauí en els seus diferents espais, com campaments, territoris alliberats i exili; contribuir a la creació de cursos en línia i donar suport a la creació de centres conjunts d’investigació.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464