Saltar apartados

Benigno Varillas presenta en la Universitat d'Alacant el seu assaig sobre la caça ancestral i l'actual

Fundador del moviment ecologista a Espanya i creador de la revista 'Querqus', ofereix en ‘Matar lo libre’ una visió alternativa de l’activitat cinegètica

 

Alacant. Dimarts, 1 d'octubre de 2019

Vam ser caçadors paleolítics fins fa nou mil anys. Què va canviar perquè aquesta pràctica ancestral siga ara qüestionada? En Matar lo libre, el fundador del moviment ecologista a Espanya, periodista i naturalista, Benigno Varillas, reflexiona entorn de caça a partir de l’anàlisi dels cèlebres pròlegs a la caça de José Ortega y Gasset el 1942 i de Félix Rodríguez de la Fuente el 1969. Convidat pel grup d’investigació de Zoologia de Vertebrats del Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals, Varillas visitarà la Universitat d’Alacant aquest dijous 3 d’octubre per a demostrar «des de quines condicions un conservacionista pot i deu estar a favor de la caça». La presentació de l’autor serà a càrrec del catedràtic de Zoologia Vicente Urios i tindrà lloc a la sala d’actes de la Facultat de Ciències (fase 2) a les 13 hores. L’entrada és lliure i està limitada a la capacitat de l’espai.

En una particular visió sobre l’activitat cinegètica, el que va ser biògraf de Félix Rodríguez de la Fuente sosté que «els caçadors hauran de recuperar la seua essència per a ser acceptats per una societat en la qual creix l’aversió a matar animals salvatges per plaer, diversió o esport». L’autor, que ha sigut reconegut amb el Premi Nacional de Medi Ambient, el Premi Ford a la Conservació, el Premi FONDENA, concedit pel rei d’Espanya, o el Premi BBVA a la Difusió del Coneixement i Sensibilització en Conservació de la Biodiversitat, afirma que l’activitat cinegètica «podrà aspirar al prestigi atribuït als depredadors salvatges i al recol·lector caçador paleolític si contribueix al procés evolutiu en la natura; en cas contrari, desapareixerà irremissiblement, per atemptar contra l’ètica i la sensibilitat de la societat moderna».

Recolonitzar el medi rural

L’autor d’aquest assaig desenvolupa aquesta idea i revisa pràctiques caduques d’ecologistes, caçadors i món rural. «Ser acceptades i valorades per la societat digital de la informació i el coneixement exigirà canvis profunds en les activitats cinegètiques i en la conservació de la natura», afirma.

Varillas proposa recolonitzar el medi rural abandonat amb professionals que treballen per Internet i visquen en la natura. Planteja «repoblar l’Espanya buida amb teletraballadors naturalistes i caçadors que connecten l’ésser humà tecnològic amb un entorn de llibertat. Una població rural no destructora que recupere aquest món feréstec. Nous rurals que desenvolupen la professió a distància i retransmeten al món el pols de la vida no domesticada, assumint funcions de vigilància i seguiment de la fauna, avui en mans de costosos funcionaris. Aprofitar la proteïna salvatge serà part d’aquesta tasca». En aquesta visió alternativa, sosté que en l’Espanya rural de la societat de la informació «els depredadors són aliats, no enemics», i la caça dels herbívors «un element més de la gestió del territori per a mantenir sanes i en equilibri la fauna i la flora». Varillas arreplega en la seua proposta una sèrie de premisses avançades per Félix Rodríguez de la Fuente ja el 1969 que, si es compliren, suposarien un gran repte per al present.

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464