Saltar apartados

La Universitat d'Alacant i ECISA signen contracte per al desenvolupament del Projecte Europeu d'investigació DESDEMONA

L’objectiu és dissenyar sistemes automatitzats d’inspecció per a estructures metàl·liques, tant per a enginyeria civil com edificació

Un dels treballs de la UA serà la incrustació de sensors i prototips de manipuladors específics i l’anàlisi de dades

 

CONTRACTE_UA_ECISA1
CONTRACTE_UA_ECISA2
CONTRACTE_UA_ECISA3
CONTRACTE_UA_ECISA4

Fotografies: Rafael Pastor. Taller d'Imatge (FGUA)

 

Alacant. 20 de març de 2019

DESDEMONA (DEtection of Steel DEfects by Enhanced MONitoring and Automated procedure for self-inspection and maintenance) és el nom del Projecte Europeu en què participa la Universitat d’Alacant, a través del grup d’investigació Grup de Simulació, Modelització i Assaig d’Estructures (GRESMES) i compta amb el físic Jaime Ramis Soriano, i l’empresa constructora ECISA. Aquest matí ha tingut lloc la firma del contracte entre el rector de la UA, Manuel Palomar, els representants d’ECISA, Enrique Peláez Robles, conseller delegat, i Vanessa Izquierdo Inserte, directora de Qualitat i d’I+D, i per part del grup d’investigació de la UA estampava la seua firma el catedràtic en l’Àrea de Mecànica dels Mitjans Continus i Teoria d’Estructures i director de GRESMES, Salvador Ivorra Chorro.

DESDEMONA (Detecció de defectes d’acer mitjançant supervisió millorada i procediment automatitzat per a autoinspecció i manteniment) és un projecte d’investigació de trenta mesos de duració, finançat pel Fons d’Investigació de la UE per al Carbó i l’Acer 2017 i coordinat per la Universitat Sapienza de Roma. L’objectiu que té és desenvolupar nous mètodes de disseny, sistemes, procediments i solucions tècniques per a integrar les tecnologies de detecció i automatització per a l’autoinspecció i l’autocontrol de les estructures d’acer. «Com les revisions mèdiques periòdiques que ens fem les persones», ha exemplificat Ivorra. Per a això, alguns dels mètodes que seguiran són la instal·lació de sensors embeguts en ponts i la utilització de drons i robots per a aquesta inspecció automatitzada.

El contracte firmat avui s’emmarca dins d’aquest projecte al qual es presentava la UA conjuntament amb diferents universitats europees i empreses de diferents països (Itàlia, França, Portugal i Espanya).

Allargar la vida útil de les construccions és una feina més amb la finalitat d’afavorir la sostenibilitat de les construccions; a més d’això, disposar d’un sistema automatitzat de detecció de danys i d’inspecció podria garantir la fiabilitat d’aquestes construccions davant de danys inesperats i que podrien portar pèrdues tant econòmiques com personals com a conseqüència de la deterioració dels materials. En el cas d’estructures d’una rellevància especial, com són els ponts, o fins i tot els ponts ferroviaris, aquest aspecte és d’una importància vital quan es parla d’estructures que tenen una gran antiguitat i que podrien presentar incerteses davant del seu estat de conservació, ha explicat Salvador Ivorra.

El projecte està liderat per la Sapienza Università di Roma i participa un equip multidisciplinari d’especialistes en el camp de l’Enginyeria Civil i Robòtica. La intensa col·laboració d’especialistes d’un camp o un altre està permetent l’ús de diferents tipologies d’automatització per a la inspecció i, d’altra banda, descartant-ne unes altres. Els investigadors han plantejat l’ús de drons amb tractament automatitzat d’imatges, en primera aproximació, si bé es fa necessari una inspecció més exhaustiva com l’existència de sensors de deformació, acceleració, temperatura, etc., a l’interior del mateix pont que permeta un monitoratge continu del seu estat. D’igual forma plantegen sistemes automàtics que puguen fer anàlisis automatitzades amb ultrasons, o fins i tot radiografies en determinades zones, prèviament fitades per l’especialista en enginyeria d’estructures.

El grup de la UA centrarà la seua feina en la incrustació de sensors i prototips de manipuladors específics, la planificació de la recopilació de dades i la retroalimentació contínua per al disseny de sistemes automatitzats, el disseny conceptual d’estructures d’acer amb sistemes d’inspecció i manteniment automàtics integrats juntament amb sistemes de monitoratge clàssics i l’avaluació de dades esperades i caracterització de possibles incerteses, entre d’altres aspectes.

L’objectiu del projecte és dissenyar sistemes automatitzats d’inspecció per a estructures metàl·liques, tant per a Enginyeria Civil com per a Edificació, encara que també podrien extrapolar-se els resultats per a estructures industrials com sitges o dipòsits. L’equip de la UA ja ha tingut una col·laboració amb ECISA en la instrumentació i el monitoratge de les proves de càrrega estàtiques i dinàmiques sobre el pont metàl·lic de la línia 9 d’FGV sobre el barranc d’Aigües, l’any 2018. S’hi han utilitzat diferents tipus de sensors per a analitzar el comportament estructural del pont al pas de trens a diferents velocitats i fins i tot amb la frenada del tren sobre el mateix pont.

Durant la visita al despatx del rector aquest ha destacat la importància dels projectes europeus, dels quals ha afirmat «són una base clau per a la investigació que desenvolupen els grups de la UA».

Enrique Peláez assenyalava que és «tremendament rellevant la percussió que pot tenir aquest projecte», atesa la projecció que té.

Amparo Navarro Faure, vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement de la UA, present en la signatura, ha apreciat com aquest nou projecte «encaixa perfectament en les pròximes convocatòries del nou Horitzó Europa, en el qual es parlarà de missions».

 

Per a més informació:

DESDEMONA

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464