Saltar apartados

Trinidad Barrera analitzarà la narrativa argentina del post boom demà al CeMaB

 

Conferencia_Trinidad_Barrera

Alacant. Dimecres, 27 de març de 2019

La catedràtica de Literatura Hispanoamericana de la Universitat de Sevilla Trinidad Barrera impartirà la conferència «La narrativa argentina del post boom: de Ricardo Piglia a Marcelo Birmajer», demà dijous 28 de març a les 10 hores, a les instal·lacions del Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (Facultat de Filosofia i Lletres III). La directora del CeMaB, Eva Valero, presentarà la conferenciant.

El post boom és un moviment literari llatinoamericà que va tenir lloc, com el seu nom l’indica, després de l’auge del boom llatinoamericà. Alguns estudiosos i autors prefereixen anomenar-ho «Novísima literatura» o  «Literatura postmoderna» per a no utilitzar termes estrangers. És heterogeni, perquè els seus autors presenten diverses propostes. Alguns d’aquests van reaccionar contra el boom i van criticar els excessos tècnics d’aquest. D’altres, en canvi, van assimilar alguns trets del boom. Els autors més importants d’aquest moviment són: Alfredo Bryce Echenique, Manuel Puig, Severo Sarduy, Isabel Allende, Reinaldo Arenas i Antonio Skarmeta.

Els novísimos abandonen la preocupació per la creació de nous tipus de literatura (metaliteratura) com es podia apreciar en les obres de Julio Cortázar, Mario Vargas Llosa, Gabriel García Márquez i Carlos Fuentes Macías, entre d’altres. Es prefereix un estil més directe que és més fàcil de llegir. A més, es torna al realisme i no es troben preocupacions existencialistes, com en les obres de Cortázar. També es dóna una preferència a la narrativa històrica, és a dir, la que està basada en fets reals. Moltes obres tracten el tema de l’exili, que va ser comú en els autors que van cultivar aquest moviment. Destaca el sorgiment de la literatura femenina i un canvi en el tractament de la sexualitat en les obres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464