Saltar apartados

Arqueòlegs de la Universitat d'Alacant i del Museu Arqueològic de Guardamar del Segura localitzen el fossat defensiu del jaciment fenici Cabeço Xiquico de l'Estany

Intacte i de grans dimensions, reforça el caràcter defensiu de la ciutadella, i li atorga un major caràcter inexpugnable i capacitat de resistència contra atacs

La troballa confirma el paper fonamental que va tenir el Cabeço Xiquico de l’Estany com a punta de llança de la política colonial fenícia entre els segles IX i VIII a. de C.

 

fossat_fenicio2020 fossat_fenicio2_2020

Fotografies del fossat recentment descobert 

 

Alacant. 9 de desembre de 2020

Amb una profunditat de prop de tres metres i una amplària de més de vuit metres en la part superior, el descobriment del fossat defensiu, en el jaciment emmurallat fenici del Cabeço Xiquico de l’Estany, situat a la localitat alacantina de Guardamar del Segura, reforça el caràcter defensiu de la ciutadella. La nova campanya d’excavació arqueològica, que s’està desenvolupant aquests dies en el jaciment, s’emmarca dins del Pla General d’Investigació de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, promogut per l’Ajuntament de Guardamar del Segura i l’INAPH de la Universitat d’Alacant.

Un dels directors, l’arqueòleg de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la UA, Fernando Prados, ha qualificat amb els adjectius «enorme i intacte» l’excepcional troballa del fossat del jaciment emmurallat fenici. Els treballs estan dirigits per Prados, Antonio García, antic director del Museu Arqueològic de Guardamar del Segura, José Gambín, arquitecte del mateix municipi, i la doctora Helena Jiménez, professora d’Història Antiga de la Universitat de Múrcia. L’equip de treball es completa amb la participació d’investigadors en formació i tècnics procedents de la universitat alacantina.Troballa del fossat defensiu foto_aerea_1929

L’excavació de la fortificació està permetent obtenir una visió íntegra del conjunt defensiu, desdibuixat fins ara per l’acumulació sedimentària i els efectes nocius de l’erosió i la pedrera que va destruir tres quartes parts del poblat en els anys noranta (segle XX). La fotografia aèria conservada prèvia a aquesta destrucció revelava la potencial existència d’un fossat defensiu que recorria el tossal en paral·lel a les línies de muralla. L’excavació ha confirmat aquest fet posant al descobert el fossat, retallat a mà; s’hi perceben les marques d’escarpres i cisells en el substrat rocós.

En la imatge: Fotografia del vol Ruiz d'Alda de l'any 1929.

Amb una profunditat de prop de tres metres i una amplària de més de vuit metres en la part superior, aquest dispositiu reforça el caràcter defensiu de la ciutadella i li atorga un major caràcter inexpugnable i capacitat de resistència davant d’eventuals atacs. Juntament amb l’existent al castell de Doña Blanca, a Cadis, és l’únic d’aquestes característiques conservat en el tot el Mediterrani occidental en aquesta cronologia.

Una vegada més, com succeeix amb l’espectacular muralla d’aquest jaciment, els paral·lels més pròxims coneguts són al Pròxim Orient, en ciutats fenícies com Tell Dor o Beirut (avui capital del Líban).

L’excepcionalitat d’aquesta troballa confirma el paper fonamental que va tenir el Cabeço Xiquico de l’Estany com a punta de llança de la política colonial fenícia entre els segles IX i VIII a. de C. La incertesa i l’hostilitat que aquests pobladors van experimentar en la seua arribada a la costa ibèrica els va portar a erigir una fortificació d’envergadura suficient per a complir amb els seus interessos en la desembocadura del Segura: explotar els recursos, principalment metal·lúrgics.

 

Més informació:

Web del projecte: Projecte Cabeço Xiquico de l’Estany

 

Reproducir

                    Vídeo: Imatges d'excavacions del fossat del jaciment fenici de Cabezo Xicotet de l'Estany 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464