Saltar apartados

Observació pública en la Universitat d'Alacant amb motiu del trànsit de Mercuri

Observació pública en la Universitat d'Alacant amb motiu del trànsit de Mercuri

L'11 de novembre la silueta de Mercuri passarà per davant del Sol, esdeveniment astronòmic que no tornarà a repetir-se fins a l'any 2032

 

Alacant. Divendres, 8 de novembre de 2019

La Universitat d'Alacant ha organitzat una observació pública amb motiu del trànsit de Mercuri. L'11 de novembre de 2019 la silueta de Mercuri passarà per davant del Sol, esdeveniment astronòmic que no tornarà a repetir-se fins a l'any 2032.

Des de les 13:15 fins a les 17:30 hores, en el Rellotge de Sol de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la UA, investigadors de l'Institut Universitari de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies i del Grup de Recerca d'Astronomia i Astrofísica organitzen aquest esdeveniment obert a tota la població per a observar, a través de telescopis amb filtres especials, un fet molt poc comú ja que en el cas de Mercuri només es produeix unes tretze vegades cada segle.

La iniciativa compta amb el suport d'UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Universitat d'Alacant, projecte conjunt entre el Vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement i la Unitat de Comunicació.

 

¿Què és un trànsit?

Es denomina trànsit al pas d'un planeta per davant de la superfície del Sol. Des de la Terra només es poden veure els trànsits dels planetes més interiors: Mercuri i Venus. Es produeixen quan el Sol, el planeta interior i la Terra es troben perfectament alineats. La raresa d'aquests fenòmens es deu a la lleugera inclinació existent entre les òrbites dels planetes.

 

Fases del trànsit de Mercuri

A les 13:35 hores el disc del planeta tocarà per primera vegada el disc solar i donarà començament el trànsit. A continuació, sobre les 13:37 hores, el disc del planeta es trobarà totalment dins del disc solar, tocant per última vegada la vora del Sol. En aqueix moment es podrà veure connectada la silueta del planeta Mercuri amb la vora solar com si fóra una llàgrima. A les 16:19 hores Mercuri se situarà al punt més pròxim al centre del disc solar. Finalment, es produiran un tercer i quart contacte en el qual el planeta començarà a tocar la vora solar i eixirà totalment del disc solar.

 

Precaucions

Els experts assenyalen algunes precaucions en observar el trànsit ja que no s'ha d'observar el Sol directament, ni amb mètodes casolans com a negatius, cristalls fumats, etc. Sempre cal utilitzar la protecció adequada com a ulleres d'eclipse i filtres solars homologats per a aparells òptics.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464