Saltar apartados

La Cervantes dedica un portal al sanatori de Fontilles i la seua història

 

 

 

Alacant. Dijous, 7 de març de 2019

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes presenta avui un portal dedicat al Sanatori San Francisco de Borja, més conegut com a Sanatori de Fontilles, que va ser inaugurat al 1909 al municipi de la Vall de Laguar (Alacant) per a allotjar persones afectades per la malaltia de la lepra.

Dirigit per Antonio García Belmar (Universitat d’Alacant) i coordinat per Eduardo de Miguel (Fundació Fontilles), aquest nou espai web de la Cervantes és fruit de la col·laboració entre aquestes entitats i del suport de la Sasakawa Memorial Health Foundation, institució amb seu a Tòquio que va aportar els fons necessaris per a recuperar, digitalitzar i editar l’àmplia mostra de revistes, obres, imatges, testimonis, documents i objectes del patrimoni històric del sanatori.

El catàleg bibliogràfic d’aquest nou portal recull una mostra de les obres conservades a la Biblioteca Mèdica de Fontilles, escrites per autors vinculats al centre o seleccionades per la seua rellevància per a la història de la lepra a Espanya. En la secció d’hemeroteca poden consultar-se les dues revistes publicades pel sanatori: la Revista de Leprología, que, des de la seua aparició l’any 1944, ha sigut, i continua sent, un canal de difusió important de les investigacions sobre la lepra, especialment en l’àmbit hispanoparlant; i la revista Fontilles, publicada des del 1905 –inicialment amb el títol La Lepra– per a donar a conèixer les activitats del sanatori i servir com a instrument per a la recaptació de fons.

El portal té així mateix un banc d’imatges que conté una xicoteta selecció, formada en aquests moments per més de 500 fotos, de les milers conservades en l’Arxiu Fotogràfic de Fontilles, triades per a aquest projecte per la qualitat tècnica i artística que tenen, la informació que aporten o el seu valor representatiu dins de grups d’imatges similars, sempre cuidant la preservació de la identitat de les persones ingressades en el sanatori. S’inclouen així mateix mapes i gràfics amb els quals es va tractar de comprendre i explicar les diferents formes de la malaltia, la distribució geogràfica o l’evolució epidemiològica d’aquesta, i també una selecció dels plans i projectes arquitectònics dels edificis del centre.

En fases posteriors del desenvolupament del portal està prevista la realització d’una fonoteca que inclourà una selecció de talls de veu de les divuit persones que encara resideixen al Sanatori de Fontilles i que van acceptar compartir el testimoni de les seues vides.

 

Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes

La Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes es va constituir l’any 2000 i el seu Patronat està presidit per Mario Vargas Llosa (Premi Nobel de Literatura en 2010). L’entitat gestiona la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, la Càtedra Vargas Llosa i el Centre de Competència en Digitalització IMPACT. La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes (www.cervantesvirtual.com) va ser inaugurada l’any 1999 per iniciativa de la Universitat d’Alacant, el Banc Santander –a través de Santander Universitats– i la Fundació Botín. El 2013 va obtenir el prestigiós Premi Stanford per a la Innovació en Biblioteques d’Investigació, i el 2017, el 2n Premi Aporta, promogut pel Govern d’Espanya a través de la Secretaria d’Estat per a la Societat de la Informació i l’Agenda Digital, l’Entitat Pública Empresarial Red.es i la Secretaria General d’Administració Digital.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464