Saltar apartados

El CIBIO de la Universitat d'Alacant, designat entitat col·laboradora en el Pla nacional TIFIES contra el Tràfic Il·legal i el Furtivisme Internacional d'Espècies Silvestres

 

Museu_Biodiversitat_Ibi1
Museu_Biodiversitat_Ibi2
Museu_Biodiversitat_Ibi3
Museu_Biodiversitat_Ibi4

Imatges de la sala permanent dedicada a «La Biodiversitat amenaçada» en el Museu de la Biodiversitat

 

Alacant. 28 de febrer de 2020

El Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic ha incorporat oficialment el Centre Iberoamericà de la Biodiversitat (CIBIO) de la Universitat d’Alacant com una entitat col·laboradora del comitè nacional del Pla TIFIES, Pla d’Acció Espanyol contra el Tràfic Il·legal i el Furtivisme Internacional d’Espècies Silvestres. El CBIO, a través del Museu de la Biodiversitat d’Ibi, creat mitjançant acord entre l’Ajuntament d’Ibi i la UA i adscrit al CIBIO, desenvolupa una labor formativa i de difusió del greu problema que suposa el tràfic il·legal d’espècies fauna i flora, feina que és reconeguda pel Ministeri amb aquesta incorporació. Amb la designació del CIBIO, serà Eduardo Galante, director del Museu, l’expert que s’integra en el comitè.

El tràfic il·legal d’espècies és el tercer en importància econòmica, al nivell del tràfic de drogues i armes, assenyala Eduardo Galante. «Nosaltres (el CIBIO des del Museu) col·laborem des de fa temps amb les autoritats en aquesta matèria de les administracions i el SEPRONA de la Guàrdia Civil. El nomenament posa en relleu la vàlua de les coses que es fan des de la UA i, en particular, des del CIBIO».

El tràfic il·legal de fauna i flora silvestres és una de les amenaces més grans per a la biodiversitat a nivell mundial. Aquest comerç il·legal mou entre 10.000 i 23.000 milions de dòlars cada any, fet que el situa com un dels majors delictes a escala mundial. El tràfic il·legal d’espècies de fauna i flora està sota la vigilància de la Convenció Internacional CITES.

El Museu de la Biodiversitat té dedicada una àmplia sala expositiva al problema del tràfic il·legal d’espècies; per aquesta passen més de 20.000 persones cada any, dels quals gairebé la meitat són escolars, als quals s’informa i se’ls transmet el greu impacte que per a la biodiversitat i el futur del planeta implica aquesta activitat il·legal.

El Pla TIFIES va ser posat en marxa pel govern espanyol l’any 2018 i constitueix el compromís del país amb la protecció de la biodiversitat i la lluita contra un tràfic il·legal d’espècies a través d’accions per a prevenir i combatre aquesta amenaça. Aquest pla comprèn la creació de llaços amb ONG i societats científiques i de conservació, mitjançant l’aprovació de la resolució d’entitats col·laboradores, per a afavorir la implicació de la societat civil en la lluita contra el tràfic il·legal i furtivisme internacional de fauna i flora silvestres.

 

VÍDEO del trànsit d’espècies al nostre canal de Youtube «Centre Iberoamericà de la Biodiversitat»

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464