Saltar apartados

La UA bat rècord d'assistents acreditats en la 7a edició del Congrés de la Comunitat de Python Espanya

 

CONGRÉS_PYCON_2019_1
CONGRÉS_PYCON_2019_2
CONGRÉS_PYCON_2019_3
CONGRÉS_PYCON_2019_4
CONGRÉS_PYCON_2019_5
CONGRÉS_PYCON_2019_6
CONGRÉS_PYCON_2019_7
CONGRÉS_PYCON_2019_8

 

Alacant. Divendres, 11 d'octubre de 2019

El passat cap de setmana va tenir lloc la 7a edició del Congrés de la Comunitat de Python Espanya, també conegut com PyConES 2019. L'esdeveniment va comptar amb més de 800 assistents que van poder gaudir de 80 comunicacions proposades per ponents nacionals i internacionals. Python és un llenguatge de programació potent, multipropòsit i fàcil d'aprendre, i està disponible de manera oberta. Python és emprat en multitud d'àrees: desenvolupament web, ciberseguretat, Big Data, Machine Learning, Data Science, ciència i fins i tot animació 3D, i avui dia es considera un dels llenguatges de programació més populars a tot el món. Es tracta del llenguatge de programació triat per empreses com Google, Netflix, Facebook, Spotify, Dropbox o Reddit.

Per a la seua setena edició, l'Associació Python Espanya va triar la Universitat d'Alacant com a seu i la comunitat Python Alacant com a amfitrions de l'esdeveniment. La PyConES, com és conegut popularment, és un esdeveniment de tres dies que va incloure un ampli ventall d'activitats: tallers, conferències, sessions de networking i altres esdeveniments paral·lels.

El primer dia del congrés va estar dedicat a tallers. A causa del nombre d'assistents acreditats, l'organització va haver de duplicar les activitats, ja que en aquesta edició es va superar el rècord d'assistents acreditats el primer dia en termes relatius (més del 55%) i absoluts (unes 430 persones). Els tallers van estar dedicats a diferents temàtiques, des d'introducció al llenguatge de programació fins al tractament de dades, passant pel disseny d'APIs usant Django Rest Framework.

El divendres van tenir lloc dos esdeveniments en paral·lel organitzats per la comunitat local de Python Alacant. El primer d'aquests, Django Girls Alacant, taller dedicat a potenciar la introducció de les xiques en el món de la programació, valent-se de Django, un framework de Python per al disseny web. Va comptar amb la participació de més de 50 estudiants i una trentena de mentors que els van ajudar a realitzar la seua primera web utilitzant Python. Aquest taller va comptar amb el patrocini de les empreses VISSUM i APSL, amb el suport de l'Associació Python Espanya.

El segon dels esdeveniments en paral·lel va ser un Workshop titulat “Machine Learning for Bayesian Optimization and Stochastic Dynamic Systems”, organitzat en col·laboració amb l'Associació CAChemE (Computer-Aided for Chemical Engineers) i impartit pel professor Antonio del Río Chanona, investigador en el Centre d'Enginyeria de Sistemes de Processos de l'Imperial College London. El workshop va tenir lloc en la sala d'actes de l'Escola Politècnica Superior amb capacitat per a més de 130 assistents.

La PyConES va donar el seu tret oficial d'eixida el segon dia, el dissabte 5 d'octubre. La sessió d'obertura va tenir lloc al Paranimf de la Universitat d'Alacant de la mà dels tres presidents del congrés: Zuria Bauer, en qualitat de presidenta del taller Django Girls Alacant; Juan Luis Cano, en qualitat de president de l'Associació Python Espanya; i Daniel Domene-López, com a secretari de la mesa. A més, l'acte va comptar amb Javier Montoyo, representant de l'Escola Politècnica Superior d'Alacant; el catedràtic d'Enginyeria Química de la UA, Ignacio Martín Gullón; i Pepper, un robot semi-humanoide membre del grup RoVit. L'organització va agrair especialment a Miguel Cazorla, director del grup d'investigació RoVit per tota la seua col·laboració i suport al Congrés. Acabada l'obertura del congrés, Pepper va presentar Safia Abdalla, que, amb tan sols 22 anys, és enginyera de programari en Microsoft, i que va parlar sobre comunitats open source i la importància de la documentació del codi.

Al rebedor de l'Aulari II es va preparar l'àrea de patrocinadors, ja que a l'esdeveniment van acudir fins a una trentena d'empreses de la talla de Microsoft, Eventbrite, Ilion Animation Studios, Kaleidos, Orange, TrustYou, TravelPerk, RavenPack, Intelygenz, Paradigma Digital, Bloomberg Engineering, APSL, Deloitte, McKinsey & Company… entre altres, i amb la col·laboració estreta de la Python Programari Foundation (PSF).

D'altra banda, també a l'Aulari II de la UA es van desenvolupar fins a cinc sessions en paral·lel de conferències i dues sessions de tallers. Les temàtiques de les conferències van tractar des del disseny web, el core Python, el tractament de dades, l'optimització matemàtica… ciència i enginyeria posada a l'abast dels assistents. El dissabte el dia va acabar amb la sessió plenària de Javier Ordoñez, Lead Data Scientist en StyleSage, amb més de deu anys d'experiència en les àrees de tecnologia, investigació, docència i consultoria, i que actualment desenvolupa sistema de Machine Learning dedicats a generar “fashion insights”.

El diumenge 6 d'octubre, de nou en el Paranimf de la UA, va tenir lloc la sessió de xarrades ràpides en les quals assistents espontanis van tenir l'oportunitat de pujar a l'escenari i tenir la paraula durant cinc minuts i compartir les seues experiències. Després d'aquesta sessió va tenir lloc l'última de les plenàries impartida per Pablo Galindo, enginyer en Bloomberg Engineering i Core Python Developer. A causa de la seua trajectòria i les seues grans aportacions a la comunitat i al llenguatge, aquest jove doctor en ciències físiques va ser guardonat amb el Premi a Pythonista de l'any, atorgat per l'Associació Python Espanya.

L'esdeveniment va comptar, com a dades destacades, amb més de 800 assistents, 80 ponents, 70 conferències orals i 10 pòsters, repartides en 15 sessions, ludoteca infantil i intèrprets de llengua de signes per a persones sordes.

Notícia relacionada:

La UA reuneix més de 800 participants en PyConES, esdeveniment de referència nacional sobre el llenguatge de programació Python

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464