Saltar apartados

Fundació Aquae i la Universitat d'Alacant impulsen un Doctorat Industrial sobre Microplàstics

Els objectius són crear una metodologia analítica; avaluar els tractaments per a l’eliminació d’aquests; i analitzar els efectes que tenen en la nostra salut i el medi ambient

Cada any es llancen al mar uns 13 milions de tones de plàstic, el 94% de les quals són microplàstics

 

Doctorat_Microplasticos

 

Alacant, 7 de febrer de 2020

Fundació Aquae i la Universitat d’Alacant, juntament amb les empreses Interlab i Labaqua, han posat en marxa un Doctorat Industrial sobre Microplàstics, centrat en la detecció i la caracterització d’aquests residus inferiors a 5mm que representen un problema ambiental d’escala planetària.

Les xifres dels últims estudis (ONU) quantifiquen en 13 milions les tones de plàstic que es llancen al mar cada any. Els microplàstics representen el 94% d’aquesta descomunal acumulació de fem plàstic.

Aquesta investigació té tres objectius: establir una metodologia analítica estandarditzada, científicament validada, que permeta arreplegar i analitzar dades sobre els microplàstics de forma homogènia, tant a nivell d’extracció com a nivell de caracterització analítica; avaluar l’eficàcia dels tractaments per a l’eliminació d’aquests; i analitzar els efectes sanitaris i mediambientals dels principals microplàstics identificats en tot el cicle.

Segons explica Débora Sorolla, la doctoranda becada per a fer aquesta investigació, «la comunitat científica fa anys que reivindica un protocol d’actuació estàndard que servisca de referència per a tots els que estudiem aquests microresidus. Per aquest motiu, ens semblava important centrar-nos en una matèria sobre la qual hi havia tan pocs estudis a Espanya. La nostra investigació segueix la línia marcada pels treballs fets fins avui, la majoria en països com els Estats Units o Alemanya, encara que el nostre repte és anar molt més enllà».

Aquest doctorat, que durarà tres anys (2020-2022), se centra tant en els microplàstics primaris (arriben al medi ambient igual que es van fabricar) com en els secundaris (es degraden o se separen de grans estructures sintètiques).

«Aquest estudi donarà continuïtat als treballs que ja s’han fet en Labaqua i en el grup Suez sobre la identificació i l’anàlisi dels microplàstics en el medi ambient, que ens situa com a referents de les empreses mediambientals», indica el Dr. Julio Llorca, cap del Departament de Cromatografia de Labaqua i codirector de la tesi doctoral de Débora Sorolla.

Per part seua, Dolores Lozano, catedràtica de Química Inorgànica de la Universitat d’Alacant i codirectora d’aquesta tesi, apunta que «la investigació desenvolupada en el marc d’aquest doctorat industrial tindrà un gran impacte científic i tecnològic i, a més, tindrà un paper clau en la conscienciació social».

 

Tres etapes d’investigació

Aquest doctorat es divideix en tres fases: en la primera, que s’està desenvolupant al llarg de 2020, es crearà i validarà una metodologia analítica per a determinar, entre altres aspectes, el tipus de plàstic (polímers), els additius, la degradació o el nivell de toxicitat dels microplàstics estudiats.

«La informació sobre la seua composició química és clau per a conèixer-ne la toxicitat i la procedència, fets que ens permetran associar aquests microplàstics amb la font del seu origen i, per tant, ens ajudarà a adoptar les mesures necessàries per a evitar-los o eliminar-los», destaca Agustín Bueno, catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat d’Alacant i codirector d’aquesta tesi.

En la segona fase d’aquesta investigació, que es desenvoluparà els anys 2021 i 2022, s’estudiarà l’impacte dels microplàstics en instal·lacions reals com les Estacions de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) o les Estacions Depuradores d’Aigües Residuals (EDAR); se n’avaluarà la presència en el cicle integral de l’aigua (aigües continentals, aigua de consum humà i aigües residuals, entre d’altres); i es mesurarà l’eficàcia dels tractaments per a l’eliminació d’aquests.

En la tercera i última fase, que tindrà lloc l’any 2022, s’avaluaran els efectes sanitaris i mediambientals dels principals microplàstics identificats en tot el cicle.

«Encara que hi ha publicacions que indiquen la presència d’aquestes partícules en el cicle integral de l’aigua, part de la nostra investigació consisteix a confirmar o desmentir aquestes afirmacions. Aquest doctorat respon a la crida de l’OMS que, després de deixar clar en els seus informes la falta d’evidències científiques sobre els efectes dels microplàstics en la nostra salut, insta els experts a continuar investigant aquest tema», subratlla Mónica Pérez, directora general d’Interlab, laboratori especialitzat en l’anàlisi d’aigua de consum humà que participa en aquest doctorat.

Segons assenyala Mariola Urrea, presidenta del Consell d’Estratègia de Fundació Aquae, «a Espanya hem de promoure la realització de doctorats industrials, una fórmula de col·laboració estratègica entre la indústria i la universitat que genera un coneixement imprescindible per a solucionar problemes perfectament identificats. En el cas que ens ocupa, la doctoranda tractarà en els pròxims anys un treball rigorós i ben orientat des de la Universitat que podrà beneficiar-se de l’equipament d’última generació que posen a la seua disposició els laboratoris d’Interlab i Labaqua».

 

Més informació:

Un doctorat per a analitzar i eliminar els microplàstics

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464