Saltar apartados

La professora de la UA Eva Valero convidada com a experta, al costat del premi Nobel Mario Vargas Llosa i el director de l'Institut Cervantes, Luis García Montero, a l'homenatge a José Miguel Oviedo a Madrid

L’homenatge, organitzat per l’Institut Cervantes i la Càtedra Vargas Llosa, va tenir lloc ahir de vesprada a l’Institut Cervantes i va comptar també amb les intervencions del crític peruà Efraín Kristal i el director de la Càtedra Vargas Llosa, Juan Jesús Armas Marcelo, com a moderador

 

Homenatge_JMOviedo1
Homenatge_JMOviedo2
Homenatge_JMOviedo3

 

Alacant. Dimarts, 25 de febrer de 2020

La professora de la Universitat d’Alacant Eva Valero va participar ahir, com a experta convidada, en l’homenatge al crític literari, escriptor i professor universitari peruà José Miguel Oviedo en l’Institut Cervantes de Madrid, al costat del premi Nobel de Literatura 2010, Mario Vargas Llosa; el catedràtic Efraín Kristal; el director de l’Institut Cervantes, Luis García Montero, i el director de la Càtedra Vargas Llosa, Juan Jesús Armas, moderador de l’acte. Entre el públic assistent es trobava la filla de l’homenatjat; el rector de la Pontifícia Universitat Catòlica del Perú; l’agregat cultural del Perú i director del Centre Inca Garcilaso, Alonso Ruiz Rosas, i l’escriptor i periodista Juan Cruz.

Eva Valero és doctora en Filologia Hispànica, professora de Literatura Hispanoamericana en la UA i directora del Centre d’Estudis Iberoamericans Mario Benedetti. La seua trajectòria investigadora s’ha centrat en la literatura hispanoamericana, amb especial dedicació a la literatura peruana i a les relacions entre ciutat i literatura; i en les relacions culturals entre Espanya i Amèrica Llatina en els inicis del segle XX. Per aquest motiu, ha sigut convidada a participar com a experta en aquest homenatge a José Miguel Oviedo (Lima, 1934 - Filadèlfia, 2019). Valero va aprofitar l’ocasió per a endur-se alguns llibres d’Oviedo que Benedetti tenia en la seua biblioteca personal, amb dedicatòries que reflecteixen llargs anys d’amistat i que, actualment, són a la bilbioteca del CeMaB de la UA.

En la seua intervenció, Valero va fer una reflexió general sobre l’obra crítica d’Oviedo: sobre la perspectiva del tractament de les obres, autors, corrents, períodes, així com sobre la forma o l’estil i la intencionalitat o objectiu d’aquesta perspectiva, no solament continental, pel que fa als continguts de les obres, sinó aperturista, antidogmàtica i renovadora dels estudis crítics i de la història de la literatura hispanoamericana. Per part seua, Enfraín Kristal va fer una reflexió personal «perquè José Miguel Oviedo va ser mestre de ma mare a la universitat quan jo era menut», va puntualitzar. Va parlar d’algunes de les seues obres peruanes i es va concentrar en les seues memòries. Vargas Llosa, per la seua banda, va conciliar totes dues perspectives: va parlar de la faceta d’Oviedo com a crític literari i va lloar els grans valors d’«Historia de la literatura hispanoamericana en quatre volums, alhora que va rememorar la seua amistat amb Oviedo, anècdotes incloses, perquè van ser companys a escola.


José Miguel Oviedo

José Miguel Oviedo va desenvolupar una gran tasca d’estudi de la literatura peruana i hispanoamericana, aplegada en els quatre volums del seu llibre Historia de la literatura hispanoamericana. D’aquest compendi destaquen les anàlisis de l’obra de Ricardo Palma i Mario Vargas Llosa. A més, ha reunit en diverses antologies crítiques una selecció dels contes hispanoamericans del segle XIX i XX. El crític peruà va ser professor en diferents universitats, entre d’altres, la Pontifícia Universitat Catòlica del Perú o la Pennsylvania University (Filadèlfia). La Casa de la Literatura Peruana li va concedir la màxima distinció institucional el 2014, i José Miguel Oviedo va ser el primer crític literari a rebre aquest reconeixement.


Eva Valero

Doctora en Filologia Hispànica per la UA, professora titular de Literatura Hispanoamericana en la UA i directora del Centre d’Estudis Iberoamericans Mario Benedetti (CeMaB). La seua trajectòria investigadora s’ha centrat en la literatura hispanoamericana, amb una dedicació especial a la literatura peruana i a les relacions entre ciutat i literatura. En aquesta línia de recerca destaquen els llibres Lima en la tradición literaria del Perú, de la leyenda urbana a la disolución del mito (2003), La ciudad en la obra de Julio Ramón Ribeyro (2003), i l’edició de La casa de cartón de l’escriptor peruà Martín Adán (Huerga y Fierro, 2006), així com treballs publicats en llibres i revistes en els quals aborda les perspectives urbanes en diversos autors llatinoamericans: Ricardo Palma, Martín Adán, Aberto Hidalgo, Carlos Oquendo de Amado, Abraham Valdelomar, Clorinda Matto de Turner, Rubén Darío, Pablo Neruda, Jorge Eduardo Benavides, Blanca Varela, Raúl Zurita.

Un altre tema principal de la seua trajectòria investigadora se centra en les relacions culturals entre Espanya i Amèrica Llatina al començament del segle XX, i en l’obra americanista de Rafael Altamira. Cal destacar també els treballs dedicats a intel·lectuals uruguaians i argentins del canvi de segle com José Enrique Rodó, José Gálvez, Ricardo Rojas, Fernando Ortiz, entre d’altres. Així mateix, ha tractat el tema del Quixot a Amèrica en diversos treballs. És secretària de la revista América sin Nombre i membre del comitè científic de la col·lecció Cuadernos de América sin Nombre que edita el grup d’investigació en Literatura Llatinoamericana de la Universitat d’Alacant, així com del comitè editorial de la revista Anales de Literatura Española.

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464