Saltar apartados

El professor Antoni Biosca trau a la llum una important obra del segle XV

L’investigador de la Universidad de Alicante ha realitzat una edició crítica de ‘Descendentia regum Sicilie’, obra encomanada pel rei Alfons el Magnànim com a justificació de la conquesta de Nàpols i de la inclusió de la part continental del Regne de Sicília en l’esfera de poder de la Corona d’Aragó

 

Alacant. Dimarts, 15 d’octubre de 2019

El professor Antoni Biosca, de la Universidad de Alicante, ha tret a la llum una important obra del segle XV, la Descendentia regum Sicilie. Aquesta obra, encàrrec del rei Alfons el Magnànim al notari valencià Pau Rossell i escrita en llatí humanístic, és una obra cabdal per a comprendre la política de la Corona d’Aragó en el seu moment àlgid i justificar la conquesta de Nàpols per part del rei Alfons. L’obra, malgrat la seua importància, mai va arribar a la impremta i es conservava en cinc manuscrits de València, Poblet, Roma, Nàpols i Palerm. El professor Biosca ha editat el text a partir dels cinc manuscrits en una edició crítica, i ha acompanyat el text llatí d’una traducció al català. L’obra combina el gènere historiogràfic amb el diplomàtic i constitueix una defensa dels interessos del rei enfront dels seus enemics, principalment el papa i França.

La conquesta de Nàpols pel rei Alfons el Magnànim va significar el principal èxit militar de la Corona d’Aragó durant el segle XV i la conversió de la cort reial en una de les principals seus intel·lectuals de l’humanisme renaixentista. Aquesta conquesta va desfermar també la reacció adversa del papat i de la corona francesa. Per a defensar els seus drets, el Magnànim va encarregar, entre altres obres, la redacció de la Descendentia regum Sicilie, a càrrec del notari valencià Pau Rossell per a recordar la història dels reis de Sicília i afegir-hi la documentació reial amb l’objectiu de crear una obra única que defensara els interessos del Magnànim sobre la Sicília continental. Dels cinc manuscrits, el que es conserva a València és el més antic i inclou una il·luminació de l’arbre genealògic del rei feta per Lleonard Crespí. El treball del professor de la Universidad de Alicante Antoni Biosca presenta la primera edició del text, feta de forma crítica a partir dels cinc manuscrits i amb traducció catalana anotada. També inclou la il·luminació de Crespí i l’explicació escaient.

La publicació acaba d’eixir en la col·lecció «Fonts Històriques Valencianes», de Publicacions de la Universitat de València, amb el suport de la Universidad de Alicante.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464