Saltar apartados

La divulgació de l'Enginyeria civil s'obri pas entre les xiquetes a la Universitat d'Alacant

 

VisitaColegioEPS1
VisitaColegioEPS2
VisitaColegioEPS3
VisitaColegioEPS4
VisitaColegioEPS5
VisitaColegioEPS6
VisitaColegioEPS7
VisitaColegioEPS8
VisitaColegioEPS9
VisitaColegioEPS10

Fotografies: Rafael Pastor. Taller d'Imatge (FGUA).

 

Alacant. 13 de març de 2019

«Obrim l’aixeta i ix aigua. D’on ve?». La professora Concepción Pla Bru, d’Enginyeria Hidràulica de la Universitat d’Alacant, fa qüestionar-se aquesta evidència al grup de xiquetes que l’acompanyen avui en el Laboratori d’Enginyeria Hidràulica, Marítima i Tecnologies del Medi Ambient. La visita és una iniciativa del Departament d’Enginyeria Civil de l’Escola Politècnica Superior després de detectar l’alarmant disminució de les dones en l’elecció de graus tecnològics. Pla ha començat la seua intervenció aclarint que «no es coneix el que fem i per això la gent no ho tria»; ha continuat explicant a les menors una de les activitats que exerceix un enginyer civil: «preparar les ciutats perquè hi puguem viure». En concret, i sobre l’aigua, informa que «intervenim en totes les parts del cicle de l’aigua».

En aquest mateix moment i en el Laboratori de Mecànica de Sòls i Roques, el professor Roberto Tomás Jover explica conceptes d’Enginyeria del Terreny. La meitat de les seixanta estudiants de segon d’ESO del Col·legi Altozano d’Alacant experimenten què és el fenomen de sifonament quan trauen les mans banyades d’aigua de la maqueta. L’arena sobre la qual s’assenten els edificis cedeix. «El principi d’Arquimedes», els recorda Tomás, és l’explicació d’aquest fenomen, ja que «l’aigua eleva l’arena i el terreny perd resistència». Aquesta és una de les situacions que es produeixen quan els enginyers perforen un terreny per a construir-hi. Les menors han pogut comprovar que els edificis cauen.

El catedràtic Salvador Ivorra Chorro, impulsor d’aquesta activitat de divulgació, valora la importància que les estudiants coneguen què fa un enginyer civil «a part d’obres», funció de sobres coneguda.

El programa d’activitats començava a les 10.00 i acabarà a les 13.00 hores, i ha inclòs l’emplenament d’un quadern de pràctiques elaborat per vuit professors de l’EPS. Al llarg del matí han tingut l’oportunitat de rebre informació sobre materials, estructures, enginyeria hidràulica, enginyeria del terreny i enginyeria i infraestructura dels transports.

 

Notícies relacionades:

Seixanta alumnes fan pràctiques d’enginyeria civil a la Universitat d’Alacant demà dimecres

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464