Saltar apartados

El Consell Superior d'Esports (CSD) atorga finançament a un projecte de la UA sobre investigació en l'handbol d'elit

L'equip liderat per la professora Carmen Manchado desenvoluparà “Deteinarfibe”, una xarxa de variables de medició de requeriments físics i fisiològics en aquest esport

L'aplicació dels avanços aconseguits per aquesta investigació, que compta amb la col·laboració de les federacions Espanyola i Europea d'Handbol, està prevista per a l'Europeu de 2020

 

Deteinarfibe1 Deteinarfibe2

Imatges:

1.- Carmen Manchado, a la dreta, al costat de María José Rienda, secretària d'Estat per a l'Esport, en el centre

2.- Carmen Manchado, a l'esquerra, amb l'acreditació de la subvenció al projecte

 

Alacant. Divendres, 11 d'octubre de 2019

“Deteinarfibe” és el nom de la “Xarxa de desenvolupament tecnològic innovador per a la investigació i l'anàlisi dels requeriments físics i fisiològics en handbol d'elit”, el projecte d'investigació de la Universitat d'Alacant que ha aconseguit finançament del Consell Superior d'Esports (CSD) per al seu desenvolupament i implementació, prevista per al Campionat d'Europa, el 2020.

L'ajuda atorgada pel CSD ha sigut concedida a l'equip que lidera María del Carmen Manchado, professora de la Universitat d'Alacant, titular del Departament de Didàctica General i Didàctiques Específiques i especialista en l'àrea de l'Educació Física i Esportiva. Compost per Juan Tortosa Martínez, Basilio Pueo Ortega, Juan Manuel Cortell Tormo, Carmen Ferragut Fiol, María Elena Vila Suárez, Francisco Sánchez Sánchez i Luis Javier Chirosa Ríos, especialistes en la matèria de diverses universitats, el projecte compta amb el suport de la Reial Federació Espanyola d'Handbol i de la Federació Europea d'Handbol.

Segons explica la professora Manchado, el projecte tractarà de crear una sèrie de variables que tenen lloc en el desenvolupament del joc en l'handbol. Posteriorment, aquestes variables seran mesurades en partits i situacions reals durant diferents competicions d'elit i, finalment, seran analitzades en comú. “Monitoritzarem tots els moviments dels jugadors i també el seu radi d'acció, a més d'altres elements com ara la velocitat a la qual es mou la pilota, la velocitat i la localització dels llançaments o la força dels impactes entre esportistes”, detalla la investigadora.

Amb açò es crearan seqüències habituals i patrons determinats en diferents variables amb objectius molt diferents. Entre altres exemples, Manchado explica que “segons la posició en la qual un esportista juga dins del seu equip, es donen molt diferents variables de distàncies recorregudes, de rapidesa o força en els moviments o dels impactes i agafades que han de suportar. Determinar aquestes dades al detall fa que es coneguen millor a quines situacions s'han d'enfrontar els atletes”.

I què s'obté de l'anàlisi de totes aquestes variables? “Reducció de lesions i millora del rendiment esportiu”, manifesta la investigadora que lidera el projecte. “Com més dades objectives es coneguen de les necessitats físiques i fisiològiques dels esportistes, millors planificacions de temporades i d'entrenaments es poden realitzar i, amb aquestes, evitar lesions i millorar el rendiment”.

Precisament, l'aplicació de les variables creades està prevista per al pròxim Campionat Europeu d'Handbol masculí, que tindrà lloc el 2020 a Àustria, Noruega i Suècia simultàniament, i posteriorment en el campionat femení, que tindrà lloc a Dinamarca i Noruega al desembre del mateix any. “Aquest tipus de campionats, sense anar més lluny, proporcionen una xifra cridanera, ja que entre un 20% i un 30% dels participants pateixen alguna lesió en el transcurs de la competició”, comenta Manchado, a la qual cosa afegeix que “aquest projecte pretén, entre altres coses, que aquests percentatges es reduïsquen considerablement”.

 

Xarxes d'investigació

“Deteinarfibe” és una de les 21 xarxes d'investigació en Ciències de l'Esport que el Consell Superior d'Esports (CSD) ha presentat recentment. Coordinades per universitats espanyoles, com és el cas de la UA, rebran subvenció per a l'impuls de la investigació científica en matèria esportiva i la creació d'espais d'intercanvi entre universitats.

En concret, aquestes xarxes d'investigació involucren 364 investigadors, 58 empreses, 9 federacions nacionals i 14 de territorials, 2 centres d'alt rendiment esportiu (CAR de Sierra Nevada i CAR de Sant Cugat), 10 grups d'investigació estrangeres, 14 universitats espanyoles i la Federació Europea d'Handbol.

 

Notícia relacionada: 

L'Associació Europea d'Esport Universitari nomena la professora de la UA Carmen Manchado assessora tècnica d'handbol

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464