Saltar apartados

La revista Scientific Reports publica el treball de l'investigador del grup de Geodèsia Espacial i Dinàmica Espacial de la UA, Juan F. Navarro

L’article tracta la manera en què una estrella pot abandonar el pou potencial d’una galàxia i permet desenvolupar mètodes de navegació espacial utilitzant un camp gravitatori sense combustible

 

 

 

Alacant. Dijous, 10 d’octubre de 2019

L’article del professor del Departament de Matemàtica Aplicada, Juan F. Navarro, tracta sobre la manera en què una estrella amb prou energia pot abandonar el pou potencial d’una galàxia amb simetria axial. El treball, publicat per l’investigador de la Universitat d’Alacant, presenta un grau de detall que no s’havia aconseguit fins avui i suscita un gran interès entre la comunitat científica.

La investigació obri nous camps d’investigació i permet conèixer una mica millor la mecànica de l’univers i dels moviments dels cossos celestes. En aquest sentit, Navarro destaca la seua aplicació a la navegació espacial i en concret «utilitzant el camp gravitatori, fet que permet que l’artefacte puga navegar sense necessitat de combustible».

El treball del professor de l’Escola Politècnica Superior de la UA se centra en un model simplificat de galàxia que presenta dues obertures de fuita. Aquest model de dues finestres permet analitzar la manera en què les estructures associades a les dues obertures interactuen i s’interrelacionen.

Navarro és un dels investigadors del grup de Geodèsia Espacial i Dinàmica Espacial i el seu treball ha sigut publicat per la prestigiosa revista Scientific Reports de Nature «On the escape from potentials with two exit channels». L’investigador de la UA explica que «és un fet conegut que la fuita d’un potencial galàctic ve regulat per les òrbites periòdiques inestables, conegudes com a òrbites de Lyapunov, que se situen en les obertures del pou de potencial. En particular, la fuita depèn de la relació que tenen les condicions inicials de l’estrella amb unes estructures geomètriques associades a les òrbites de Lyapunov i que es coneixen com a varietats estable i inestable de l’òrbita».

L’article publicat per la revista de Nature, «determina aquestes estructures amb molta precisió, com també les seues successives interseccions amb una superfície de Poincaré que permet comprendre la geometria del problema». En l’article es presenten i analitzen aquestes estructures amb un grau de detall que, fins ara, no s’havia dut a terme.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464