Saltar apartados

Un professor d'Arquitectura de la Universitat d'Alacant dissenya un panteó familiar que produeix un arc de Sant Martí cada dia

Quan la Ciència s'alia amb la Immortalitat

 

Panteon_curva_solar1Alacant. 7 de febrer de 2020

Un panteó familiar a Villanueva del Río Segura, Múrcia, obra del professor de Projectes Arquitectònics de la Universitat d’Alacant Javier Sánchez Merina, produirà cada dia, amb el primer raig de sol, un arc de Sant Martí. És el projecte OTRI, que ha consistit en el disseny i pròxima construcció d’aquesta obra, en el qual la ciència i l’arquitectura s’han unit per a aconseguir posar en pràctica el repte que planteja cada nou curs als seus estudiants: establir vincles entre els seus projectes i diferents experts externs.

Per a realitzar aquesta arquitectura s’ha comptat amb la col·laboració del professor de Física en el MIT, Walter Lewin. A partir d’aquest aprenentatge s’ha dissenyat una instal·lació que capta el reixiu de les nits per a nebulitzar-lo a l’alba, amb electricitat produïda amb plaques fotovoltaiques. Encara que el projecte es troba en estat de desenvolupament, i es preveu que estiga enllestit per a abans de l’estiu, ja ha rebut atenció a l’estranger. Gràcies a aquest projecte, el doctor Sánchez Merina ha sigut nomenat jurat del Concurs Internacional d’Arquitectura i Llum a Salern, que el col·lectiu Blam celebrarà a Itàlia al març.

Aquest és un altre projecte més que estableix vincles entre els treballs de recerca realitzats en la universitat i la societat. En lloc d’un aprenentatge passiu, amb dades memoritzades, el mercat laboral avui dia exigeix desvetlar la curiositat, el pensament crític, la resolució de problemes a través de la col·laboració, l’emprenedoria i, en general, aprendre a aprendre. En els cursos de Projectes Arquitectònics de la UA els professors responsables posen tot això en pràctica amb els estudiants, encoratjant-los a establir vincles entre els seus projectes i diferents experts externs. D’aquesta manera, el curs Projectes 5 (2017/18), dirigit pel professor Javier Sánchez Merina, va està enfocat en el treball amb científics. Es va demanar a cada alumne realitzar una arquitectura sorgida a partir d’un fenomen propi de la ciència: produir foc amb gel, experiments amb l’evaporació, acústica, patrons de creixement vegetal o animal. Tots van ser exemples sobre els quals es van generar noves arquitectures.

 

 7Rainbow_sketch1

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464