Saltar apartados

Trobada amb els mitjans - Investigadora Celia Sánchez-Ramos

 

Alacant. Dimecres, 13 de març de 2019

 

Data: dijous 14 de març

Hora: 11.30 hores

Lloc: Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4)

Amb motiu de la seua intervenció «Primeras soluciones de los daños oculares por el uso de las pantallas LED: Fundamento científico» en una nova sessió de l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant, la investigadora Celia Sánchez-Ramos, atendrà els mitjans demà dijous en una trobada a les 11.30 hores, a la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4). La investigadora estarà acompanyada pel professor Pedro José Boj, catedràtic de l’Escola d’Òptica de la UA, i d’Ana Laguna, directora de Relacions amb la Societat de la Seu.

 

La investigadora Celia Sánchez-Ramos presentarà demà a la UA les primeres solucions científiques per als danys oculars per l’ús de les pantalles LED

L’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant proposa aquesta nova cita de la mà de Celia Sánchez, triada millor inventora internacional del 2009 i guardonada amb el gran premi a la millor invenció internacional, a més de fundadora i investigadora del Laboratori de Neurocomputació i Neurorobòtica, i inventora de 13 famílies de patents, entre altres mèrits

Conferència_Celia_Sanchez

 

La investigadora i inventora Celia Sánchez-Ramos protagonitzarà demà dijous 14 de març a les 19 hores una nova sessió de l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4), on presentarà les primeres solucions dels danys oculars per l’ús de les pantalles LED, des del fonament científic.

Celia Sánchez, triada millor inventora internacional del 2009 i guardonada amb el gran premi a la millor invenció Internacional, a més de fundadora i investigadora del Laboratori de Neurocomputació i Neurorobòtica, i inventora de 13 famílies de patents, entre altres mèrits, farà en la seua intervenció un breu recorregut des dels experiments que descobreixen les causes dels danys produïts per la llum, fins a les solucions d’última generació, ratificades per assajos clínics. La llum, necessària per a la visió, produeix efectes tòxics sobre els teixits oculars. Els danys produïts per l’ultraviolat i l’infraroig són ben coneguts per tots però, fins ara, no s’ha evolucionat en l’estudi de sistemes de protecció contra aquesta llum. El sistema visual, de forma fisiològica, protegeix la retina, mitjançant tres mecanismes: cromòfors grocs del cristal·lí, absència de cons S i pigment macular, no obstant això aquest procés natural d’autodefensa s’afebleix per l’envelliment, i produeix un augment del risc de degeneració de la retina. Si a aquest fet s’afig que la tecnologia actual (tauletes electròniques, telèfons intel·ligents, ordinadors i televisors) obliga a mirar directament una pantalla emissora de llum, de forma massiva i continuada, durant molts anys, el risc de danys oculars augmenta de forma exponencial.

La investigadora es qüestiona si es pot reforçar, d’una forma artificial, les defenses fisiològiques oculars per a cuidar la salut visual. En la seua exposició respondrà i es presentaran les primeres solucions per a resoldre, en part, uns dels problemes més importants del segle XXI: la cura de la visió de tota la població en un món digitalitzat.

 

Cecilia Sánchez-Ramos Roda

Va nàixer a Saragossa, el 24 de juny del 1959. És doctora en Medicina Preventiva i Salut Pública per la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i doctora en Ciències de la Visió per la Universitat Europea de Madrid. És també llicenciada en Farmàcia i Diplomada en Òptica i Optometria per la UCM. L’any 2012 ha sigut investida doctora honoris causa per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo pel seu suport a la translació del coneixement científic a la societat. Actualment és professora titular de la UCM, i va iniciar la seua carrera docent en aquesta mateixa Universitat l’any 1986. Dirigeix quatre Títols d’Expert Universitari relatius a la Funció Visual i, actualment, és directora del Departament d’Òptica II: Optometria i Visió. És fundadora i investigadora del Laboratori de Neurocomputació i Neurorobòtica i des de fa 26 anys, lidera Projectes d’Investigació Institucionals i Privats tant nacionals com internacionals.

Actualment, basa les seues investigacions en experimentació animal i assajos clínics sobre neurodegeneració, prevenció i protecció del sistema visual, com també sobre el processament del senyal visual. És inventora de 13 famílies de patents (448 registres de patents) relacionades amb la neuroprotecció retiniana, amb la biometria ocular i amb la seguretat viària. És fundadora de les empreses Spin-off de base tecnològica Alta Eficàcia Tecnologia i Factoria I+D. L’Organització de Nacions Unides (ONU), a través de l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual, li va concedir el màxim guardó i la va nomenar Millor Inventora Internacional, l’any 2009. Posteriorment, el 2010, a Ginebra, va ser reconeguda amb el Gran Premi a la Millor Invenció Internacional pel «Mètode i dispositiu de reconeixement biomètric mitjançant còrnia». Les troballes de les seues investigacions han sigut publicats en llibres, capítols i articles científics de la seua àrea de coneixement. Participa en congressos, simposis, reunions científiques i dicta conferències a tot el món.

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464