Saltar apartados

La Universitat d'Alacant participa en el projecte espacial europeu per a ajudar a desviar asteroides

El Consell Ministerial de l’Agència Espacial Europea ha donat el seu suport a Hera, una missió de protecció planetària que estudiarà la possibilitat de desviar la trajectòria d’asteroides perillosos i evitar així el seu impacte

 

 

Alacant. Divendres, 29 de novembre de 2019

El grup de Ciències Planetàries, que forma part del grup d’investigació en Astronomia i Astrofísica de la Universitat d’Alacant, és un dels implicats en el projecte Hera de l’Agència Espacial Europea (ESA) que aquest dijous ha rebut el vistiplau del Consell Ministerial de l’Agència Espacial Europea.

Hera s’enquadra en l’àmbit de la col·laboració AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment) amb la NASA i té com a objectiu l’estudi d’un peculiar sistema doble d’asteroides, 65803 Didymos, i, a més, comprendre els efectes que tindrà la col·lisió de la sonda DART (NASA) sobre el més petit dels dos asteroides.

Adriano Campos, investigador de la Universitat d’Alacant del grup de Ciències Planetàries ha assenyalat que «la col·laboració pretén aclarir si l’actual tecnologia és capaç de desviar qualsevol asteroide que poguera estar en una trajectòria de col·lisió amb la Terra en les pròximes dècades. Actualment no es coneix cap asteroide en aquesta situació, però en qualsevol moment podria descobrir-se’n algun amb aquestes característiques, i per això seria necessari que puguem plantejar una estratègia tempestiva de mitigació del risc».

Es tracta d’una missió de demostració, en la qual a més de comprovar la tecnologia capaç de desviar un asteroide, es determinarà com d’eficient és el resultat, és a dir, si les coses que ocorreran en l’asteroide són les previstes.

El repte d’Hera serà mesurar la massa, la cohesió interna i l’òrbita desviada i les seues dades permetran validar o perfeccionar els models numèrics, i deixarà així llesta aquesta tècnica de desviament d’asteroides, per si fóra necessària per a salvaguardar la Terra.

Hi ha milions d’asteroides volant per l’espai i la comunitat científica ha aconseguit catalogar-ne prop de 680.000 de diferents grandàries. N’hi ha de centímetres, de metres i fins a quilòmetres, i més o menys perillosos.

D’aquesta llista de quasi 680.000 asteroides, uns 21.500 estan catalogats com NEOs
–objectes pròxims a la Terra–, fet que implica que les seues òrbites passen a prop, en termes astronòmics, de l’òrbita terrestre.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464