Saltar apartados

El rector lamenta "una dècada perduda" per les retallades amb un pressupost actual similar al de 2009

Palomar reivindica un finançament ‘suficient i adequat’ per a les universitats públiques i per a la Comunitat Valenciana per part del govern central

El rector ha imposat el màxim guardó de la Universitat d’Alacant, el Llorer d’Or, a l’exseleccionador de futbol espanyol Vicente del Bosque i la Medalla d’Or de la institució, a l’expresident del Consell Social Francisco Gómez

 

Apertura2019_1
apertura2019-2a
Apertura2019_4
Apertura2019_3a
Apertura2019_5
Apertura2019_6a
Apertura2019_6
apertura2019_8a
Apertura2019_9
Apertura2019_10a
Apertura2019_10b
Apertura2019_11a
Apertura2019_12a
Apertura2019_13
Apertura2019_14
Apertura2019_15
Apertura2019_16

 

Alacant, 19 de setembre de 2019

El Solemne Acte d'Obertura del Curs Acadèmic 2019-2020 en la Universitat d'Alacant ha estat marcat per la concessió de les distincions de la institució a l'exseleccionador espanyol de futbol Vicente del Bosque i a l'expresident del Consell Social Francisco Gómez. Un acte en el qual han estat molt presents els danys causats per les pluges la setmana passada i que han marcat l'inici de la intervenció del rector. Palomar ha mostrat les «condolences» de la comunitat universitària als afectats i ha explicat que la institució s'ha adherit a la iniciativa de la Diputació d'Alacant en coordinació amb la Creu Roja per a informar sobre els canals d'ajuda solidària per a pal·liar els efectes del temporal.

 

Guardonats

Vicente del Bosque ha rebut el Llorer d'Or de mans del rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar, que ha felicitat el seleccionador i ha assegurat que «és un honor comptar amb vostè com a membre rellevant de la nostra universitat amb la qual està vinculat a través de la Càtedra Pedro Ferrándiz de l'Esport i per la seua participació en les Jornades de Periodisme i Esport».

L'exseleccionador ha afirmat després de rebre el guardó sentir-se un «privilegiat» i ha assegurat que «sempre he intentat fer el millor tant dins com fora del camp o del vestuari». Abans d'acabar la intervenció s'ha dirigit als joves estudiants per a recomanar-los «llegir molt, escoltar i respectar mestres veterans».

L'expresident del Consell Social Francisco Gómez rebia, també del rector, la Medalla d'Or en reconeixement al seu servei a la UA. Palomar ha volgut expressar la seua gratitud cap al premiat per la seua «noble i incondicional col·laboració i per l'estabilitat aportada a la universitat en temps procel·losos, reforçant els seus vincles amb la societat i representant-nos fidelment i constantment davant d'aquesta».

Gómez ha explicat que el seu pas pel Consell Social, primer com a conseller i després com a president, ha sigut una «experiència magnífica» i ha assegurat que ha fet un «gran esforç per a coordinar universitat i societat, i això ens ha permès avançar. Crec que el balanç és positiu». L'expresident ha reclamat més implicació econòmica de les administracions públiques amb les universitats, ja que «aquesta aposta ens farà millors a tots», ha afirmat.

 

Manuel Palomar

En la seua intervenció, el rector ha repassat els anys des del seu primer mandat, el 2012, i els ha qualificats d'«època difícil, senyalada per retallades massives, que van posar en greu risc el futur de les universitats públiques». Palomar s'ha lamentat de «no haver pogut posar fi a les retallades» i ha denunciat que el pressupost per al 2019 continua a nivells del 2009, en el que ha qualificat de «dècada perduda».

Malgrat tot, ha assegurat que s'ha treballat per a l'atracció de talent jove, s'ha incrementat la taxa de reposició de catedràtics, professors titulars i contractats doctors. S'han mantingut recursos tecnològics i bibliogràfics i les infraestructures bàsiques per a garantir l'activitat docent i la producció científica. I ha destacat que «evidentment se sostenen sense retallades els programes de beques a estudiants dependents en la totalitat de la UA, entre les quals creixen un 8% les ajudes econòmiques d'emergència i les beques Erasmus. En suma, les persones, primer».

