Saltar apartados

"Les universitats hem de liderar la promoció de la igualtat a través del coneixement"

El rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, lliura el Premi Igualtat 2019 a la catedràtica de Medicina Rosa Ballester, en el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional de la Dona

 

PREMIE_IGUALTAT_ROSA_BALLESTER_1
PREMIE_IGUALTAT_ROSA_BALLESTER_2
PREMIE_IGUALTAT_ROSA_BALLESTER_3
PREMIE_IGUALTAT_ROSA_BALLESTER_4
PREMIE_IGUALTAT_ROSA_BALLESTER_5
PREMIE_IGUALTAT_ROSA_BALLESTER_6
PREMIE_IGUALTAT_ROSA_BALLESTER_7
PREMIE_IGUALTAT_ROSA_BALLESTER_8
PREMIE_IGUALTAT_ROSA_BALLESTER_9
PREMIE_IGUALTAT_ROSA_BALLESTER_10

 

Alacant. Dijous, 7 de març de 2019

La catedràtica emèrita d’Història de la Ciència, Rosa Ballester Añón, ha rebut avui el Premi Igualtat 2019 de la Universitat d’Alacant de mans del rector, Manuel Palomar, en un acte que ha aplegat els rectors emèrits de la UA i UMH Antonio Gil Olcina i Jesús Rodríguez Marín en una sala multimèdia plena a vessar per a acompanyar la guardonada, en la qual es trobava, a més de bona part de l’equip de Direcció de la UA, Francis Mojica.

Palomar ha destacat de qui va ser la primera defensora universitària de la Universitat d’Alacant, l’any 1995, que «ha sigut una acadèmica pionera a ocupar càrrecs de gestió universitària rellevants en una època en la qual la presència de les dones era testimonial i també a introduir els estudis de gènere en les ciències de la salut. Ha sigut i és un referent que inspira l’actuació de moltes generacions de professionals del sector i un model que ha guiat l’avanç del coneixement amb perspectiva de gènere en un àmbit clau en el desenvolupament social com és la salut».

Ballester, en la seua intervenció, després de rebre el guardó de mans del rector, ha volgut agrair tant a la Universitat d’Alacant com al «Departament d’Infermeria Comunitària, Medicina Preventiva i Salut Pública i Història de la Ciència aquest premi» i ha volgut recordar «tots aquells amb qui he treballat al llarg dels anys i que han fet possible que jo avui reba aquest reconeixement».

La vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat, María José Rodríguez, ha sigut l’encarregada de presentar l’acte i de presentar el manifest de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles per la «plena igualtat de dones i homes» amb motiu del Dia Internacional de les Dones en què ha destacat el «paper primordial de la universitat en la transmissió de valors per a bastir una societat cada vegada més tolerant, justa i igualitària». El text denuncia que les desigualtats «ens fan perdre molt de talent», assegura que «l’estudi de les desigualtats de gènere ha aportat un rigorós corpus teòric, avalat científicament, que no mereix ser posat en dubte amb arguments exclusivament ideològics, com s’ha fet els últims mesos».


Rosa Ballester

Rosa Ballester és llicenciada en Medicina i doctora en Medicina per la Universitat de València des del 1975. La seua trajectòria acadèmica la va desenvolupar en diverses universitats, entre les quals s’inclou la Universitat d’Alacant (en la qual va ser la primera catedràtica d’Història de la Ciència).

A la nostra universitat va assumir, juntament amb l’activitat docent, càrrecs de responsabilitat en un context en el qual la presència de dones era minoritària. Així, el 1995 va ser nomenada pel Claustre, Defensora Universitària de la nostra universitat, la primera persona i dona que ha exercit un càrrec tan rellevant en la vida universitària. Va ser la primera directora del Departament de Salut Pública. També directora de l’Escola Universitària d’Infermeria i secretària de la Comissió de Doctorat.

La dedicació a la universitat l’ha compaginada amb la dedicació a la gestió en altres espais acadèmics, nacionals i internacionals, com la presidència de la societat Espanyola d’Història de la Medicina. Actualment és la vicepresidenta de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana.

Com a investigadora compta amb sis trams d’investigació reflectits en la publicació de sis llibres, i més de seixanta articles en revistes científiques i més de seixanta capítols de llibres, entre els quals destaquen els orientats a l’avaluació dels sistemes de recuperació de la informació en temes històrics en relació amb els estudis sobre salut de les dones. Per exemple: «Perspectiva histórica de los servicios sanitarios específicos para mujeres», de 1998. «La salud de las mujeres: modelos históricos, saberes y prácticas», de 2001. «Del “regimiento de las preñadas” a la ciencia obstétrica: las raíces del discurso médico en torno al embarazo», de 2010. «Mujeres y cultura de la paz desde sus claves históricas. Salud y cooperación para el desarrollo», de 2015.

No obstant això, i sense deixar de banda la seua dilatada carrera acadèmica, la Comissió d’Igualtat ha valorat com una de les consecucions més destacades de la professora Ballester, el treball desenvolupat en la introducció, en la dècada dels noranta del segle passat, dels estudis de gènere en els programes de doctorat de salut pública, una tasca capdavantera en la formació de postgrau i que gradualment s’ha anat traslladant als plans d’estudi de grau. Aquest és, segons el parer de la comissió, un dels seus principals llegats, perquè el seu treball, dècades després, és un referent indefugible en el que avui coneixem com a inclusió de la perspectiva de gènere en la formació universitària, en general i, en particular, en la formació universitària en ciències de la salut. 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464