Saltar apartados

Més de 60 científiques i científics de la UA se sumen al Global Women's Breakfast, projecte promogut per la IUPAC

Aquesta iniciativa amb format de desdejuni, a la qual s'han unit més de 250 ciutats de tot el món, ha tingut lloc avui en la Universitat d'Alacant amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

 

Desdejune_dones_Quimica1
Desdejune_dones_Quimica2
Desdejune_dones_Quimica3
Desdejune_dones_Quimica4
Desdejune_dones_Quimica5
Desdejune_dones_Quimica6
Desdejune_dones_Quimica7

 

GALERIA D'IMATGES

 

Alacant. Dimecres, 12 de febrer de 2020

Al voltant de  60 científiques i científics de la Universitat d'Alacant s'han sumat al Global Women’s Breakfast, projecte global promogut per la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC) obert a tota  la comunitat universitària per a compartir experiències, idees, projectes i debatre sobre la situació de la dona en la ciència.

L'esdeveniment, emmarcat dins de les activitats organitzades per la Unitat d'Igualtat i el Vicerectorat d'Investigació i Transferència de Coneixement de la UA amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, ha sigut coordinat per Noemi Linares i Elena Serrano, investigadores distingides en el Laboratori de Nanotecnologia  Molecular del Departament de Química Inorgànica de la UA. Ha comptat amb el suport de la Facultat de Ciències  i la col·laboració de la Secció Territorial de la Reial Societat Espanyola de Química.

Durant l'esdeveniment, les investigadores han destacat algunes dades de l'informe Científiques en xifres 2017 del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, com ara que la proporció de dones  en el conjunt del personal investigador (en equivalència a jornada completa) a Espanya l’any 2016 es manté estable en el 39%, xifra que ja es va aconseguir el 2009. Si bé ha millorat lleugerament l'equilibri de gènere en els sectors d'Administració pública (48%) i universitats (43%), la xifra continua sent molt baixa en el sector empresarial (31% des del 2013). 

D'altra banda, aprofundint en la tendència evolutiva del planter de futures  investigadores, les xifres d'estudiants universitàries matriculades en estudis de grau, primer i segon cicle, segons la branca d'ensenyament, mostren que persisteix la segregació horitzontal de gènere. La proporció d'alumnes en Enginyeria i Arquitectura (25%) ha descendit un punt respecte dels cursos anteriors, la qual cosa  no és encoratjador. Al revés, en ciències de la salut i en arts i humanitats és notòria la persistent sobrerepresentació d'alumnes (amb un 72% i 62%, respectivament). En les altres branques, s'observa equilibri de gènere, amb una proporció d'alumnes del 51% en ciències experimentals i del 60% en ciències socials i jurídiques.

 

Sostre de vidre

Quant a la carrera universitària en centres tant públics com privats, les dades indiquen una clara segregació vertical de gènere coneguda com a sostre de vidre. Es dóna una lleugera sobrerepresentació de dones (60%) en els estudis de grau, primer i segon cicle, per a aconseguir l'equilibri de gènere en estudis de doctorat i primeres etapes professionals. La bretxa de gènere en la universitat pública comença amb el salt en la docència. La tendència canvia exponencialment, fins a tal punt que les universitats públiques espanyoles continuen comptant amb només un 21% de dones entre el professorat catedràtic d'universitat (28% en les privades).

Aquesta segregació vertical de gènere continua observant-se de forma encara més notable en els òrgans de govern unipersonals que en la carrera investigadora. Malgrat el moderat nombre de vicerectores, els càrrecs de direcció de departaments, instituts, etc. estan ocupats per homes. Fins el 1910, les dones estaven vetades en moltes carreres, sense poder matricular-se en la titulació que volgueren. Una vegada transcorreguts vuit segles d'història de la universitat, a Espanya només hi ha hagut 20 rectores. La primera d'elles va ser Elisa Pérez Vera en la UNED, que va ocupar aquest càrrec el 1982. Trenta-set anys després, la proporció de rectores és de tan sols un 15%. A Espanya, només 9 de les 50 universitats públiques espanyoles estan dirigides per dones.

El compromís de la Universitat d'Alacant amb aquesta iniciativa ha quedat de manifest amb la participació en aquest desdejuni de les vicerectores M. José Rodríguez, de Responsabilitat  Social, Inclusió i Igualtat; Amparo Navarro, d'Investigació i Transferència de Coneixement, i Nuria Grané, d'Estudiants i Ocupació, com també degans i altres autoritats.

Programació 11F

 

Notícies relacionades

Dones científiques i tecnòlogues demanden més presència femenina en les ciències experimentals, socials, humanístiques i jurídiques

La UA destaca el paper de les dones per a l'avanç  científic i social en el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

La Universitat d'Alacant commemora el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

 

Xarxa_IUPAC

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464