Saltar apartados

Investigadors del Projecte CRREM, en el qual participa la UA, presenten els seus resultats en el fòrum Covenant of Mayors organitzat per la UE

Es tracta d'un projecte H2020 per a reduir les emissions de carboni en el sector immobiliari

L'equip de treball espanyol està liderat per la catedràtica d'Economia Aplicada en la Universitat d'Alacant Paloma Taltavull

 

JensHirsch_Covenant_MayorsBrussels2020

Presentació del projecte en el fòrum del 'Covenant of Mayors' celebrat a Brussel·les

 

Alacant. Dijous, 27 de febrer de 2020

La Cimera del Clima (COP25) ha afirmat la voluntat d’un bon nombre de països i de la població per reduir les emissions d’efecte d’hivernacle al món. El sector immobiliari és un dels sectors amb més potencial per a aconseguir la descarbonització de les activitats proposades per la Unió Europea (UE) per al 2050, ja que en conjunt (els edificis) genera el 40 % del total d’emissions de CO2. En aquest marc, investigadors del Projecte CRREM (Carbon Risk Real Estate Monitor), en el qual participa la Universitat d’Alacant, han presentat els seus resultats en el fòrum Covenant of Mayors, principal moviment europeu en què participen les autoritats locals i regionals per a millorar l’eficiència energètica i utilitzar fonts d’energia renovable, celebrat el passat 18 i 19 de febrer de 2020 a Brussel·les.

Des de l’òptica de la inversió es plantegen moltes incerteses. Les empreses immobiliàries (inversors i gestors d’edificis) milloraran els nivells d’eficiència energètica, però la qüestió de gran rellevància és quan (entre avui i el 2050) i quant (el nivell d’intervenció requerit i els fons que s’hi destinen). «Són dues preguntes de gran magnitud, ja que impliquen que una inversió siga rendible o no, o que un edifici puga quedar obsolet energèticament parlant i, per tant, fora de la regulació europea, cosa que n’impossibilitaria l’ús», explica Paloma Taltavull, investigadora principal de l’equip espanyol de CRREM i catedràtica d’Economia Aplicada de la Universitat d’Alacant.

Les empreses d’inversió, apunta la investigadora de la UA, en són conscients, però la complexitat de l’anàlisi fa que la incertesa (que mesura la percepció de risc en la inversió) siga més gran que els desitjos inversors i puga retardar el necessari procés que es requereix per a aconseguir els objectius públics. «Cal no oblidar que els responsables polítics de la UE busquen que el sector adopte enfocaments proactius per a disminuir el nivell d’emissions en l’estoc existent i això implica una coalició entre els agents privats i l’administració per a arribar al 2050. És per això que la UE ha reconegut públicament el valor dels informes publicats en el projecte CRREM i la seua aportació al coneixement de la situació actual», afegeix Taltavull.

 

logo_CRREM1CRREM

CRREM és un projecte finançat pel Pla Horitzó 2020 en la subàrea d’energia i canvi climàtic que intenta aportar informació precisa per a resoldre les dues qüestions anteriors. Hi participen l’Institut Austríac d’Operacions Immobiliàries (IIÖ) com a coordinador del projecte, les universitats d’Alacant i Ulster (Regne Unit), l’escola de negocis Tias Nimbas de la Universitat de Tilburg (Països Baixos), la companyia holandesa GRESB especialista en la recopilació i seguiment de dades d’eficiència energètica, i STURGIS, prestigiós centre d’investigació en eficiència energètica d’edificis del Regne Unit.

Després de dos anys d’anàlisi, el projecte ha creat una eina de càlcul que permet als inversors i a qualsevol institució o agent avaluar la situació del seu edifici o de la seua cartera d’edificis i estimar quant (i quan) ha d’invertir en la seua descarbonització perquè s’ature el seu nivell d’obsolescència energètica. Aquestes inversions, quan es realitzen, garantiran la continuïtat en l’eficiència de l’ús dels edificis, també energèticament, motiu pel qual seran considerades inversions sostenibles. Segons la professora de la UA, «l’eina té moltes funcionalitats, ja que està orientada a ajudar els agents del sector a complir els nous requisits relatius a les emissions, crear indicadors de risc per carbonització i administrar/controlar aquest risc».


Segon informe

Els avanços de CRREM han sigut publicats en un segon informe titulat «Carbon Risk Integration in Corporate Strategies within the Real Estate Sector» (‘Integració del risc de carbonització en les estratègies corporatives del sector immobiliari’). En aquest estudi, s’aborden els reptes i barreres del sector en el seu camí cap a la descarbonització en vuit apartats. En els tres primers (seccions A fins a la C), explica com el risc de carbonització dels edificis (la situació per la qual el volum d’emissions supere el màxim permès) pot ser tractat mitjançant una estratègia específica que permeta controlar el risc associat i mesurar-lo en termes de costos, tant en el pla corporatiu (l’empresa en el seu conjunt) com en el pla d’actiu específic dins de la cartera d’inversió.

L’apartat quart (secció D) mostra l’evidència que ha sigut utilitzada per a la construcció de les estratègies de descarbonització, i s´hi identifiquen diferents tipus de consum d’energies no netes que han de ser tingudes en compte pel que fa a la inversió en cartera, traça les responsabilitats que impliquen, diferència entre generació d’emissions operatives i les incorporades en les matèries primeres utilitzades i avalua els factors que afecten la intensitat d’emissions desenvolupant un sistema de seguiment. Defineix els punts clau a partir dels quals les empreses han de desenvolupar iniciatives.

Els apartats cinquè i sisè (E i F) de l’informe analitzen l’impacte de la regulació sobre les estratègies corporatives, mitjançant la definició d’una matriu d’anàlisi de polítiques energètiques i els seus efectes, creada a partir d’una tasca de recollida d’informació amb opinions i visions dels agents del sector immobiliari europeu. També, aquest bloc desgrana les fórmules de finançament sostenible d’acord amb la taxonomia europea, que permet identificar l’ecosistema d’inversió i finançament del futur que siga més transparent i inclusiu. En aquesta definició, l’informe mostra com l’eina creada per CRREM pot generar valors de referència que puguen ser utilitzats per a l’avaluació més precisa del risc de carbonització.

Finalment, l’apartat setè (G) mostra alguns estudis de cas i exemples de bones pràctiques que CRREM ha avaluat. «Es tracta d’un informe de lectura obligada per a les empreses d’inversió immobiliària que, pel seu caràcter d’inversors de llarg termini, afrontaran tard o d’hora la percepció del risc i la necessitat d’inversió», destaca Paloma Taltavull.


Notícies relacionades:

Un informe de la UA alerta dels riscos de les emissions de carboni en les edificacions

La Universitat d’Alacant participa en un projecte H2020 per a reduir les emissions de carboni en el sector immobiliari

 

 Paloma_Taltavull1

Paloma Taltavull, investigadora principal de l'equip espanyol de CRREM i catedràtica d'Economia Aplicada de la UA

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464