Saltar apartados

Experts internacionals analitzen en la Universitat d'Alacant el cooperativisme en el medi rural

Entre el 4 i el 6 de novembre es desenvolupa la XIV Edició del Curs Internacional de Cooperativisme, Desenvolupament Rural i Medi Ambient

 

Curse_CooperativismeAlacant. Dijous, 31 d'octubre de 2019

La Universitat d’Alacant celebra els dies 4, 5 i 6 de novembre el XIV Curs Internacional de Cooperativisme, Desenvolupament Rural i Medi Ambient, a la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer, amb l’objectiu d’analitzar i investigar el paper del cooperativisme com a motor de desenvolupament en el medi rural. Durant tres dies, la sala de graus de l’edifici Germà Bernàcer acollirà intervencions de professors, alumnes i investigadors d’Espanya, l’Equador, el Brasil, França i Portugal.

El curs l’organitza el Grup de Cooperativisme, Desenvolupament Rural i Emprenedories Solidàries a la Unió Europea i Llatinoamèrica (COODRESUEL) de la UA amb la participació de les universitats brasileres de Maringá (UEM) i el Campus de Castanhal de Pará (IFPA). Les universitats UTE i Central de Equador i Le Mans Université, de França.

La conferència inaugural serà a càrrec de Joan Sanchis Palacios, professor de la Universitat de València, en què abordarà el «Presente y futuro de la banca cooperativa», a partir de les 10.30 hores del dilluns 4 de novembre.

La jornada del dilluns estarà dedicada al «Desenvolupament social, cooperatives i agroecologia» i comptarà amb tres conferències. La primera a càrrec d’Oscar Roberto Espinoza Lastra, professor de la Universitat UTE (seu Santo Domingo de los Tsáchilas), que dissertarà sobre el «Control de costos y sus efectos en pequeñas explotaciones agrícolas de los cantones de Santo Domingo, La Concordia y Quinindé en Ecuador». El professor Adebaro Alves dos Reis, de l’Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará – IFPA (Castanhal, Brasil) centrarà la seua intervenció en el «Panorama del cooperativismo en la Amazônia Paraense» i la professora Roberta de Fátima Rodrigues Coelho. Coordinadora del Programa de Master en Desenvolvimento Rural e Gestão das Empreses Agroalimentares de l’Instituto Federal d’Educação, Ciência e Tecnologia do Pará – IFPA (Castanhal, Brasil) oferirà una conferència sobre «Sistemas Agroecológicos en el territorio del Baixo Tocantins – PA».

La segona jornada del curs s’ocuparà de l’«Agroecologia i el sistema agroalimentari» a través de quatre conferències que començaran a les 9 del matí amb la professora Maria Regina Sarkis Peixoto Joele. Coordinadora del Master en Desenvolvimento Rural e Gestão das Empreses Agroalimentares de l’Institut Federal d’Educação, Ciência e Tecnologia do Pará – IFPA (Castanhal- Brasil), que parlarà sobre «Desarrollo sostenible de la Cadena de Biodiversidad en Comunidades Rurales del Estado do Pará». El professor de la Universidade Estadual de Maringá-UEM (Paranà, Brasil), Ednaldo Michellon, tractarà la «La contribución del Programa Paraná “Mais orgánico”» per a l’augment de la producció certificada”.

A mitjan matí, el professor Jaime Ricardo Jiménez Calderón, de la Universitat Central de l’Equador dissertarà sobre «Las EPS en Ecuador: retos y transformaciones», i ja a la vesprada, François Laurent, professor doctor, Laboratoire Espaces et Société de la Université de Le Mans (França) oferirà la conferència, «La participación de las cooperativas agrícolas en la protección del medio ambiente de Francia». Una jornada que tancarà la conferencia «Cooperativismo y el mundo rural en Brasil», a càrrec de Pedro Henrique Teixeira Crusiol, assessor de cooperativisme en la Integrada Cooperativa Agroindustrial (Londrina. Paranà, Brasil).

L’última jornada del curs se centrarà en l’«Educació, agroecologia i polítiques públiques» i tindrà com a primera protagonista la professora Louise Ferreira Rosal de l’Instituto Federal d’Educação, Ciência e Tecnologia do Pará – IFPA (Castanhal, Brasil), que oferirà la conferència «Entrelazando saberes en la enseñanza de las Ciencias Naturales a partir de agro-ecosistemas “Marajoaras” de Pará». Jesús Esteve, responsable rerritorial de la Federació Valenciana de Cooperatives de Treball Associat a Alacant (FEVECTA), parlarà a continuació sobre «La transcendencia social y económica de las cooperativas»; el seguirà Amparo Melian Navarro, professora doctora de la Universitat Miguel Hernández, que dissertarà sobre «La experiencia cooperativa como dinamizadora del medio rural», i tancarà les conferències el professor de la Universidade Federal do Pará-UFPA (Parà, Brasil) i de la Universidade da Amazônia-UNAMA (Parà, Brasil), Mario Vasconcellos, amb la seua intervenció sobre «Aprendizaje territorial: experiencias participativas y de acción pública en la Amazônia brasileña».

El curs es tancarà a les 13.30 hores del dimecres 6 de novembre amb la conclusions.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464