Saltar apartados

Sexualitat, gènere, apoderament, feminisme i literatura en el Seminari Dona-Literatura que comença aquesta vesprada a la Universitat d'Alacant

Anne Berger, directora del grup d’investigació d’Estudis de Gènere i de Sexualitat del Centre National de Recherche Scientifique de la Universitat París 8 pronunciarà la conferència inaugural

Amparo Navarro Faure, vicerectora d’Investigació i Transferència del Coneixement, inaugura el Seminari al qual assisteix Josefina Bueno

 

Seminari_dona_literatura

 

Alacant. 21 de març de 2019

És l’apoderament de la dona una eina per a erradicar la violència masclista? Està la sexualitat continguda en el discurs literari? Especialistes de diferents universitats europees participen en el XII Seminari Dona-Literatura comença aquesta vesprada a la Universitat d’Alacant.

Gènere, sexualitat, violència masclista, biopolítica, cultura, literatura són alguns dels conceptes sobre els quals estan versats els professionals que hi participen, moltes d’elles professores i investigadores d’un gran renom en la cultura feminista francesa. Sota el lema Seminari Dona-Literatura: Apoderament de la Dona i Literatura: Perspectives i Desafiaments comença a les 16.00 hores a la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres III de la UA.

«Reflexiones sobre el tratamiento de las cuestiones de género en literatura» és el títol de la conferència inaugural que imparteix aquesta vesprada Anne Berger, directora de, Grup d’Investigació d’Estudis de Gènere i de Sexualitat (UMR LEGS) del Centre National de Recherche Scientifique de la Universitat París 8 (CNRS/UPL Paris 8), a París. Berger pertany al Departament d’Estudis de Gènere, adscrit al Centre d’Estudis Femenins i d’Estudis de Gènere.

La taula redona «Apoderament, violència masclista i polítiques de gènere» serà moderada per Ángeles Sirvent, catedràtica de Filologia Francesa de la UA i directora del Grup d’Investigació Escriptores d’Expressió Francesa i Gènere (EEFG), i comptarà amb la participació de Nieves Ibeas Vuelta (Unizar), Marta Segarra Muntaner (UB) i José Luis Arráez (UA). Els experts hi definiran, prèviament, el concepte d’apoderament i tractaran en quina mesura l’apoderament de la dona és un instrument per a erradicar la violència masclista. També treballaran l’estat de les polítiques de gènere actualment en la Universitat.

Nieves Ibeas Vuelta, professora titular del Departament de Filologia Francesa de la Universitat de Saragossa. Ibeas ha dirigit tota l’activitat investigadora al voltant dels Estudis de la Dona; cofundadora del Seminari Interdisciplinari d’Estudis de la Dona de la Universitat de Saragossa, les línies d’investigació principals que segueix són «Gènere i cultura “popular”», «Inscripció de la diferència sexual en l’escriptura i en el discurs», i actualment, «Discurs, alteritat i construcció d’identitats sexuades en context pluricultural i plurilingüe a partir de l’obra d’escriptores contemporànies en llengua francesa».

Marta Segarra és catedràtica de Literatura Francesa i d’Estudis de Gènere a la Universitat de Barcelona (UB). Des del 2015 és directora d’investigació en el Laboratori d’Estudis de Gènere i Sexualitat-LEGS, del Centre Nationale de la Recherche Scientifique de París. És cofundadora del Centre Dóna i Literatura, on va romandre entre 1994 i 2013 i de la càtedra UNESCO «Dones, desenvolupament i cultures» a la Universitat de Barcelona on va estar entre el 2004 i el 2015. Anteriorment Segarra va ser professora convidada a la Universitat de París 8 Vincennes, al Col·legi Internacional de Filosofia de París, a la Universitat Cornell i a la Universitat de Califòrnia a Berkeley, entre altres centres. La seua investigació se situa principalment en els àmbits dels estudis de gènere i sexualitat, de la biopolítica i el posthumanisme, i dels estudis culturals (literatura, cinema i teatre), la literatura i la dona, la literatura francòfona en l’àmbit del Magrib i, en general, la relació entre la cultura, la política i la sexualitat. Segarra ha publicat nombrosos llibres i articles en aquests camps; també ha editat diversos volums col·lectius. És, a més,  directora de la col·lecció «Mujeres y Culturas» d’Icària Editorial.

José Luis Arráez és professor en l’Àrea de Filologia Francesa de la UA; centrat en literatura d’expressió francesa dels segles XX-XXI, les línies d’investigació que segueix són la literatura comparada: literatura vs cinema, dona i espai públic, la literatura de la Shoá.

Amparo Navarro Faure, vicerectora d’Investigació i Transferència del Coneixement de la Universitat d’Alacant inaugura el Seminari en el qual participa Josefina Bueno, qui acudeix com a membre del Grup d’Investigació Escriptores d’Expressió Francesa i Gènere (EEFG), que dirigeix Ángeles Sirvent. Serà a les 16.00 hores a la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, edifici III. El Seminari continuarà els dies 28 de març i 4 d’abril.

Organitza l’Àrea de Filologia Francesa del Departament de Filologies Integrades i el Grup d’Investigació Escriptores d’Expressió Francesa i Gènere (EEFG) de la UA. Dirigeix el Seminari el professor José Luis Arráez. El Seminari està reconegut amb un crèdit ECTS.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464