Saltar apartados

UA, Hidraqua i Fempa creen una plataforma conjunta per a impulsar la transferència científica i industrial

Amb el nom ‘Inovare Innovación Abierta’, l’objectiu és incrementar la competitivitat empresarial des d’una perspectiva multidisciplinària

 

HidraquaFempa
HidraquaFempa2
HidraquaFempa3

 

Alacant, 26 de setembre de 2019

El rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, el director general d’Hidraqua, Francisco Bartual, i el secretari general de Federació d’Empresaris del Metall de la Província d’Alacant FEMPA, Luis Rodríguez, han signat un acord per al llançament de la plataforma cientificoempresarial Inovare Innovación Abierta. Tal com ha explicat el rector, la iniciativa «naix amb l’objectiu de configurar un ecosistema heterogeni que enfortisca el nostre entorn empresarial a través de l’impuls d’iniciatives de transferència científica i tecnològica»; per aquest motiu, les diferents activitats que es desenvoluparan en el si de la plataforma «perseguiran incrementar la competitivitat de les empreses de la província d’Alacant a través de l’impuls de les relacions entre empreses consolidades i empreses emergents de gran potencial i talent, facilitant-los l’entrada i consolidació en el context empresarial», ha dit. En aquest sentit, Francisco Bartual ha declarat que «Hidraqua manté una aposta ferma per la innovació com a eina indispensable dins de la seua estratègia empresarial i com a palanca per a contribuir als objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU. El pas següent en aquesta tasca es formalitza amb la posada en marxa de l’ecosistema Inovare, que busca ajudar altres empreses que tinguen interès i fomenten el know-how en tecnologies diferencials».

Per part seua, des de FEMPA, el seu secretari general, Luis Rodríguez, ha destacat l’interès de la federació per impulsar aquesta iniciativa, directament orientada a posar en valor i retenir el talent emprenedor en els diferents nodes d’activitat industrial de les nostres comarques.

Vocació emprenedora

La província d’Alacant compta amb un enorme atractiu, no solament per l’heterogeneïtat empresarial, infraestructures de transport i comunicació o un clima idoni en la pràctica totalitat de l’any. A més, disposa d’un sistema docent i científic de referència internacional. Sense anar més lluny, la Universitat d’Alacant es troba en els principals rànquings d’excel·lència docent i investigadora, i està considerada com una de les mil millors universitats a escala global.

D’altra banda, Alacant és la quarta província en empreses i la tercera en nombre d’empreses actives en relació amb la superfície del territori, només superada per Madrid i Barcelona segons dades de 2018 publicades per l’Institut Nacional d’Estadística. En termes autonòmics, en les comarques d’Alacant hi ha inscrites 23.8 empreses per cada km2, mentre que a València i Castelló, aquest valor se situa en 16.51 i 6.02 respectivament.

No obstant això, la inversió agregada en R+D sobre el PIB continua per davall de la mitjana nacional i molt lluny d’autonomies com el País Basc, Navarra o Catalunya. Inovare Innovación Abierta pretén visualitzar el talent emergent i propiciar amb empreses consolidades sinergies rendibles en termes laborals, econòmics, mediambientals, socials, etc.

Tecnologies innovadores

Les activitats incloses en l’ecosistema Inovare Innovación Abierta es desenvoluparan de forma vertebrada en tota la província. Estan dirigides principalment a empreses que tinguen interès i fomenten el know-how en tecnologies diferencials, amb independència del sector d’activitat, així com emprenedors i empreses emergents creades recentment.

En la fase inicial s’incidirà a potenciar la col·laboració transversal i divulgació del potencial creatiu i emprenedor, a través d’activitats com Testing One to One, en la qual empreses tradicionals podran analitzar i verificar productes o serveis innovadors en un context real provinent d’empreses emergents locals. Una altra modalitat que es posarà en marxa és el Showroom Inovare, un espai interactiu en què les empreses emergents podran mostrar els seus productes, serveis, activitats i esdeveniments per a facilitar que puguen impulsar un matching selectiu i de gran interès per a les empreses ja consolidades en el mercat.

A aquestes actuacions s’hi aniran sumant gradualment unes altres d’especial rellevància, que persegueixen fomentar la comunicació fluida entre la comunitat científica, teixit empresarial consolidat, emprenedors i empreses emergents incipients, així com organismes i institucions públiques.

L’ecosistema Inovare Innovación Abierta naix amb l’esperit de ser una iniciativa global, participativa i integradora, que busca incrementar la competitivitat de les nostres empreses, així com posar el valor el talent i la naturalesa emprenedora de la societat alacantina per a encarar els reptes presents i futurs.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464