Saltar apartados

La Universitat de Múrcia investeix doctor honoris causa l'investigador de la UA Francis Mojica

El rector de la UA, Manuel Palomar, va acompanyar el pare de les tècniques CRISPR d’edició genètica en l’acte d’investidura

Mojica_honorisMurcia

 

Murcia. Dijous, 14 de novembre de 2019

El microbiòleg i investigador de la Universitat d’Alacant Francisco Juan Martínez Mojica, pare de les revolucionàries tècniques CRISPR de modificació i edició genètica, i un dels candidats a Premi Nobel per aquests treballs, ha sigut nomenat doctor honoris causa de la Universitat de Múrcia (UMU).

El prestigiós investigador ha recordat durant el seu discurs que va començar els estudis de Biologia fa trenta-vuit anys a la UMU, en el que ha definit com «una de les decisions més encertades» de la seua vida i que avui el fa tornar a aquesta institució docent, que compta ja amb seixanta-un doctors honoris causa.

Martínez Mojica va començar a investigar a principi dels anys noranta sobre les tècniques CRISPR, a les quals ell mateix va donar nom amb aquest acrònim (per les sigles en anglès) de les «repeticions palindròmiques curtes agrupades i regularment interespaiades».

Són famílies de seqüències d’ADN en bacteris que contenen fragments d’ADN de virus que prèviament els han atacat i que els bacteris aprofiten per a destruir nous virus similars que puguen atacar-los.

Des del 2013, el sistema CRISPR s’ha utilitzat per a l’edició i regulació de gens i així provocar mutacions i alteracions genètiques que podran tenir aplicació en el tractament de malalties que van des de la fibrosi quística i l’anèmia fins a efectes de la vellesa, esquizofrènia o autisme, entre d’altres.

També en la millora de la resistència de determinats cultius, com el blat.

Durant el discurs, Mojica ha posat en relleu el seu compromís amb la investigació pura, «no contaminada per interessos econòmics», sinó «motivada per la curiositat i justificada per la necessitat de saber».

També ha destacat com en la ciència a vegades es produeixen troballes de manera casual, i va ser així com ell mateix va descobrir que en el genoma d’uns microorganismes de les salines es repetien petites regions del seu ADN de manera simètrica, un descobriment que va donar motiu a les tècniques esmentades.

En la seua opinió, les tecnologies CRISPR són responsables de «la major revolució científica en el que va de segle».

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464