Saltar apartados

La Universitat d'Alacant participa en la IV Plaça del Llibre a Alacant

 

Plaça_llibreAlacant. 12 de febrer de 2020

La Universitat d'Alacant i Publicacions de la UA participen en la IV Plaça del Llibre, que es desenvoluparà des del divendres 14 i fins al diumenge 16 de febrer de 2020 a la plaça del Port d'Alacant.

Amb la finalitat de donar visibilitat al llibre en valencià, l'activitat la Plaça està estructurada en jornades. A part de ser una celebració del treball diari que fan autors i autores, llibreries i editorials, és un punt de trobada per a gran nombre de lectors i lectores, on amplien el seu repertori.

La UA hi organitza al costat de l'Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) diverses activitats. La primera, el divendres 14, a les 18.30 hores, és la xarrada “Follem? Sexualitats, llibertats, dissidències”, amb Bel Olid; i el dissabte 15, a les 13.00 hores, el recital "Micro obert", a càrrec dels escriptors de l'AELC.

Publicacions de la UA portarà a la fira els llibres Climes i temps del País Valencià, de Jorge Olcina i Enrique Moltó, que presentarà Moltó; Modernisme a Novelda. El llegat d'una esplendor comercial, de Rosanna Arango i Merche Navarro (eds.), en la presentació del qual intervindran Arango i els autors en aquest llibre Daniel Climent i Carles Martí Cantarino; i Els titelles al País Valencià, de Jaume Lloret i Esquerdo, presentador de l'obra. Serà el dissabte 15 a les 17.00 hores i amb els autors mateixos.

 
L'animació infantil, amb el Concert de Dani Miquel i els Ma-Me-Mi-Mo-Músics, el diumenge 16, a les 12.30 hores, és l'última de les propostes que porta la UA al port d'Alacant. El tècnic lingüístic de la UA i professor de la Facultat d'Educació Jordi Davó i Moltó és l'autor de Dani Miquel, el xiquet de la Ribera, un conte il·lustrat amb quadern d'activitats, que es completa amb una guia didàctica i el vídeo, allotjats en internet, d'una actuació d'Àlvar Carpi i Dani Miquel a la UA, amb alumnes del CEIP Benalúa.


A més de la UA, l'activitat compta amb diverses entitats i institucions entre els organitzadors i col·laboradors, com són la Generalitat Valenciana, Escola Valenciana, el Gremi de Llibreters Independents de les Comarques Alacantines, Acció Cultural del País Valencià, l'Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l'Institut d’Estudis Catalans, la Institució Alfons el Magnànim, l'Associació d'Editors del País Valencià i Full Fundació pel Llibre i la Lectura.


Publicacions UA en la Plaça

Modernisme a Novelda. El llegat d'una esplendor comercial, de les editores Rosanna Arango i Merche Navarro, es presentava a Novelda (Alacant) el mes d'octubre passat. Inclòs en la col·lecció de divulgació científica L’Ordit, la idea va sorgir d'un cafè al Casino amb l'Assemblea Amistosa Literària de la localitat i, posteriorment, va involucrar la UA, amb el resultat d'aquest llibre que aborda diversos temes, a més del simbolisme de la naturalesa. El sentit estètic del modernisme va impregnar totes les arts, però va ser en l'arquitectura i en les arts decoratives i gràfiques on va destacar especialment. La nova burgesia, nascuda amb la puixança de la indústria i el comerç, en el cas de Novelda, basat principalment en la pedra, el raïm i les espècies, va apadrinar aquella estètica com a signe distintiu de classe i de modernitat, la qual cosa li va permetre guanyar presència ràpidament en tota mena d'objectes de la vida quotidiana: publicitat, envasos comercials, mobiliari urbà i, per descomptat, també a les fàbriques i les cases. El volum evidencia una simbologia i un model estètic que, més d'un segle després, encara ens resulten fascinants.

El catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional, Jorge Olcina, i Enrique Moltó, professor i investigador del Departament d'Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física, presentaran en la Plaça Climes i temps del País Valencià, volum publicat en abril passat i del qual són tots dos editors i autors. El llibre, en què participen més experts, pertany a la col·lecció de divulgació científica L’Ordit. Es tracta d'una invitació per a conèixer la realitat climàtica del País Valencià i les característiques que la fan tan peculiar i per a reflexionar sobre el futur que s'aproxima; un futur incert en el context de l'escalfament tèrmic causat per l'ésser humà, un escenari que ens obliga a adaptar-nos a manifestacions atmosfèriques més extremes i a un menor confort climàtic.

Els titelles al País Valencià, de Jaume Lloret i Esquerdo, volum inclòs en la col·lecció dedicat a treballs de recerca Monografías, és un recorregut exhaustiu per la història dels titelles a València, des dels orígens fins a l'actualitat. L'autor explica, en el seu context històric, tots els gèneres, les tècniques i les formes d'expressió que ha tingut aquest art dramàtic al llarg del temps: des dels antics titelles de vareta, guant o barra, fins a l'actual teatre d'objectes o l'animació de marionetes al cinema i la televisió, passant per les ombres, les marionetes, els autòmats, la ventrilòquia, el guinyol, el teatre d'animació al carrer, etcètera. També hi apareixen els principals protagonistes que han fet arrelar al País Valencià aquest art mil·lenari, popular i universal.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464