Saltar apartados

La Universitat d'Alacant treballa en la millora de la seua tecnologia de desinfecció amb llum ultraviolada per a bacteris i virus sobre tot tipus de superfícies

El grup d’Anàlisi de Polímers i Nanomaterials està enfocat a reduir costos, augmentar la seguretat i millorar les característiques del producte

La seua investigació actual se centra en els àmbits hospitalari, geriàtric, alimentari i domèstic

Aquests dies comencen les converses amb una empresa del sector EPI, una empresa productora de vins i hospitals per a la desinfecció

Estos días entablan conversaciones con una empresa del sector EPI, una empresa productora de vinos y hospitales para la desinfección

 

Luz_ultravioleta1

 Fotografia: Els membres del grup d’investigació teleinvestigant

 

Alacant. Dimecres, 30 d’abril de 2020

La desinfecció amb llum ultraviolada com a tecnologia és notícia els últims dies. Encara que és coneguda des de fa temps, no obstant això tot apunta a les possibilitats reals d’aquesta tecnologia per a inactivar al coronavirus SARS-CoV-2.

El grup d’investigació Anàlisi de Polímers i Nanomaterials de la Universitat d’Alacant, liderat per José Luis Todolí, catedràtic de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia està treballant, des de fa sis anys, en desinfecció amb llum ultraviolada. En concret, entre els anys 2014 i 2015 van desenvolupar un dispositiu de emissió de radiació ultraviolada que permet la desinfecció de diferents tipus d’aliments, principalment, líquids alimentaris.

Els estudis s’estan fent en col·laboració amb membres del grup d’investigació d’Anàlisi d’Aliments, Química Culinària i Nutrició, de tal forma que l’equip d’investigació compta amb l’experiència del professor Salvador Maestre Pérez i de les professores Soledad Prats, Raquel Sánchez i Ana Beltrán. Ara, amb l’arribada del coronavirus SARS-CoV-2, l’equip ha centrat aquesta línia d’investigació en la desinfecció tant de població bacteriana com de virus sobre tot tipus de superfícies, bé siga plàstics, metalls, teixits, etc. Per a continuar amb aquesta línia de treball i enfocats aquests dies en els aspectes de la reducció del cost, la seguretat i les característiques del producte, han obtingut finançament del Vicerectorat d’Investigació i Transferència de Coneixement de la UA, mitjançant la Convocatòria pròpia urgent de la UA contra la COVID-19 de l’1 d’abril.

«En àmbits com les residències geriàtriques arruixes amb lleixiu el sòl, les parets, però no pots utilitzar la sala immediatament; a més, després et trobes amb sales infectades», assenyala, «això per no oblidar que el lleixiu pot provocar degradació d’elements com són els sòls o els teixits». Davant d’aquest problema la solució pot ser l’ús de la tecnologia amb llum ultraviolada ja que al no usar cap mena de reactiu químic «es guanya quant a seguretat i es pot utilitzar l’espai al moment».

Todolí concreta que la seua investigació actual se centra en els àmbits hospitalari, geriàtric, alimentari, com ho són els supermercats, i en l’àmbit domèstic. El grup està aquests dies conversant amb una empresa del sector EPI per a desinfecció del material, informa Todolí.

Sobre el sector hospitalari, àmbit en el qual estan parant l’atenció, indica la seua preocupació. El preu d’aquests dispositius de desinfecció amb llum ultraviolada, que pot oscil·lar entre els 50.000 i els 160.000 euros per unitat, és un dels impediments a l’hora d’instal·lar-lo en llocs com les clíniques dentals, i molt menys en domicilis. L’investigador confessa que no és a causa del cost de producció, però sí que és un aspecte en què volen treballar.

D’altra banda, el director del grup puntualitza que cal tenir en compte les condicions de seguretat. El problema que s’atribueix és la perillositat d’aquests aparells. «Tu no pots estar en una sala amb aquest dispositiu perquè pot cremar-te. Produeix les mateixes cremades que el sol. Estem parlant de càncer de pell». Els investigadors volen construir equips més segurs, de manera que la persona que els manege puga estar en la mateixa sala sense cap risc. «A la sala en què es troba aquest instrument no pot haver-hi ningú. Atès això, cal robotitzar-lo i pot passar que perdes el control sobre el que estàs desinfectant, ja que no pots trobar-te a la sala. Volem controlar i millorar aquest procés».

A més, el grup d’investigació vol investigar en àmbits en què no estan aquests dispositius en l’actualitat. «Hi ha pocs estudis científics publicats sobre resultats de tractament, sobre desinfecció amb llum ultraviolada».

 

Resultats satisfactoris

La Unitat d’Anàlisi Química Aplicada inclosa en el grup d’investigació Anàlisi de Polímers i Nanomaterials va estar treballant, amb resultats positius, amb diverses empreses del sector lacti. En concret, van ser tres empreses gallegues en les quals es va aplicar aquest tractament de desinfecció amb llum ultraviolada a productes com ara la llet, la crema, el formatge i a les superfícies dels envasos utilitzats en els iogurts. En condicions prèviament optimitzades, el tractament va resultar eficaç pel que fa a la reducció de la població bacteriana sense que es produïra una modificació significativa en les propietats dels aliments considerats. Així mateix, la tecnologia va ser aplicada al tractament d’aliments com ara sucs de fruites, vins i un producte tan nostre com l’orxata.

Els estudis fets pel grup d’investigació van cristal·litzar, l’any 2014 en el desenvolupament de la patent Sistema de desinfecció d’aliments mitjançant llum ultraviolada, la qual va donar lloc a un contracte de llicència posterior amb una empresa alacantina. En el marc d’aquesta patent, es va construir un dispositiu automàtic que va permetre la reducció de la població de diversos bacteris a nivells segurs. L’instrument per a la desinfecció d’aliments líquids es va basar en la generació d’un flux turbulent que, sota l’acció d’un feix de llum ultraviolada prou intens, va conduir a l’obtenció d’un aliment lliure de patògens.

Reproducir
Àudio: Declaracions de José Luis Todolí, IP del projecte

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464