Saltar apartados

Sexe, política o religió, en la III Trobada de la Xarxa Internacional de Sociologia de les Sensibilitats en la Seu ciutat d'Alacant de la UA

Els catorze experts mundials en Sociologia dels Cossos i de les Emocions presenten el dissabte les seues investigacions que connecten emocions, cos i societat

 

Alacant. 7 de març de 2019

La gestació subrogada o lloguer de cossos humans per a engendrar persones és un dels molts temes que són motiu d’estudi de la Sociologia de les sensibilitats. Aquesta disciplina, denominada a Espanya com a Sociologia dels Cossos i de les Emocions, tracta diverses qüestions essencials, com és l’estudi sobre de quina manera els nostres cossos estan controlats o disciplinats per les institucions. Durant els últims trenta anys, acadèmics d’Europa i Amèrica llatina han qüestionat la producció, la gestió i la reproducció de sensibilitats socials, tenint en compte les connexions entre «emocions, cos i societat». Així, pràcticament tot és motiu d’investigació per aquesta subdisciplina de la Sociologia: el sexe, el treball, l’oci, la cultura, l’educació, l’esport, la religió, el cos dels migrants, les polítiques públiques, el mercat, etc.

Juan Antonio Roche Cárcel, codirector de la III Trobada de la Xarxa Internacional de Sociologia de les Sensibilitats (REDISS) que tindrà lloc el dissabte 9 de març de 2019 en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant de la Universitat d’Alacant, posa altres exemples clarificadors quan afirma que «es pot citar la religió calvinista; o l’expressió de les emocions en el sistema patriarcal». A més, l’expressió de les emocions en els cossos és una altra de les qüestions motiu d’estudi ja que «els cossos expressen gaudi, dolor o pors socials».

Catorze investigadors participants, procedents de diverses universitats espanyoles com la UA, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Pompeu Fabra, i d’altres de la resta de països com Itàlia, l’Argentina, el Brasil, Mèxic, la Xina, presentaran els seus resultats de les investigacions sobre sensibilitats. Els assistents aprofitaran, a més, per a preparar la IV Trobada que tindrà lloc a l’octubre de 2019 a París.

Tres són els investigadors de la UA que presentaran les seues propostes: Pablo Martínez Rico, amb «El concepto de amistad en la sociedad tecnológica actual»; Alba Navalón, amb «Influencia de los agentes socializadores en la búsqueda de nuevas sensaciones sexuales»; i el mateix Roche juntament amb Ángel Belzunegui-Éraso, de la Universitat Rovira i Virgili, amb «Identidades retratadas: las migraciones en la Enciclopedia de los Migrantes».

Al costat de Roche, professor i investigador de Sociologia de la Cultura i de les Arts de la UA, codirigeix la trobada el sociòleg argentí Adrián Scribano. Scribano és investigador principal de CONICET en l’Institut d’Investigacions Gino Germani, on dirigeix el Grup d’Estudis sobre Sociologia de les Emocions i els Cossos.

La rellevància d’aquests estudis ha fet crear grups dedicats a la seua investigació tant en la Federació Espanyola de la Sociologia (FES), on hi ha un grup important dedicat a aquesta disciplina, en l’Associació Internacional de Sociologia (ISA) i en l’Associació Europea de Sociologia (ESA).

Les dues edicions anteriors de la trobada s’han fet a Toronto l’any 2017 i a París el 2018.

Organitzen la trobada el Centre d’Investigacions i Estudis Sociològics (cies), la Xarxa Internacional de Sociologia de les Sensibilitats (Xarxa ISS) i la Revista Llatinoamericana d’Estudis sobre Cossos, Emocions i Societat (RELACES), amb la col·laboració del Departament de Sociologia I, la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials i la Seu Universitària Ciutat d’Alacant de la UA.

L’activitat tindrà lloc des de les 9.30 hores i fins a les 17.00 hores a l’edifici de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant de l’avinguda Ramón y Cajal.

 

Logos_Alacant

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464