Saltar apartados

La Universitat d'Alacant posa en marxa el seu projecte més compromès

La institució alacantina es converteix en la segona universitat espanyola a promoure una plataforma de microfinançament per a la promoció d’iniciatives innovadores d’investigació socialment responsable i emprenedoria, com també projectes socials, culturals i de cooperació internacional al desenvolupament

La plataforma UACrowd s’estrena amb un projecte de disseny d’una flauta escolar per a tocar amb una mà que facilita l’ensenyament de música a xiquets amb diversitat funcional

 

DIFUSION_CROWFUNDING1
DIFUSION_CROWFUNDING2
DIFUSION_CROWFUNDING3

 

Alacant. Dilluns, 4 de novembre de 2019

La Universitat d’Alacant ha llançat la primera campanya de microfinançament a través de la plataforma UACrowd creada amb l’objectiu de secundar i impulsar la investigació socialment responsable, l’emprenedoria i accions de caràcter social, cultural i de cooperació internacional a través de l’atracció de finançament destinat a llançar projectes promoguts per la comunitat universitària.

La primera de les tres iniciatives que té previst seleccionar la Universitat d’Alacant per a impulsar des d’UACrowd és [flow] música per a todxs, un projecte d’investigació socialment responsable i desenvolupament d’una flauta dolça soprano d’ús escolar adaptada per a tocar amb una sola mà i de cost accessible. Un projecte que naix d’una necessitat real d’un col·lectiu social minoritari, exclòs pel comerç convencional, que ha sigut arreplegat i impulsat per l’associació sense ànim de lucre, Artefactos, el grup d’investigació Disseny en Enginyeria i Desenvolupament Tecnològic (DIDET) i el Vicerectorat de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat de la Universitat d’Alacant.

Segons destaca María José Rodríguez Jaume, vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat, UACrowd és «una estratègia col·laborativa per a la promoció d’iniciatives innovadores que tenen la capacitat d’implicar els col·lectius de la Universitat d’Alacant, i a la societat en els seus processos de desenvolupament i que va més enllà de l’aportació monetària de les persones, ja que les converteix en sòcies, partícips i fins i tot decisòries de propostes innovadores de gran impacte social».

Aquesta innovadora iniciativa, que només té una altra de similar a tota Espanya, permet fer realitat projectes científics, socials i culturals sorgits de la Universitat d’Alacant a través de la col·laboració de la comunitat i té la capacitat de contribuir a una transferència de coneixement més efectiva a la societat.

El funcionament és idèntic al d’altres plataformes de microfinançament on les persones interessades a col·laborar accedeixen al projecte que trien i poden optar per diferents opcions de contribució, cadascuna de les quals té una recompensa. En el cas del primer projecte seleccionat per la Universitat d’Alacant, l’objectiu és recaptar entre 9.950 i 12.300 euros. Per a això és possible contribuir amb donacions des dels 10 euros i estarà activa fins al 8 de desembre.

Sens dubte, la recompensa principal, com assenyala Rodríguez Jaume, «és el fet de ser part de projectes d’investigació que contribueixen al desenvolupament social a través d’iniciatives liderades per persones de qualsevol dels col·lectius de la Universitat d’Alacant». La vicerectora també matisa que comptar amb una plataforma pròpia, com UACrowd «ens ofereix la possibilitat de seleccionar projectes que sustentats en la investigació més creativa i innovadora no tenen cabuda en la pràctica totalitat de les convocatòries amb les quals actualment comptem per a finançar projectes d’innovació social».

 

[flow] música per a todxs

El primer projecte seleccionat per UACrowd ha sigut batejat com [flow] música per a todxs i consisteix en el disseny i l’execució d’una flauta ideada per a tocar amb una mà i de cost accessible. Artefactos és el nom del col·lectiu que impulsa aquest projecte liderat pel professor Javier Esclapés, del grup d’investigació Disseny en enginyeria i desenvolupament tecnològic (DIDET).

La iniciativa part de dues senzilles premisses com que «la flauta dolça soprano és l’instrument més emprat en l’ensenyament musical durant els primers anys a causa de la reduïda grandària i pes que té, un disseny senzill i per ser assequible per a la majoria de les famílies», i en segon lloc, que cada dia a Espanya «aproximadament 4.000 xiquets i xiquetes amb dificultats motores en mà afronten dificultats en les seues activitats quotidianes» que els impedeix desenvolupar activitats com tocar la flauta i aprendre música o els obliga a recórrer a instruments adaptats amb preus elevats.

La solució que proposa Artefactos per a aquest repte és dissenyar una flauta dolça soprano d’ús escolar adaptada per a tocar amb una sola mà i de cost accessible. Per a això han basat el disseny d’aquesta en un sistema de tecles que mitjançant la seua combinació permeten tocar les notes musicals amb una sola mà i que facilitarà l’aprenentatge musical en les primeres etapes i, al mateix temps promou la igualtat d’oportunitats i la inclusió escolar.

El disseny de la flauta està plantejat per a la seua reproducció mitjançant impressió 3D, la qual cosa permet accedir a l’instrument a un cost accessible, en menor temps i personalitzat per a les necessitats de cada persona.

El projecte va nàixer a partir de la necessitat d’un grup de famílies amb xiquets i xiquetes amb hemiparèsia, una condició neurològica que dificulta el moviment d’una meitat del cos i compta amb el suport i col·laboració de diferents associacions nacionals com HemiwebAdayo-PBO o AFANIP.

 

Notícies relacionades:

La Universitat d’Alacant seleccionarà tres projectes per a finançar-los a través d’UACROWD

 

 

 Vídeo: Flauta dolça adaptada a Hemiparèsia

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464