Palomar ha tornat a reivindicar un finançament «suficient i adequat» per a les universitats públiques, cosa que, al seu torn, depèn del fet que la nostra Comunitat recupere i accedisca al finançament que mereix, que necessita vitalment i del qual és històricament creditora», i ací, ha afirmat, «compta amb tot el nostre suport».

 

Graus

El discurs ha servit perquè el rector repasse els nous graus que s'han posat en marxa en la Universitat d'Alacant, Relacions Internacionals, Màrqueting, Gastronomia i Arts Culinàries, Física, Enginyeria Robòtica, Enginyeria Biomèdica, «que han resultat ser un complet èxit», i ha assegurat que «la Universitat d'Alacant ha sabut complir la seua funció d'atendre i identificar noves necessitats socials vinculades al territori, vetes formatives inèdites i de futur i les demandes més recents del mercat de treball altament qualificat».

En aquest sentit, el rector ha afirmat «que estem convençuts que el grau de Medicina és una necessitat, una oportunitat, serà un èxit, un grau altament sol·licitat per les alacantines i alacantins que han d'emigrar de les nostres terres per a estudiar i no veure frustrada la seua vocació universitària» i que ha definit com «una aposta institucional per instaurar una relació ètica i transparent de la institució amb la societat, que comporta l'establiment d'estratègies per a l'acció orientades a contribuir al desenvolupament sostenible de la comunitat, preservant els recursos naturals i el patrimoni artisticocultural, respectant la diversitat etnicocultural i promovent la reducció de les desigualtats socials per qualsevol causa».

 

Responsabilitat social

La inauguració del nou curs també ha posat de manifest el Pla de Responsabilitat Social Universitària aprovat el passat curs a la Universitat d'Alacant. El rector ha recordat que «amb la seua aprovació ens situem entre el reduït nombre d'universitats que compten amb una estratègia d'aquesta naturalesa».

 

Lliçó inaugural

El catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat Juan Carlos Gómez Sala ha sigut l'encarregat de pronunciar la lliçó inaugural del curs en la Universitat d'Alacant. Sota el títol de «La necessària educació financera», la seua intervenció ha reivindicat la implementació de formació en aquest camp en el currículum escolar i ha assegurat que ha de ser impartida per docents «i no per personal de les entitats financeres».

En la seua intervenció, Gómez Sala s'ha recolzat en la  Enquesta sobre alfabetització financera S&P Global, elaborada el 2004, de la qual es desprèn que a escala mundial «el nivell d'alfabetització financera és baix» i que, en el cas d'Espanya, «tan sols el 49 % dels ciutadans comprenen els conceptes bàsics (interès compost, inflació i diversificació)».

«Les diferències en alfabetització financera podrien contribuir a amplificar la desigualtat en la riquesa», ha afirmat el catedràtic, que també assegura que la seua absència «fa que els ciutadans siguen més vulnerables a estafes, fraus o pràctiques de venda inadequades de les entitats financeres».

Gómez Sala conclou que «el repte que en aquest camp han d'afrontar les institucions d'educació superior espanyoles, és fer el primer pas per a desenvolupar la competència financera dels estudiants mitjançant una matèria dedicada a les finances personals».

 

Reconeixements

L'acte d'aquest dijous ha servit també per a fer lliurament de les medalles de plata i plaques de reconeixement als membres de la comunitat universitària que han complit els 25 anys de servei en la institució o s'han jubilat, així com a aquells qui ens han deixat al llarg del curs passat. «Una manera simbòlica de reconèixer la vostra dedicació i esforç», ha manifestat el rector.

 

Vídeo de l'Acte d'obertura del Curs Acadèmic 2019/20

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464