Saltar apartados

El grup d'investigació liderat per Nicolás Cuenca rep el Premi FUNDALUCE per un treball sobre distròfies hereditàries de retina

El guardó, dotat amb 24.000 euros, estarà destinat al projecte ‘Teràpia de la Distròfia Coroïdal Areolar Central mitjançant la generació i l’estudi d’un model animal humanitzat’

 

Fundaluce1
Fundaluce2
Fundaluce3

 

Alacant. Dimarts, 29 d'octubre de 2019

El grup d’investigació de la Universitat d’Alacant Neurobiologia del sistema visual i teràpia de malalties neurodegeneratives (NEUROVIS), liderat pel catedràtic Nicolás Cuenca, ha rebut el Premi FUNDALUCE, dotat amb 24.000 euros, al projecte «Teràpia de la Distròfia Coroïdal Areolar Central mitjançant la generació i l’estudi d’un model animal humanitzat».

La Distròfia Coroïdal Areolar Central afecta específicament la retina i cursa amb una pèrdua de visió progressiva. Està causada per una mutació en el gen de la periferina, proteïna que manté units els discos membranosos que formen els segments externs dels fotoreceptors on es produeix la fototransducció. L’objectiu d’aquest projecte és crear un model animal que continga la mateixa mutació que pateixen els malalts, amb l’objectiu d’estudiar l’evolució fisiopatològica d’aquesta malaltia i fer-ne un tractament terapèutic que utilitze les eines de CRISPR-Cas9, tècnica ideada per l’investigador de la UA, Francis Mojica.

Segons FARPE (Federació d’Associacions de Distròfies Hereditàries de Retina d’Espanya), es calcula que a Espanya hi ha entre 1.800.000 i 2.000.000 de persones afectades per malalties degeneratives de la retina, i és la població afectada més nombrosa amb degeneració macular (800.000 persones). A aquesta, li segueixen, les retinopaties diabètiques i les distròfies de retina, les dues amb mig milió de pacients afectats, i és la més freqüent de les distròfies de retina la retinosis pigmentària amb, aproximadament, 20.000 persones afectades. Les distròfies de retina són considerades malalties estranyes.

 

Jornades

El catedràtic de la UA Nicolás Cuenca va recollir aquest premi en el marc de les XXI Jornades d’Investigació 2019 FARPE i FUNDALUCE sota l’eslògan «El nostre punt de mira, és la Investigació» que van tenir lloc el passat divendres 25 d’octubre a la Seu Universitària d’Alacant (C/ Sant Ferran, 40).

L’esdeveniment va estar presentat per Vicente Campoy, membre de la Junta Directiva Retina Comunitat València, que després d’una introducció va donar pas a la taula institucional, integrada per Amparo Navarro, vicerectora d’Investigació de la Universitat d’Alacant; Imelda Fernández, vicepresidenta Serveis Socials i Participació de l’ONCE; María Teresa Fernández, consellera Tècnica de Reial Patronat Sobre Discapacitat; i Almudena Amaya, presidenta FARPE-FUNDALUCE.

Després del lliurament del premi al catedràtic de la Universitat d’Alacant es va fer una taula d’investigació moderada per Juan José Pérez, cap de servei d’Oftalmologia de l’Hospital General d’Alacant, en la qual es van tractar temes com «Imitando la codificación neural en prótesis», «Terapia de la Distrofia Coroidea Areolar Central mediante la generación y estudio de un modelo animal humanizado» i «Terapias farmacológicas como tratamiento de las Distrofias Hereditarias de Retina».

Aquesta jornada, organitzada per FARPE-FUNDALUCE, és fruit d’un conveni de col·laboració amb el Reial Patronat Sobre Discapacitat, que actua com a coorganitzador de les jornades i amb l’ONCE, amb la finalitat de cercar noves teràpies i poder erradicar les Distròfies Hereditàries de Retina (DHR), promovent la investigació sobre aquestes patologies i el suport psicosocial als afectats.

 

Més informació 

 

Notícies relacionades:

La Universitat d’Alacant es cola en el Top 20 de les grans fotos científiques de l’any

Científics de la UA i els EUA troben un biomarcador en la retina que podria ajudar a detectar Parkinson

Una investigació de la UA permet fer un millor diagnòstic, pronòstic i seguiment de les malalties de la retina

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464