Saltar apartados

La investigadora de la UA Elena Lloret nomenada vicecoordinadora d'un projecte europeu sobre generació automàtica de llenguatge

 

Alacant. Dijous, 31 d'octubre de 2019

La investigadora del grup d’investigació Processament del Llenguatge i Sistemes d’Informació (GPLSI) de la Universitat d’Alacant Elena Lloret ha sigut nomenada vice-chair (‘vicecoordinadora’) d’un projecte europeu que s’ocupa de la generació automàtica de llenguatge des de tres perspectives: multimodal, multilingüe i multitasca. Segons dades registrades per l’Oficina de Gestió de Projectes Internacionals. OGPI, es tracta de la primera investigadora de la UA que aconsegueix ser vice-chair en projectes COST.

En concret, es tracta d’una acció COST en la qual participen quaranta-sis investigadors i empreses procedents de més d’una vintena de països de tot Europa. Les accions COST (European Cooperation in Science and Technology) és la primera i una de les més extenses xarxes europees intergovernamentals de coordinació de la investigació científica i tècnica europea. El seu objectiu és reforçar la investigació científica i tècnica europea, finançant l’establiment de xarxes de col·laboració entre investigadors.

Objectius

L’acció en la qual participa la investigadora de la Universitat d’Alacant, «Multi3Generation: Multi-task, multilingual, multi-modal language generation», persegueix objectius entre els quals destaquen incrementar la investigació sobre generació de llenguatge, organitzar activitats conjuntes que faciliten la col·laboració internacional, la creació de xarxes i la interdisciplinarietat de la generació de llenguatge, i impulsar el progrés científic establint un ampli contacte amb la indústria i usuaris finals que possibiliten la transferència de coneixement a la societat.

En matèria d’investigació i innovació, aquest projecte pretén fomentar l’intercanvi de coneixements i de recursos desenvolupats en les institucions europees (per exemple, guies d’anotació, corpus, models d’aprenentatge automàtic, etc.), així com desenvolupar recursos multimodals i multilingües per a tasques relacionades amb la generació de llenguatge: generació de resums, agents conversacionals, entre d’altres.

Amb una duració de quatre anys, des del 2019 fins al 2023, Elena Lloret, a més de vice-chair, és membre del Comitè de Gestió en representació d’Espanya. «Això implica, d’una banda, la coordinació, gestió i el correcte funcionament de la xarxa i el desenvolupament de les activitats que s’han proposat al costat de la coordinadora principal del projecte; i, de l’altra, participar en les decisions que es prenen des de la xarxa i que han de ser aprovades pels països participants», explica.

«En l’aspecte personal és una gran oportunitat per a aprendre a treballar en un context multicultural gestionant equips de treballs amplis procedents de països diferents», assenyala Lloret. «És una satisfacció veure que les línies d’investigació que es treballen en el GPLSI són importants per a Europa i poder ser ambaixadora del meu grup de recerca i de la Universitat d’Alacant en aquest camp d’investigació», destaca.

Accions COST

Els últims anys, la Universitat d’Alacant ha tingut un paper destacat en la participació d’Accions COST. De fet, en l’actualitat quasi una desena d’investigadors formen part de projectes relacionats amb diferents àrees de coneixement com llenguatges i sistemes informàtics, física, enginyeria de sistemes i teoria, química inorgànica, física aplicada, química analítica, nutrició i bromatologia, agroquímica i bioquímica, i filologies integrades.

El programa COST permet als investigadors del món acadèmic, la indústria i el sector públic i privat treballar junts en xarxes obertes per a contribuir a l’avanç de la ciència i estimular la transferència de coneixement.

 

Elena_Lloret1

Currículum Elena Lloret

Elena Lloret pertany des de l’any 2007 al grup d’investigacióProcessament del Llenguatge i Sistemes d’Informació (GPLSI) de la UA. El 2011 va obtenir el títol de doctora en Aplicacions de la Informàtica (amb menció de doctorat europeu) arran de la presentació del treball de tesi «Text summarisation based on human language technologies and its applications». La seua línia d’investigació principalment ha estat lligada a la generació de llenguatge natural juntament amb el camp de la generació automàtica de resums.

Com a resultat de tota l’activitat científica realitzada ha participat en més de noranta publicacions en revistes i conferències de prestigi. Els últims cinc anys ha publicat més de trenta articles en revistes d’impacte, divuit dels quals en revistes indexades en el JCR i la resta en revistes amb criteris de qualitat equivalents, i més vint-i-sis publicacions en congressos internacionals de prestigi en el camp del processament del llenguatge natural. Relacionat també amb les línies d’investigació desenvolupades, ha participat com a investigadora en vint-i-set projectes d’investigació finançats en convocatòries públiques (un dels quals com a IP, «Explotació i tractament de la informació disponible en Internet per a l’anotació i generació de textos adaptats a l’usuari»). També ha format part de nombrosos comitès científics de revisió de publicacions en conferències de prestigi com ACL, COLING, NLDB, RANLP o ECIR, així com en revistes internacionals indexades en el primer quartil del Journal Citation Reports com Information Processing and Management o Knowledge-based Systems.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464