Saltar apartados

La UA participa en un innovador projecte europeu per a obtenir recursos alimentaris a partir de residus urbans

Hi participen més d’una vintena de centres d’investigació, autoritats locals i empreses d’Espanya, Grècia, Regne Unit, República Txeca, Itàlia, Àustria, Finlàndia, Bèlgica, Sèrbia i Turquia

 

Alacant. Divendres, 8 de novembre de 2019

La Universitat d’Alacant participa en un projecte europeu que permetrà obtenir diferents bioproductes d’un alt valor afegit a partir de residus biològics urbans com restes de peix, carn, cafè mòlt, olis de cuina i altres residus. L’objectiu final del projecte WaysTUP! és optimitzar la utilització de materials i recursos, i mantenir el valor d’aquests el major temps possible mitjançant l’ús de pràctiques sostenibles que minimitzen la producció de residus (economia circular). A més, es treballaran solucions tecnològiques innovadores que ajuden la conscienciació de la societat en la gestió dels residus urbans, i es promourà la participació de la població en la recollida selectiva de residus orgànics urbans per a la seua valorització.

Concretament, s’hi tractaran diverses estratègies per a la construcció de set plantes pilot que permetran la conversió de diferents tipus de residus urbans, tant de tipus orgànic com inorgànics. La Universitat d’Alacant, a través del Grup d’Investigació Bionomia Sistemàtica i Investigació aplicada d’insectes, desenvoluparà una planta per a la degradació de residus d’origen orgànic basada en l’activitat biològica d’insectes dípters. Aquest grup, adscrit al Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals, té una gran experiència en desenvolupaments tecnològics ja que ha participat en múltiples projectes semblants durant els últims deu anys.

En col·laboració amb altres membres del consorci com SAV i l’IVIA, la Universitat d’Alacant participarà en el desenvolupament d’una planta pilot de bioconversió de residus d’origen animal i vegetal. Després d’un preprocessament químic i fermentatiu, es farà la seua digestió mitjançant larves d’insectes que permetran l’obtenció de grans quantitats de biomassa. Finalment, s’obtindrà una farina amb un alt contingut que s’utilitzarà com a component d’un pinso experimental en avicultura.

D’altra banda, el projecte que pertany al Programa Marc d’Investigació i Innovació de la Unió Europea H2020, proporcionarà assessorament a les administracions locals per a adoptar nous models d’organització en favor de la valorització de residus orgànics urbans, i recomanacions basades en evidències empíriques, de polítiques a nivell europeu per a la presa de decisions en aquest àmbit.

WaysTUP!, que va començar el passat mes d’octubre del 2019, té una duració de 42 mesos i hi participen 26 centres d’investigació, universitats, autoritats locals i empreses d’Espanya, Grècia, Regne Unit, República Txeca, Itàlia, Àustria, Finlàndia, Bèlgica, Sèrbia i Turquia. Les plantes pilot es desenvoluparan a Espanya (Alacant, l’Alcúdia, València), Anglaterra (Londres), Grècia (Atenes, Creta), Itàlia (Terni) i República Txeca (Praga).

 

Notícies relacionades:

Les mosques, font alternativa de proteïnes en l’alimentació animal

 

Projectes_residus

  Foto de família consorci projecte europeu WaysTUP!

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464