Saltar apartados

La Universitat d'Alacant patenta una tecnologia per a l'eliminació d'olors en plàstics reciclats amb vapor d'aigua

Aquesta innovació augmenta la reutilització d’envasos procedents del fem domèstic i industrial, i permet reduir la quantitat de plàstics en els abocadors

 

PATENTE_PLASTICOS_VAPOR1Alacant. Dilluns, 25 de novembre de 2019

Investigadors del Grup de Residus, Energia, Medi Ambient i Nanotecnologia (REMAN) de la Universitat d’Alacant han desenvolupat una tecnologia per a l’eliminació d’olors en materials plàstics reciclats per arrossegament de vapor. Aquesta innovació augmenta la reutilització de plàstics procedents de fem domèstic i industrial com a matèria primera per a l’ús posterior d’aquests.

Aquest procediment, patentat fa escassos mesos i pel qual ja s’han interessat cinc empreses, entre aquestes una multinacional, elimina els elements contaminants i també les substàncies odoríferes dels plàstics reciclats mitjançant vapor d’aigua, segons explica la investigadora de la UA Andrea Cabanes.

Aquesta jove investigadora i el catedràtic en Enginyeria Química de la UA, Andrés Fullana, han dedicat un any i mig a desenvolupar aquest nou invent que té un gran potencial per a sectors del reciclatge i de la fabricació d’envasos plàstics. La importància de la tecnologia es troba en la seua contribució a disminuir les deixalles d’aquest material en els abocadors i a augmentar la qualitat dels envasos domèstics reciclats.

 

Context

L’any 2018 es van generar 29,1 milions de tones de residus plàstics a Europa, dels quals 17,8 milions de tones van correspondre a envasos. D’aquest volum, un 42% es va reciclar i la resta es va incinerar o es va rebutjar en abocadors. Això suposa que més de deu milions de tones de residus plàstics no es reciclen a Europa anualment. En aquest sentit, la tecnologia patentada per la UA, a més d’obtenir un producte net lliure d’olors totalment reutilitzable per a altres usos mitjançant un procediment respectuós amb el medi ambient, permet la reducció de plàstics en els abocadors.

Els materials amb els quals treballen Andrea Cabanes i Andrés Fullana són els envasos de plàstic perquè cada vegada més hi ha una demanda més gran de millorar la qualitat d’aquests materials reciclats. No obstant això, la reutilització dels residus de plàstic domèstics es veu limitada pe l’alt contingut que tenen en restes de menjar i productes de neteja que s’absorbeixen en la matriu polimèrica, i es converteixen en contaminants i causants de la mala olor, segons els dos investigadors.

Aquestes substàncies odoríferes, indiquen els investigadors de la UA, són compostos orgànics volàtils (VOC) que en l’actualitat no es poden eliminar mitjançant una rentada convencional o l’actual reciclatge mecànic convencional. «Per tant, hi ha la necessitat de reciclar d’una manera eficient i respectuosa amb el medi ambient aquests residus de plàstic per a la posterior utilització d’aquests com a matèria primera, així com per a reduir-ne la presència en abocadors, disminuir els costos de producció en les indústries del sector, i per a augmentar el valor afegit del producte», afig Andrea Cabanes.

El procediment patentat per la UA comprèn diverses etapes. La primera consisteix en la separació i el condicionament del plàstic; la segona, en el triturat; la tercera, en la rentada química amb agent tensioactiu (sabó); la quarta, en l’esbandida del material plàstic; la cinquena, en l’assecat mecànic, i la sisena, en la desodoració del plàstic, que es fa en una columna de destil·lació amb vapor.

 

Notícies relacionades:

Nanopartícules magnètiques per al tractament d'aigües contaminades

Una patent desenvolupada per investigadors de la Universitat d'Alacant s'estén pels cinc continents

Investigadors de la Universitat d'Alacant desenvolupen un mètode per a reciclar plàstic imprès amb tinta

 

PATENTE_PLASTICOS_VAPOR2
PATENTE_PLASTICOS_VAPOR3
PATENTE_PLASTICOS_VAPOR5

 

Imatges: Andrea Cabanes i Andrés Fullana del Grup d’investigació de REMAN de la UA durant el procés d’eliminació d’olors en plàstic reciclat.

Autor: Roberto Ruiz (Taller d’Imatge UA)

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464