Saltar apartados

Experts reflexionen a la UA sobre el concepte de gènere i la resignificació d'aquest en contextos com la formació, la comunicació o la responsabilitat social

La Universitat d’Alacant acull la Reunió Internacional d’UniTwin ‘Resignificació en l’àmbit de gènere; una aposta per la informació, comunicació i educació responsable’, en col·laboració amb la Universitat Latina de Costa Rica i la Universitat Complutense de Madrid, entre el dimecres i el dijous a la sala d’actes de l’aulari II

 

Alacant. Dilluns, 9 de setembre de 2019

La Universitat d’Alacant en col·laboració amb la Universitat Latina de Costa Rica i la Universitat Complutense de Madrid, organitzen, entre el pròxim dimecres i dijous, 11 i 12 de setembre, una reunió internacional en el marc d’UNITWIN, amb la finalitat de reflexionar sobre el concepte de gènere, la resignificació d’aquest en diversos contextos i la relació que té amb els conceptes de Responsabilitat Social (RS), Responsabilitat Pública (RP), Responsabilitat Social Universitària (RSU), Responsabilitat Social Empresarial (RSE), Responsabilitat Social Corporativa (RSC) i en general, Responsabilitat Social Organitzacional (RSO). Tot això des d’una perspectiva multidisciplinària i inclusiva i, per tant, posicional, relacional, crítica i temporal, per això es tractarà l’ahir, l’avui i el demà, ja que els processos de resignificació inclouen necessàriament la referència temporal per a comprendre d’on venim, on estem i enfocar quins canvis volem per al futur per a construir col·laborativament el camí cap a aquest.

La reunió internacional UniTwin, sota el títol, «Resignificació en l’àmbit de gènere; una aposta per la informació, comunicació i educació responsable» tindrà la presència de l’ambaixadora de Costa Rica a Espanya i exvicepresidenta del país centreamericà, Ana Helena Chacón, qui, a més d’en la inauguració, participarà també en una de les taules conversatòries sobre polítiques públiques i marc normatiu. En l’acte inaugural estaran també, la vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat, María José Rodríguez, el degà de la Facultat de Ciències Econòmiques, Raúl Ruiz, la directora de la Càtedra de Responsabilitat Social, Irene Bajo, la directora del IUEG, Helena Establier, el director del Campus Iberoamericà, José Cabezuelo o la regidora d’Igualtat a l’Ajuntament d’Alacant, María Conejero.

La reunió internacional d’Unitwin que acull la Universitat d’Alacant aquesta setmana té més de 150 persones inscrites procedents de Costa Rica, Brasil, Regne Unit i Espanya i té un programa en què s’alternen les conferències amb les taules redones (taules conversatòries) en les quals es tractaran qüestions com el concepte de gènere; polítiques públiques i marc normatiu; el rol de la informació i comunicació sobre la dona i en processos de resignificació de gènere; l’enfocament de gènere en la professió de la comunicació; la responsabilitat social universitària o el desenvolupament de la dona científica entre altres a través de la participació d’experts de diferents àmbits.

La trobada també comptarà amb la presentació dels treballs que fa l’alumnat de les universitats de Costa Rica i d’Espanya en l’àmbit de la innovació docent, com també del projecte Coeducart.

Gala

La trobada es clausurarà la nit del dijous amb la celebració d’una gala solidària en la terminal de creuers del port d’Alacant amb un espectacle musical a càrrec de Laboramusic i una desfilada de caftans del món.

Programa UnitWin UNESCO

El Programa UNITWIN i de Càtedres UNESCO es va posar en marxa l’any 1992. Aquest programa reuneix més de 700 institucions en 116 països, fomenta la cooperació i els vincles interuniversitaris a escala mundial amb l’objectiu de reforçar les capacitats institucionals mitjançant l’intercanvi de coneixements i la col·laboració. El programa dóna suport a la implementació de les Càtedres UNESCO i de xarxes UNITWIN en les qüestions prioritàries vinculades amb les esferes de competència de la UNESCO, és a dir, l’educació, les ciències naturals i socials, la cultura i la comunicació.

Mitjançant aquesta xarxa, els centres d’educació superior i els institucions de l’àmbit de la investigació a tot el món poden mancomunar els recursos, tant humans com materials, amb l’objectiu de fer front als desafiaments apressants i de contribuir al desenvolupament de les seues societats. En molts casos, les xarxes i càtedres es constitueixen com a centres de reflexió i «creadors» de ponts entre els cercles acadèmics, la societat civil, les comunitats locals, els investigadors i els responsables polítics. També han demostrat la seua utilitat en l’adopció de decisions en matèria de polítiques ja que permeten introduir nous programes d’ensenyament, el sorgiment de noves idees mitjançant la investigació i contribueixen a l’enriquiment dels programes universitaris que hi ha, alhora que fomenten la diversitat cultural. En els àmbits en què es manca d’experiències, les càtedres i les xarxes s’han convertit en pols d’excel·lència i innovació en els plans regionals i subregionals. Això ha contribuït també a reforçar la col·laboració Nord-Sud-Sud.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464