Saltar apartados

La Seu Ciutat d'Alacant imparteix una jornada sobre didàctica dels riscos naturals i problemes socioambientals

La jornada està organitzada per l’Associació Espanyola de Geografia i el Grup d’Investigació i d’Innovació en Educació Geogràfica i Històrica de la UAAlacant. Dilluns, 17 de febrer de 2020

La Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) dedica una jornada a la «Didàctica dels riscos naturals i els problemes socioambientals», demà dimarts, 18 de febrer, des de les 17.30 fins a les 20 hores.

Organitzada per l’Associació Espanyola de Geografia i Grup d’Investigació i d’Innovació en Educació Geogràfica i Històrica de la UA, la jornada inclou la conferència «La enseñanza funcional y activa. Educar para los riesgos geográficos», a càrrec de Rafael Sebastiá Alcaraz, i la taula redona «Enseñanza y formación del profesorado. Una educación para el riesgo». La taula redona comptarà amb les intervencions d’Emilia María Tonda (Dep. de Didàctica General i Didàctiques Específiques UA), que parlarà de la investigació sobre l’ensenyament del temps i el clima a Espanya; Álvaro-Francisco Morote, (Dep. de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Universitat de València), amb la seua intervenció «Riesgo de inundación y cambio climático»; Enrique Alfonso Moltó (Dpto. d’Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física. UA) i la seua xarrada sobre el Museu del Clima de Beniarrés, i Jorge Olcina (Dep. d’Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la UA) amb «Pautas para la enseñanza del tiempo y el clima en secundaria y bachillerato». La taula estarà moderada per María Hernández (Dep. d’Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la UA)

Associació Espanyola de Geografia

L’Associació Espanyola de Geografia és una agrupació de professionals de la geografia que té com a finalitat principal fomentar i desenvolupar la ciència geogràfica espanyola i les seues aplicacions, i difondre i fer conèixer els coneixements geogràfics en la societat. L’AGE es va constituir el 1975 durant la celebració del IV Congrés Nacional de Geografia. De llavors encçà, la seua actuació s’ha centrat a promoure reunions científiques, coordinar l’actuació de la geografia espanyola davant la societat i col·laborar amb altres associacions geogràfiques tant nacionals com internacionals. Actualment, l’AGE agrupa unes 1.050 persones vinculades amb la geografia a través sobretot de la docència, la investigació i l’exercici lliure de la professió de geògraf o geògrafa. Entre les activitats de l’AGE destaca la celebració cada dos anys dels congressos generals, que tenen lloc en els departaments de geografia de les universitats espanyoles. En els anys alterns, l’associació organitza jornades de difusió de la geografia per acostar-la a la societat i divulgar les seues propostes en assumptes d’actualitat.

Grup d’Investigació i d’Innovació en Educació Geogràfica i Històrica. SOCIAL(S). Universitat de València

El grup està constituït per investigadors en didàctica de les ciències socials (Geografia i Història). El nostre principal objectiu és el diagnòstic de problemes en l’ensenyament i aprenentatge de les Ciències Socials i proposar solucions que puguen contribuir a superar-los, tant en l’educació formal com en la no formal i informal. Amb aquest objectiu investiguem en la formació del professorat, elaborant proposades de millora; en les competències que han d’adquirir els joves i el professorat durant l’escolarització obligatòria i postobligatòria; en argumentació i pensament crític en l’ensenyament de les ciències socials; en els entrebancs curriculars en l’aprenentatge de l’espai geogràfic i en historiografia, identitats i ensenyament del temps històric. El principi bàsic que regeixen les intencions educatives de la investigació d’aquest grup no és un altre que revelar els mecanismes que organitzen el funcionament de les societats, en diferents llocs i en temps passats i present. D’aquesta manera, es proposa una rebel·lió contra la hipocresia social que oculta, sota la disfressa de la cultura distingida, uns continguts allunyats de les preocupacions humanes. Per a aquesta meta cal esbrinar com funcionen els raonaments d’alumnes i docents, clarament influïts pel context sociocultural i els factors emocionals i afectius. Per això mateix la investigació proposada entén que l’objecte de la mateixa ha de facilitar la visibilització dels subjectes que fan possible l’educació ciutadana. En conseqüència, les activitats d’investigació estaran molt vinculades a propostes d’innovació educatives i per això mateix se segueix la ruta de projectes curriculars que s’han consolidat des de fa més de vint anys, com és el cas de Gea-Clio. La constitució de grups locals de professors i professores dels diferents nivells educatius ens permetrà relacionar la formació inicial amb la permanent.

 

Jornada_RiesgosNaturales1

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464