Saltar apartados

La Universitat d'Alacant desenvolupa un procediment i un dispositiu econòmic, ràpid i respectuós amb el medi ambient capaç de detectar ametles amargues

Basat en el processament d’imatges digitals permet la identificació i la classificació automatitzada d’ametles dolces i amargues de forma ràpida, simple, objectiva i en temps real

Recentment patentat, l’oferta està a la disposició de les empreses que la requerisquen

 

Ametles_amargues1
Ametles_amargues2
Ametles_amargues3

Fotografia: Vicente Pascual. Taller d'Imatge UA (FGUA)

Imatges:

1.- Juan Mora, Luis Gras, Marta Navas, Guillermo Grindlay i Daniel Torregrosa, investigadors del grup d’investigació Espectrometria Atòmica Analítica de la UA.

2.- Procediment i dispositiu usat per a detectar ametles amargues.

3.- Detalle fluorescència d'ametles amargues.

 

Alacant. 10 d'octubre de 2019

El grup d’investigació d’Espectrometria Atòmica Analítica de la Universitat d’Alacant, que dirigeix el catedràtic de Química Analítica Juan Mora Pastor, ha desenvolupat un nou procediment i un dispositiu per a detectar ametles amargues en temps real, basat en el processament d’imatges digitals. Com precisa el director del grup, es tracta «d’un mètode analític no destructiu basat en fluorescència i visió artificial que permet identificar les ametles amargues». Així, el fonament del mètode radica en la fluorescència que emeten els compostos que hi ha de forma natural en les ametles amargues i que es poden detectar d’una forma específica tan sols il·luminant la mostra amb un llum de longitud d’ona adequada i processant la imatge generada. El mètode permet automatitzar la classificació d’ametles dolces i amargues de forma ràpida, simple, objectiva i en temps real utilitzant un procediment econòmic, respectuós amb el medi ambient i no destructiu.

Fins avui, no hi havia cap mètode discriminatori que complira amb les necessitats del sector i que es poguera implementar de forma ràpida en qualsevol nivell de la cadena de producció. Entre els molts avantatges que té destaca la rapidesa, l’exactitud, l’objectivitat, la senzillesa d’aplicació, la reproductibilitat i ser un mètode no destructiu i respectuós amb el medi ambient, ja que no requereix l’ús de reactius químics i no genera cap mena de residu. A més, el mètode pot ser utilitzat per qualsevol operador sense formació prèvia específica de forma totalment segura i permet la seua implantació industrial automatitzada i en línia.

Productors d’ametles, cooperatives agroalimentàries, fabricadores de productes que inclouen aquest fruit, com les empreses torroneres, les fabricadores de gelats, els pastissers i els rebosters, i també els proveïdors d’ingredients que inclouen ametles en la seua cartera de producte són els beneficiaris d’aquesta tecnologia que es pot implementar fàcilment a nivell industrial, i permet detectar la totalitat de les ametles amargues d’una manera inequívoca.

Aquesta tecnologia està ja a la disposició de les empreses interessades a adquirir-la per a la seua explotació comercial a través del Servei de Transferència de Tecnologia de la UA.

 

Casuística de l’ametler

L’ametler té una gran variabilitat genètica. Encara que el sabor dolç de les ametles és el dominant, actualment, encara hi ha una gran presència d’ametles amargues en els cultius espanyols. Juan Mora comenta com «el problema de la presència d’ametla amarga és molt freqüent en qualsevol producció agrícola. La seua presència en productes elaborats (torrons, xocolates, etcètera) és un handicap important per a les empreses productores, que no tenien, fins ara, d’una eina ràpida i senzilla com la que hem desenvolupat a la UA. No obstant això, a més del sabor desagradable, el major risc es troba en la toxicitat d’aquests fruits. El sabor amarg de l’ametla és degut a la presència en la seua composició d’amigdalina, que en entrar en contacte amb l’enzim amilasa de la saliva, es transforma en benzaldehid (que confereix el característic sabor amarg) i àcid cianhídric o cianur, un compost altament tòxic».

Respecte a la producció mundial d’ametla, Califòrnia ostenta el 80 per cent de la quota de mercat, seguida d’Austràlia, amb el 8 per cent, i Espanya, amb el 5 per cent. En aquest sentit, els Estat Units comercialitza varietats d’ametla que tenen una qualitat homogènia i garanteix l’absència total d’ametles amargues, encara que les seues característiques organolèptiques són molt inferiors a les varietats mediterrànies.

Espanya és un gran importador mundial d’ametla. La indústria espanyola la processa de diferents formes, i posteriorment, l’exporta a Alemanya, França i Itàlia, principalment. La presència d’un petit percentatge d’ametles amargues en partides d’ametles dolces, implica toxicitat i repercussions econòmiques importants per als productors d’ametla i de productes derivats, com són el torró, les begudes i els patés vegetals o farines. Evidentment, això provoca desconfiança en els fabricants de productes i subproductes que contenen ametla d’origen espanyol.

En l’actualitat, no hi ha cap mètode discriminatori que complisca amb les necessitats del sector i que es puga implementar de forma ràpida i amb precisió en les plantes de producció. Per tant, el procés subjectiu de tast aleatori té com a resultat devolucions massives de partides i s’acaba recorrent a les importacions.

 

El mètode

El nou procediment desenvolupat pels professors Juan Mora, Luis Gras, Guillermo Grindlay i Marta Navas, tots aquests membres del Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia, ha sigut patentat per la UA i permet una classificació ràpida de les ametles a partir exclusivament del processament de diferents paràmetres d’imatges digitals; aquestes es comparen amb un sistema d’emmagatzematge de dades prèviament analitzades i processades. El nou procediment genera i emmagatzema models de discriminació per a diferenciar de forma automàtica les ametles amargues de les dolces.

El senzill procediment consisteix a col·locar les ametles sobre una superfície adequadament il·luminada. Les ametles es poden dosar al dispositiu de forma automàtica o manual, individualment o per partides, mitjançant una tremuja o cinta transportadora adaptada a la línia que subministra les ametles de manera ordenada. A continuació, una vegada distribuïda la mostra de forma homogènia sobre la superfície mitjançant cintes transportadores o taules vibrants; s’il·lumina amb una font de llum ultraviolada. Això permet d’entrada detectar ràpidament les ametles més amargues. Un tractament simultani de les imatges digitals obtingudes juntament amb una aplicació informàtica que inclou un model de discriminació permet detectar ametles en què la concentració d’amigdalina es troba al nivell llindar detectable sensorialment.

El procediment i el dispositiu ha sigut patentat amb el nom «Procediment per a la detecció d’ametles amargues basat en el processament d’imatges digitals i el dispositiu associat» (Número de patent P201930561).

Reproducir
Reproducir
Reproducir
Reproducir

 

Talls de veu:

Juan Mora Pastor, director del grup d’investigació:

1.- Problema de l’ametla amarga.

2.- Cianur i toxicitat de l’ametla.

3.- Producció i percentatge

4.- El mètode desenvolupat

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464