Saltar apartados

Més d'un centenar de joves assistiran a les II Jornades d'estudiants de Ciències de la Universitat d'Alacant

Amb l’objectiu d’acostar i divulgar la ciència, el programa comptarà amb prestigiosos investigadors i divulgadors com Clara Grima, Olga Mena, Nicolás Cuenca, David García, Ana Tauste i Nahum Méndez

 

Alacant. Divendres, 21 de febrer de 2020

Al voltant d’una vintena d’estudiants de la Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant han organitzat unes jornades per a acostar i divulgar la ciència. La trobada, que ha despertat gran interès entre els estudiants de la UA i compta fins al moment amb cent inscrits, tindrà lloc els dies 25 i 26 de febrer de 2020 a la sala d’actes de l’aulari II.

Enguany el programa consta de diverses xarrades i activitats, com una gimcana científica amb proves de temàtiques diferents, i tallers sobre química, física, biologia, i un ral·li matemàtic amb la col·laboració del grup de divulgació matemàtica de la Universitat d’Alacant Dimates. Com a novetat, l’organització ha obert una convocatòria d’exposicions perquè els assistents donen a conèixer els temes de divulgació científica que més els apassionen.

Ponents

Entre els ponents destaquen prestigiosos investigadors i divulgadors com Clara Grima, doctora en Matemàtiques per la Universitat de Sevilla i presidenta de la Comissió de Divulgació de la Reial Societat Matemàtica Espanyola (RSME). La seua tasca com a divulgadora és de sobres coneguda, amb llibres com ¡Que las matemáticas te acompañen! o Hasta el infinito y más allá: Mati y sus mateaventuras. A més, ha sigut reconeguda amb diversos premis com el Premi Mario Bohoslavsky 2018, Premi COSCE 2017 o Premi Prisma Especial del Jurat 2018. En les II Jornades d’Estudiants de Ciències de la UA oferirà la xarrada «La geometría de tu vida».

A més, l’experta en física nuclear, partícules i astropartícules Olga Mena, considerada una eminència en l’IFIC (Institut de Física Corpuscular), associat al CSIC i a la Universitat de València, presentarà «Invisibles en el Cosmos… e invisibles en la ciència».

Per part seua, el doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat d’Alacant, Nicolás Cuenca, oferirà la conferència «Desde Ramón y Cajal a nuestros días. La retina como ventana al cerebro y aplicaciones terapéuticas para el tratamiento de la ceguera». L’activitat investigadora de Cuenca se centra en neuromorfologia de la retina, connectivitat sinàptica i circuits retinianes i en la teràpia de malalties neurodegeneratives de la retina. Treballs que li han reportat diversos premis dins de la comunitat científica.

Contínuament es parla del canvi climàtic, però cal saber què està succeint, les seues causes, si és un procés natural o si és generat per l’ésser humà. Aquestes són algunes de les qüestions a les quals respondrà David García, del Departament de Matemàtica Aplicada de la UA, en la seua xarrada «Cambio climático: verdades y mentiras». Part del perfil investigador de García està dedicat a la geodèsia per satèl·lits per a l’observació de la Terra i el canvi climàtic.

Finalment, Ana Tauste parlarà de prevalença de la miopia: evolució els últims anys i factors de risc que hi estan relacionats, i Nahúm Méndez, autor del blog «Un geólogo en apuros», abordarà «Hagamos ciencia ciudadana: ayudando a conocer mejor nuestro planeta (entre todos)». Méndez col·labora des del 2010 amb el projecte HiTranslate de l’instrument HiRISE que viatja a bord de la Mars Reconnaissance Orbiter per a intentar acostar una mica més la geologia de Mart a tothom.

Inauguració

L’acte inaugural, previst el dimarts 25 de febrer a les 15 hores a la sala d’actes de l’aulari II, comptarà amb la vicerectora d’Estudiants i Ocupació, Nuria Grané; el degà de la Facultat de Ciències, Luis Gras, i amb les alumnes de Química i Biologia de la UA, respectivament, Alba de Juan i Ana Gómez, coordinadores de l’esdeveniment.

Programa complet

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464