Saltar apartados

Arqueòlegs de la UA troben en el castellum una àmfora que va poder usar-se en el ritual de fundació

 

Anfora_Tossal

 

Alacant. 8 de novembre de 2019

Els arqueòlegs de la Universitat d'Alacant que treballen en el jaciment del Tossal de la Cala, a Benidorm, han descobert un àmfora cerimonial, de prop d'un metre de longitud, que va poder usar-se en el ritu de fundació del fortí o castellum.

L'arqueòleg director de l'excavació, Jesús Moratalla, ha explicat que aqueixa peça té "un gran valor històric i arqueològic", i han anunciat que serà traslladada a la UA per a estudiar el seu contingut. L'àmfora es va trobar fa dies en la base d'un mur, al costat de la muralla occidental, la zona menys excavada fins ara.

Moratalla ha assenyalat que, mancant analitzar amb més detalle l'atuell, tot fa indicar que seria de "fàbrica gaditana" i datada en el segle I abans de Crist.
Segons ha apuntat, l'àmfora podria haver sigut emprada en el ritu fundacional del castellum, mitjançant el qual "els constructors pregaven als déus que foren benvolents amb les persones que anaven a habitar-ho". Aquests atuells solien estar plenes de vi o garum -salsa de peix-, alguna cosa que s'esbrinarà després de l'estudi en la UA.

L'excavació s'emmarca en el projecte d'intervenció arqueològica del castellum finançat amb fons europeus, que pretén "posar en valor el nostre passat i cosir la història de Benidorm", ha informat l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez.
Una vegada finalitzat el projecte, hi haurà un centre d'interpretació en el qual s'explicarà la importància del fortí en les Guerres Sertorianas.

En aquesta campanya d'excavacions s'ha aconseguit extraure un bastió i ha tret a la llum una bateria d'estades que circumden el turó fins a la muralla, amb una zona central expedita al costat d'àrees aterrazadas. També s'han localitzat estructures complementàries, una altra possible entrada, material ceràmic i metàl·lic, i més traçats de muralla sota les actuals edificacions.


 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464