Saltar apartados

La Seu Ciutat d'Alacant dedica un seminari a les Crónicas de Nueva Tabarca

Armando Parodi, autor del llibre Crónicas de Nueva Tabarca coordina i imparteix aquesta proposta integrada per sis sessions

 

Alacant. Dimarts, 18 de febrer de 2020.

El pròxim dijous 20 de febrer s’inaugura un nou seminari a la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) dedicat a Crónicas de Nueva Tabarca. Coordina i imparteix aquest seminari l’autor del llibre del mateix títol, Armando Parodi, coeditat per Publicacions de la UA i l’Ajuntament d’Alacant.

La jornada inaugural del dijous 20, a les 20.15 hores, comptarà amb les intervencions de Pablo Rosser Limiñana, cap del Departament de Memòria Històrica i Democràtica Ajuntament d’Alacant, que parlarà de «La Utopía tabarquina»; José Manuel Pérez Burgos, cap del Departament de Patrimoni Integral i Unitat de l’Illa de Nova Tabarca- Ajuntament d’Alacant, amb «Nueva Tabarca, una joya patrimonial»; i Armando Parodi Arróniz, autor del llibre Crónicas de Nueva Tabarca qui oferirà una «Introducción a l’illa». La jornada inaugural també tractarà «Los orígenes del periplo tabarquino: El Emperador Carlos V y los hermanos Barbarroja» i «Jurisdicción y población: De Jaime II de Aragón a Carlos III de España».

 

Cronicas_Tabarca

 

El llibre Crónicas de Nueva Tabarca

Tabarca, oblidada sistemàticament per l’Administració, és l’única illa habitada de tot el litoral valencià. L’any 1964 va ser declarada Conjunt Historicoartístic i és referent de la bona gastronomia marinera, on destaca el típic calder fet a la manera tradicional dels pescadors. Malgrat la presència massiva de visitants en l’època estival, les seues aigües són cristal·lines i estan plenes de riqueses naturals, gràcies a la protecció aconseguida l’any 1986 amb la declaració de Reserva Natural pels actuals responsables del Centre d’Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) de la Universitat d’Alacant. Malgrat això, els descendents dels antics colons, pescadors i calafats, l’han abandonada a la recerca de treballs menys rudes, i avui a penes compta amb mig centenar d’habitants.

El llibre ofereix un passeig no sols per la seua pau i els seus paratges, sinó també per les antigues històries, quasi llegendes. Pirates, cartògrafs, reis, marins, militars, naufragis, reivindicacions, festes i tradicions es donen la mà per a sorprendre’ns i delectar-nos amb els avatars d’aquest tros únic de terra alacantina.

 

 

Seminari. Calendari

Dijous 20 febrer de 2020

PRESENTACIÓ:

«La Utopia tabarquina». Pablo Rosser Limiñana, cap del Departament Memòria Històrica i Democràtica, Ajuntament d’Alacant.

«Nueva Tabarca, una joya patrimonial». José Manuel Pérez Burgos, cap del Departament de Patrimoni Integral i Unitat de l’Illa de Nova Tabarca, Ajuntament d’Alacant.

«Introducción a l'illa». Armando Parodi Arróniz, autor del llibre Crónicas de Nueva Tabarca, Universitat d’Alacant i Ajuntament d’Alacant.

«Los orígenes del periplo tabarquino: El Emperador Carlos V y los hermanos Barbarroja».

«Jurisdicción y población: De Jaime II de Aragón a Carlos III de España»

 

Dijous 27 febrer de 2020

«El primer plano de Nueva Tabarca», coronel d’Enginyers Fernando Méndez de Rao.

«Toponimia tabarquina: Antroponimia, talasonimia y toponimia general»

«Los fondos marinos y curiosidades de la Isla: Viaje a través del Vadum Maris Nova Tabarca Insulae». Felio Lozano Quijada, Servei de Manteniment i Protecció de la Reserva Marina Illa de Tabarca, TRAGSATEC.

«La redención de los cautivos: Cronología de un rescate tan oportuno como exitoso»

«La llegada a Alicante: La “Matrícula de los tabarquinos” y los dificultosos primeros años»

 

Dijous 5 març de 2020

«La almadraba Isla de Tabarca: Una forma de vida entre la historia y la leyenda»

«La iglesia de San Pedro y San Pablo y la religión: La Semana Santa tabarquina».

«La torre de San José: Fusilamientos en Nueva Tabarca»

«Bloqueo y rendición de Nueva Tabarca: Un almirante de abolengo»

 

Dijous 12 març de 2020

«Faro de Nueva Tabarca: Navegación y naufragios»

«Fiestas Patronales: San Pedro y San Pablo, la Inmaculada y la Virgen del Carmen»

«La isla de los poetas: El legado de Salvador Rueda»

«El camposanto tabarquino: Construido a expensas de y por los tabarquinos»

«El frustrado proyecto «Tabarca Island»: 240 millones de pesetas para una utopía turística»

 

Dijous 26 març de 2020

«La llegada de la luz eléctrica: La luz llegó en Nochebuena»

«Una foguera en Tabarca: La anecdótica llegada de Les Fogueres a la isla»

«Tabarca menos aislada: La llegada del teléfono»

«El histórico problema del agua y la sanidad: Epidemias y barcos-aljibe»

 

Dijous 2 abril de 2020

«La Reserva Marina de Nueva Tabarca: Una protección necesaria» Silvia Revenga Martínez de Pazos, consellera tècnica de la Subdirecció General de Protecció dels Recursos Pesquers, Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

«Encuentros tabarquinos: Concepto de “tabarquinidad”. Los caminos del exilio a las cuatro Tabarkas del Mediterráneo».

TAULA REDONA/COL·LOQUI: «Present i futur de Nova Tabarca». Hi intervindran: Pablo Rosser Limiñana, José Manuel Pérez Burgos i Silvia Revenga Martínez de Pazos. Modera: Armando Parodi Arróniz.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464