Saltar apartados

La Seu Ciutat d'Alacant acull la XIII Edició del Seminari Hispano-Argentí sobre la Genealogia de la Creativitat

Enguany el programa ret homenatge a la memòria de Claudio Lizárraga


Genealogia_creatividad1Alacant. Dimarts, 12 de novembre de 2019

El dijous 14 de novembre a les 16 hores comença una nova edició del Seminari Hispano-Argentí que coorganitzen la Universitat d’Alacant, a través del Departament de Sociologia I i el Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti (CeMaB), i la Facultat d’Humanitats i Ciències de la Universitat Nacional del Litoral (Argentina). El seminari està dedicat, en aquesta dotzena edició, a la genealogia de la creativitat i en homenatge a Claudio Lizárraga, in memoriam.

La Seu Ciutat d’Alacant (Sant Ferran, 40) acollirà aquesta trobada durant dues jornades (14 i 15 de novembre) amb la idea de mostrar, des d’un enfocament fonamentalment sociològic, el complex prisma de les bases que sustenten el fenomen creatiu i, al mateix temps, amb la idea d’esclarir la definició dels tres conceptes en els quals s’emmarca l’objecte d’estudi: la creativitat, la creació i el creador.

El seminari està dirigit per Laura Tarabella, degana de la Facultat de Ciències i Humanitats de la Universitat Nacional del Litoral (Santa Fe, Argentina), Juan Antonio Roche Cárcel, professor de Sociologia de la Cultura i de les Arts de la UA, i Eva Valero Juan, directora del CeMaB.

Els organitzadors afirmen que la investigació entorn del tema de la creativitat és emergent en les ciències socials i també en les ciències pures. El canvi incessant, les novetats i les innovacions tant tecnicocientífiques com socials i culturals en la societat actual, han incrementat l’interès pel que representa la creativitat en el món acadèmic (en la sociologia, en la psicologia, en la filosofia, en la història, en les neurociències, etc.) Tenint en compte que tot arbre del coneixement se sustenta sobre unes arrels, el seminari abordarà el possible origen de la creativitat: les fonts biològiques (cerebrals, corporals: Antonio Damasio) i les psicològiques (traumes, malalties i mitjans de curació: Freud i, Lacan i Jung), «però ens interessen, d’una manera particular, les socioculturals. És a dir, la gènesi mítica, religiosa, filosòfica, científica, lingüística i econòmica de la creativitat», afirma l’organització.

El programa inclou xarrades com «Creativitat i mort»; «Freud, l’acudit i la creativitat»; «Creativitat en l’era de les noves tecnologies»; «Creativitat en contextos sociobiomèdics», o «Ciutadania i creativitat», en entre altres propostes, impartides per alguns dels sociòlegs més reconeguts d’Espanya, França i l’Argentina.
 

Programa complet

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464