Saltar apartados

Investigadors i estudiants envaeixen de ciència i tecnologia el campus de la Universitat d'Alacant

La Nit Europea de la Investigació 2019 duplica la seua oferta amb més de 35 accions que tindran lloc el pròxim divendres 27 de setembre del 2019 

 

 Instant presentació Nit Europea de la Investigació 2019 i una petita part dels investigadors participants i del comité organitzador.

 

Alacant. Dijous, 5 de setembre de 2019

Ciències, Arts i Humanitats, Enginyeria i Arquitectura, Ciències Socials i Jurídiques, i Ciències de la Salut són totes les àrees de coneixement que enguany estaran presents en la Nit Europea de la Investigació el pròxim 27 de setembre del 2019, a partir de les 17 hores, al campus de la Universitat d’Alacant.

Per segon any consecutiu, aquest esdeveniment dedicat a la ciència i la tecnologia obert a tota la societat alacantina duplica la seua oferta amb més de 35 accions gràcies a la col·laboració de més de 400 investigadors i estudiants de tots els centres de la UA. «Una aposta per acostar la ciència a la societat, especialment al públic infantil i juvenil, per a fomentar vocacions científiques i tecnològiques», ha detallat la vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement de la UA, Amparo Navarro, durant la presentació de la Nit 2019 que ha tingut lloc avui a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant del carrer Sant Ferran.

En aquest sentit, el rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, ha volgut agrair l’esforç i l’obstinació que des de fa mesos investigadores, investigadors, alumnat i personal de la UA estaven fent des de totes les Facultats, Escola Politècnica Superior, Departaments i diferents Serveis perquè aquest esdeveniment permeta, tant al públic infantil com l’adult, convertir-se en científics per un dia. «Som conscients que la ciència ha d’eixir dels laboratoris i mostrar-se a la societat», ha insistit Palomar.

 

Modalitats de participació

El programa previst per a la Nit Europea de la Investigació 2019 compta amb dues modalitats de participació des de les 17 fins a les 21 hores. La primera, amb activitats de lliure accés per a públic infantil i familiar, tindrà més de 25 estands d’experiments, demostracions i activitats de totes les àrees de coneixement situats a la zona central del campus, entre l’aulari II i la Torre de Control. Sota la supervisió de científiques, científics i estudiants de la UA, en cada parada les persones participants descobriran la gran importància que té la ciència i els beneficis que ha reportat a la societat. Com funciona un pulmó artificial, entrar en una bombolla de sabó, jocs matemàtics, karate contra la pressió atmosfèrica, un viatge pel sistema solar, com es fa un papir, acostar-se a la cultura islàmica i gitana… són només una petita mostra de totes les sorpreses que podran trobar-se en aquesta fira de la ciència i la tecnologia.

D’altra banda, s’han programat activitats amb inscripció prèvia per a públic juvenil i adult (a partir de 12 anys) com tallers de Criminologia, Astronomia, Robòtica i Herbari en la Facultat de Dret; un itinerari a peu que descobrirà els secrets geològics del campus, «Geologia per a tots i totes», amb eixida des de la Facultat Ciències II; i una ruta patrimonial i cultural pels espais més representatius de la UA amb eixida des de l’escultura «Dibuixant l’espai» (La Mà).

 

Espectacles

Simultàniament, en diferents espais del campus es podrà gaudir de quatre espectacles científics i tecnològics. En les porxades de la Biblioteca General es faran batalles de robots en femení; els membres de l’Associació Universitària d’Astronomia «Astroingeo» oferiran llançaments de coets d’aigua; en el Racó dels Poetes hi haurà «Els Sons de les Pedres», exposició de litòfons oberta a l’experimentació sonora per part del públic que comptarà amb concert en directe; i l’amfiteatre de l’aulari II es convertirà en un observatori amb el maneig remot d’un telescopi i la presa d’imatges d’un camp astronòmic per a la detecció d’asteroides.

A més, com a tancament de la Nit Europea de la Investigació 2019, es podrà participar en una observació astronòmica amb telescopis des de les 22 hores entre els edificis de la Torre de Control i el Rectorat de la mà d’Astroingeo.

Durant l’esdeveniment, estudiants i professorat dels departaments Sociologia I i II faran una enquesta entre els assistents per a valorar l’interès que desperta la Nit i tot el que hi té relació.

Finalment, fora del campus universitari, el Museu de la Biodiversitat d’Ibi es convertirà per una vesprada i una nit en un espai on descobrir-ne els racons i les col·leccions més especials.

Tots els detalls de les activitats, tallers i terminis d’inscripció podran consultar-se en la web de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Universitat d’Alacant: https://divulga.ua.es/

 

UA Divulga

La Nit Europea de la Investigació és un dels projectes de divulgació principals de la ciència organitzat des de UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Universitat d’Alacant. Creada l’any 2018, naix per a potenciar la difusió del treball científic i activitats de divulgació desenvolupades per la comunitat universitària.

Dependent del Vicerectorat d’Investigació i Transferència de Coneixement i la Unitat de Comunicació de la Universitat d’Alacant, UA Divulga compta amb l’aval de la Fundació Espanyola de la Ciència i la Tecnologia (FECYT), dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Això implica el reconeixement i el suport per part de la FECYT a la intensa labor de divulgació i comunicació de la ciència que es fa des de fa anys en la Universitat de Alacant.

 

Antecedents

Des de l’any 2005, la Unió Europea promou la celebració de la Nit Europea de la Investigació –European Researchers’ Night–, en el marc de les accions Marie Sktodowska-Curie del programa Horitzó 2020, per a acostar la figura de les investigadores i els investigadors a la ciutadania mitjançant activitats divulgatives.

L’edició de 2019 compta amb la participació de més de 370 ciutats de 30 països europeus amb l’objectiu d’acostar la ciència i les persones que investiguen al públic en general, demostrar d’una forma pràctica i lúdica la relació entre investigació i vida quotidiana i divulgar els estudis científics i tecnològics entre els joves.

PROGRAMACIÓ

DOSSIER AMB MÉS INFORMACIÓ SOBRE LES ACTIVITATS

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464