Saltar apartados

La UA participa en la X Trobada Pedra Seca en Pinoso

Alacant. Dijous 17, d'octubre de 2019

Des de demà divendres 18 d'octubre i fins al diumenge 20, amb la participació de la Universitat d'Alacant, la localitat del Pinós celebra un gran certamen acadèmic i cultural sobre l'art de la pedra seca, tècnica constructiva d'origen tradicional i popular que es realitza mitjançant l'ús de pedres, però sense utilitzar cap tipus de morter o argamassa.

La X Trobada Pedra Seca. L'Art de la Pedra Seca, Patrimoni de la Humanitat té com a objectiu posar en valor el patrimoni material i immaterial que aquesta suposa, potenciar la recuperació de l'ofici i la tècnica, impulsar noves accions perquè la pedra seca seguisca estant present en les generacions futures, conèixer noves formes de gestió després de la declaració de la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat i promoure espais de trobada i intercanvi de coneixements en relació amb el patrimoni de la pedra seca.

Per a açò, durant tres dies, el Pinós acollirà diverses activitats com a conferències, comunicacions, taules redones, exposicions o visites guiades reunides sota quatre blocs temàtics: Gestió patrimonial de la pedra seca, Construir en pedra seca avui. Ofici i alternatives d'ocupació, Pedra seca heretada i El futur de la pedra seca. El programa es completarà amb visites teatralizadas, menjades de germanor, tallers, jocs infantils i concerts, com el de música experimental del divendres 19, a càrrec de Guillermo Modéjar i Luis Miguel Tormo, que es realitzarà amb peces de marbre i botelles de vi. La trobada està organitzada per l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional ( APSAT ), que ho duu a terme cada dos anys.

La pedra ha sigut un recurs aprofitat pels habitants d'aquests territoris per a construir els seus camps, cercant augmentar principalment la producció vitivinícola, un dels motors econòmics de la comarca des del segle XVIII, quan aquest territori va ser colonitzat. Avui dia la pedra natural és un de principals sectors industrials, amb l'extracció i transformació del marbre crema-ivori del Munte Vedat, una de les pedreres, a cel obert, més grans d'Europa. En aquest paisatge de pedra seca antropizado, entre quilòmetres de ribazos, destaquen els "cucos", refugis o cabanyes que es poden trobar tant en camps de cultiu, senderes i zones de muntanya, mostra del bon fer de generacions passades per ocupar un territori d'interior i fronterer.

Programa

Vídeo

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464