Saltar apartados

Un estudi de la UA premiat amb l'IVAJ 2018 constata la necessitat de desenvolupar programes d'educació sexual i reproductiva tant per a universitaris com per a infants

L’experta recomana que els programes d’educació sexual i reproductiva s’implanten en les primeres etapes educatives

 

Alacant. 17 de febrer de 2020

Els joves estudiants universitaris, malgrat tenir disponible informació abundant i de qualitat, continuen incorrent en conductes i comportaments de risc en matèria de salut sexual i reproductiva, fet que implica un augment d’embarassos no desitjats i malalties de transmissió sexual en la població jove. Aquest és el resultat de la investigació duta a terme per la professora de la Universitat d’Alacant, Alba Navalón Mira. L’estudi ha obtingut el Premi IVAJ 2018 a tesis doctorals, concedit per l’Institut Valencià de la Joventut de la Generalitat Valenciana, la resolució del qual de 30 de desembre de 2019 es publicava el passat 12 de febrer en el Diari oficial de la Generalitat Valenciana.

La tesi doctoral, dirigida per Raúl Ruiz Callado, fa patent la necessitat de desenvolupar programes d’educació sexual i reproductiva que permeta una bona formació en aquesta temàtica. La investigadora, a més, proposa com a convenient que els programes d’educació sexual i reproductiva s’implantaren en les primeres etapes educatives.

Prácticas sexuales de riesgo en jóvenes universitarios. Una investigación desde la sociología de la salud és una investigació que té com a objectiu principal la identificació, des del paradigma teòric i metodològic de la sociologia, de les causes de l’assumpció de riscos per a la salut en les pràctiques sexuals i, al seu torn, analitzar de quina manera contribueix cursar estudis en ciències de la salut, en comparació amb altres disciplines acadèmiques, en l’adquisició de coneixements que minimitzen, de forma efectiva, les pràctiques sexuals de risc dels joves universitaris.

La metodologia utilitzada ha sigut mitjançant obtenció de dades, a través de qüestionaris anònims, autoadministrats i d’elaboració pròpia ad hoc. La mostra va estar formada per estudiants de la UA i d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) de la ciutat d’Alacant (Espanya), seleccionats mitjançant mostreig aleatori simple. La investigadora ha fet anàlisis descriptives de les variables quantitatives; ha estudiat la correlació entre les variables amb el coeficient de correlació de Pearson i, finalment, va fer anàlisi de regressió lineal múltiple mitjançant el mètode de pas a pas endavant o forward.

Els resultats evidencien que els estudiants joves universitaris, malgrat tenir disponible informació abundant i de qualitat, continuen incorrent en conductes i comportaments de risc en matèria de salut sexual i reproductiva, fet que implica un augment d’embarassos no desitjats i malalties de transmissió sexual en la població jove. Aquest estudi fa patent la necessitat de desenvolupar programes d’educació sexual i reproductiva que permeta una bona formació en aquesta temàtica. La investigadora proposa, a més, com a convenient que els programes d’educació sexual i reproductiva siguen implantats en les primeres etapes educatives.

L’Institut Valencià de la Joventut publicava fa uns dies els Premis IVAJ 2018 per a tesis doctorals, treballs de final de màster, treballs de final de grau i projectes de cicles formatius de grau superior de la família de Serveis Socioculturals i a la Comunitat sobre temes de joventut. Alba Navalón rep 1.000 euros com a benefici econòmic per la concessió del guardó.

 

Alba_Navalon

Alba Navalón Mira és diplomada en Infermeria, màster en Ciències de la Infermeria i doctora en Sociologia per la Universitat d’Alacant. Actualment és professora associada del Departament de Sociologia I de la UA. L’experta treballa, alhora, en Inscanner SL, concessionària del Servei de Ressonància Magnètica de l’Hospital General d’Elx. És membre de l’equip directiu en el comitè d’investigació en Sociologia de la Salut (C10) de la Federació Espanyola de Sociologia (FES).

En l’actualitat participa en el projecte COST Action «European Sexual Medicine Network» (CA18124), la finalitat principal del qual és establir una xarxa internacional multidisciplinària d’investigadors, especialistes i professionals en medicina sexual. Els camps inclouen: medicina, psicologia, sociologia, pedagogia i altres ciències de la salut. L’objectiu general d’aquest projecte COST és presentar i avançar en medicina sexual en tots els nivells d’educació, i en investigació i pràctica clínica i de salut pública.

Les seues contribucions a congressos, nacionals i internacionals, i publicacions s’emmarquen dins de la línia de sociologia de la població, canvi social i salut.

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464