Saltar apartados

La substitució de la gespa natural per l'artificial redueix el nombre de teuladins a les ciutat, segons un estudi de les universitats d'Alacant i València

En tant sols quatre anys, la població s’ha reduït fins a un 60 %

Els experts demanen mesures de planificació urbana per a conservar l’espècie

 

Gorrion_comun 

 

 Alacant. València. Dimecres 19 de febrer de 2020

Investigadores del Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biología Evolutiva de la Universitat de València i del Institut Multidisciplinari per a l’Estudi del Medi de la Universitat d’Alacant han constatat un nou motiu de disminució del nombre de teuladins (Passer domesticus) en àrees urbanes: la substitució de la gespa natural per l’artificial als parcs. Durant quatre anys han constatat que el nombre de teuladins s’ha reduït fins a un 60 %.

El teuladí comú és una espècie que s’associa als humans des de la prehistòria. No obstant això, des del principi del segle XX la població ha baixat dràsticament en àrees rurals i urbanes de tot Europa per multitud de factors com la contaminació urbana, la falta d’espai per a niar, les dificultats per a trobar menjar, malalties i la depredació. Al centre de Londres està pràcticament extingit, quan, el 1925, les cròniques parlen de més de cent milions d’exemplars.

Edgar Bernat-Ponce i José A. Gil-Delgado, de l’Institut Cavanilles, i Germán M. López, de la Universitat d’Alacant, expliquen que moltes ciutats europees han experimentat processos de reurbanització en les últimes dècades i els seus efectes en la biodiversitat urbana a penes es coneixen. En un article publicat recentment en la revista Urban Ecosystems van estudiar durant quatre estius (entre els anys 2015 i 2018) l’impacte de la substitució del sòl dels parcs (herba, sòl nu) per altres components artificials (formigó, herba artificial, zones per a gossos, paviments) sobre l’abundància del teuladí comú.

Dels trenta-dos parcs valencians estudiats en quatre localitats, en deu es van produir importants remodelacions durant els quatre anys. En els dos tipus de parcs, tant els remodelats com els que finalment van restar igual, l’abundància de teuladins era similar en el moment inicial, si bé en els no reformats en aquest període la població va minvar un 15 %, mentre que en els que s’havien reformat el declivi va arribar al 60 % de mitjana en el mateix període, i va assolir un pic del 62,3% posteriorment a l’any concret de la reforma.

Entre les conclusions de l’article, el primer signant del qual és Edgar Bernat-Ponce, es posa de manifest que la remodelació de les zones amb gespa o herba natural és més nociva per als teuladins que en les zones de sòl nu. Aquest fet l’expliquen perquè en l’herba és molt més probable la presència d’invertebrats i llavors –aliments– que en les zones sense coberta vegetal.

En l’estudi, els investigadors també han mesurat la distància entre els parcs, ja que la remodelació d’un parc urbà podria haver provocat un desplaçament dels teuladins cap a un altre de pròxim. Amb una distància mitjana entre els parcs de 370 metres, la majoria dels ocells que van desaparèixer els que s’havien urbanitzat van morir o van emigrar a hàbitats urbans adjacents, ja que es tracta d’una espècie amb àrees d’itinerància xicotetes.

En la seua investigació, els tres experts demanen implementar noves polítiques de planificació urbana amb la urgent necessitat de conservar el teuladí comú i altres ocells, si bé són conscients que les mesures plantejades pels ajuntaments han tingut com a efecte reduir la despesa d’aigua i el cost dels jardins. En aquest sentit, proposen utilitzar arbres autòctons, o espècies d’herba amb un menor consum d’aigua per als parcs, la qual cosa augmentaria el nombre d’invertebrats disponibles per al manteniment dels teuladins. També plantegen millorar la coberta verda urbana i connectar-la per a ajudar en el desplaçament dels ocells.

 

Article:

Bernat-Ponce, et al. «Replacement of semi-natural cover with artificial substrates in urban parks causes a decline of house sparrows Passer domesticus in Mediterranean towns». Urban Ecosystems (2020). https://doi.org/10.1007/s11252-020-00940-4

 

Peus de fotografia:

1. Imatge de teuladí comú. Autora: Jana Marco

2. Edgar Bernat-Ponce i José A. Gil-Delgado, investigadors de l’Institut Cavanilles de la Universitat de València

3. Germán M. López, investigador de la Universitat d’Alacant

 

Investigadores2 Investigadores1

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464