Saltar apartados

Enrique Cerdán Tato protagonitza l'acte anual de l'Arxiu de la Democràcia de la Universitat d'Alacant

El MUA inaugura una exposició sobre el polifacètic escriptor alacantí amb els fons donats per la família durant l’acte que serveix per a reconèixer les donacions rebudes per l’Arxiu al llarg de l’any

 

Arxiu1.jpg
Arxiu2.jpg
Arxiu3.jpg
Arxiu4.jpg
Arxiu5.jpg
Arxiu6.jpg
Arxiu7.jpg
Arxiu8.jpg
Arxiu9.jpg
Arxiu10.jpg

 

Alacant. Dimarts, 15 de desembre de 2020

El Museu de la Universitat d’Alacant ha sigut l’escenari elegit per a l’acte anual en què l’Arxiu de la Democràcia de la Universitat d’Alacant ret comptes de l’exercici i homenatja els donants de fons que han cedit documents al llarg de l’any.

El vicerector de Cultura, Esport i Llengües, Carles Cortés, i el coordinador del Consell Assessor de l’Arxiu, José María Perea, van presidir un acte marcat per les restriccions obligades per la pandèmia i per la inauguració de l’exposició dedicada a Enrique Cerdán Tato, polifacètic escriptor, crític literari, professor, periodista i cronista d'Alacant que inclou els fons donats a l’Arxiu per la seua família, “Enrique Cerdán Tato. Memòria del compromís”, comissariada per Beatriz Bustos Mendoza, Francisco Moreno Sáez, José Carlos Rovira Soler i Manuel Valero Gómez.

Cortés va destacar en  la seua intervenció el “pas endavant” que ha fet l’Arxiu de la Democràcia en els darrers anys, en els quals s’ha “consolidat com un referent de consulta i divulgació d’una època cabdal de la nostra història” i ha agraït el compromís i la dedicació de tots els que l’han fet possible amb el seu treball i també als donants “que confien en la Universitat d’Alacant per a conservar, catalogar i fer accessible tota la documentació”.

Pel que fa a l’activitat de l’Arxiu de la Democràcia al llarg de l’any, Perea va constatar que “ha estat marcada per la pandèmia de la COVID-19, com totes les nostres vides”, i també va fer un repàs dels guardons rebuts per la iniciativa de la Universitat d’Alacant, que ja compta amb 17 anys de vida, com el Premi Maisonnave i la Distinció de la Generalitat Valenciana per la Defensa dels Drets i les Llibertats Constitucionals, de mans del president Ximo Puig.

Malgrat les condicions de treball, Perea va assenyalar que aquest any s’ha dut a terme la incorporació a l’Arxiu del nou web sobre L’exili republicà al nord d’Àfrica, i també que es treballa en una nova secció sobre Dones i transició democràtica amb la professora Mónica Moreno. També va apuntar que la feina de revisar i ampliar les fitxes sobre els represaliats pel franquisme a la província d’Alacant ha continuat per part del professor Francisco Moreno Sáez i que ja compta amb 24.000 noms. De fet, Perea va apuntar que la meitat de les 50.000 visites rebudes en la pàgina de l’Arxiu obeeixen a l’interès per eixe apartat en concret.

Al llarg de l’exercici, segons va detallar el coordinador del Consell Assessor de l’Arxiu de la Democràcia de la Universitat d’Alacant, s'han registrat cinc ampliacions de donacions anteriors i se n’hi han incorporat altres cinc, els responsables de les quals van rebre l’oportú reconeixement durant l’acte celebrat aquest dilluns al MUA: Consuelo Aramburu, Vicent Romans, Roque Bernabé, Primitivo Pla (pòstum), CEFIRE i Virgilio Candela

 

Cerdán Tato

L’acte anual de l’Arxiu de la democràcia ha servit també per a retre homenatge a la figura  d’Enrique Cerdán Tato, polifacètic escriptor, crític literari, professor, periodista i cronista d'Alacant a través l’exposició “Enrique Cerdán Tato. Memòria del compromís” a la sala polivalent el Museu de la Universitat d'Alacant, en la qual es fa un repàs a la seua trajectòria vital en les seues diferents facetes i s’hi exposen les donacions que ha fet la família a l’Arxiu.

Enrique Cerdán Tato (Alacant, 1930-2013) va ser escriptor, crític literari, periodista i destacada personalitat de la cultura i vida política alacantines. Va participar activament en diverses associacions professionals i moviments ciutadans. La seua important aportació en les múltiples facetes de la seua vida pública li va valdre el reconeixement de distincions i premis, entre els quals destaca el Premi de les Lletres Valencianes concedit el 1991. La Universitat d'Alacant li va atorgar el Premi Maisonnave l’any 2010 per la seua defensa dels drets i de les llibertats. El 2008, la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes li va dedicar un portal d'autor. Membre del Consell Assessor de l'Arxiu de la Democràcia, el seu extens arxiu personal va ser donat per les seues filles a l'Arxiu de la Democràcia al juny del 2018.  

 

VIDEO DEL ACTO

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464